Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tillerson'dan "Fırat Kalkanı Harekatı" vurgusu

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson: "Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye sınırındaki DEAŞ tehdidini uzaklaştırdı; şu anda tüm sınır DEAŞ'ın erişimi dışında ve umarız hep böyle kalacaktır" Irak Başbakanı İbadi: "Karada yan yana savaşıyoruz. Birbirimizin lojistik ve hava desteğinden faydalanıyoruz. Koalisyon teröre karşı ortak bir mücadele verilebileceğini göstermiştir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
WASHINGTON (AA) - Washington'da gerçekleştirilen DEAŞ'la Mücadele Küresel Koalisyonu Dışişleri Bakanları Toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye sınırındaki DEAŞ tehdidini uzaklaştırdı; şu anda tüm sınır DEAŞ'ın erişimi dışında ve umarız hep böyle kalacaktır." dedi.

DEAŞ'la mücadele eden 68 ülke dışişleri bakanlarını bir araya getiren toplantıda konuşan Tillerson, Türkiye'nin DEAŞ'la mücadeledeki çabasına vurgu yaptı.

Tillerson, konuşmasının Türkiye ile ilgili bölümünde, "Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye sınırındaki DEAŞ tehdidini uzaklaştırdı; şu anda tüm sınır DEAŞ'ın erişimi dışında ve umarız hep böyle kalacaktır." ifadelerini kullandı.

DEAŞ'ın Paris ve İstanbul'daki terör saldırılarına da atıf yapan ABD Dışişleri Bakanı, her iki saldırının da Rakka merkezli olarak planlandığına işaret etti.

Musul'daki son gelişmelere de değinen Tillerson, kentin doğusunun kurtarıldığını, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçların karşılanması için birçok adımın atıldığını ve yaklaşık 30 bin çocuğun okula geri döndüğünü anlattı.

- 4'te 3'ünü ABD sağlıyor

DEAŞ'a karşı savaşan yerel güçlere verilen askeri kapasitenin yüzde 75'inin ABD, kalan yüzde 25'inin ise koalisyonun diğer üyeleri tarafından sağlandığını kaydeden Tillerson, sahada daha fazla askeri imkana ihtiyaç olduğunu ifade etti.

ABD'nin Suriye'de askeri kapasite sağladığı güçler arasında, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adı verilen yapı da bulunuyor.

Tillerson, DEAŞ'a karşı mücadelede terör örgütüne katılan yabancı savaşçıların tanımlanması ve önlenmesi, DEAŞ'ın finansal desteğinin kesilmesi, propagandalarının önüne geçilmesi ve DEAŞ'tan kurtarılan bölgelerde istikrarın sağlanması gerektiğini vurguladı.

- İbadi'den bölgesel farklılık vurgusu

Tillerson'dan sonra kısa bir konuşma yapan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de bölgesel çatışmalara neden olan farklılıkların ortadan kaldırılmasının önemine işaret ederek, "DEAŞ'ın ortaya çıkması bu tür farklılıklar üzerinden gerçekleşiyor." dedi.

Koalisyon üyesi ülkelere seslenen İbadi, "Karada yan yana savaşıyoruz. Birbirimizin lojistik ve hava desteğinden faydalanıyoruz. Koalisyon teröre karşı ortak bir mücadele verilebileceğini göstermiştir." ifadelerini kullandı.

İbadi son olarak, Irak'ta DEAŞ'tan kurtarılan bölgelere sivil halkın dönmeye başladığını ve bu durumun memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği toplantı ABD Dışişleri Bakanlığı binasında gerçekleştiriliyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English