ANKARA (AA) - Tüketici Hakları Derneği (THD), "Antibiyotikleri Gıdamızdan Çekin" kampanyası başlattı.
THD Genel Başkanı Turhan Çakar, yaptığı açıklamada, dünyada üretilen antibiyotiklerin yaklaşık yarısının, hastalıkların tedavisinden ziyade büyümeyi hızlandırmak ve hastalıkları önlemek amacıyla tarımda kullanıldığını, bunun da antibiyotik dirençli bakterilerin daha fazla artmasına neden olduğunu söyledi.
Türkiye'de antibiyotiklerin hayvanlarda tedavi amaçlı kullanımı dışında, büyümeyi hızlandırmak, hastalıkları önlemek amacıyla sürekli kullanılmasının yasaklandığını belirten Çakar, şunları kaydetti:
"Ancak denetimler yeterli olmadığı için antibiyotiklerin bilinçsizce, gelişigüzel ve konuyla ilgili yasal düzenlemelere aykırı kullanımının yaygın olduğunu ortaya koyan araştırmalar vardır. Ne yazık ki Türkiye'de büyükbaş hayvanlarla ve tavuklar üzerinde yapılan araştırmalarda görülen yüzlerce bakterinin yüzde 70'ten fazlasının antibiyotiğe dirençli olduğu, bununla birlikte Türkiye'de ulusal antibiyotik kalıntı izleme programı ile ulusal antibiyotik direnci izleme programı bulunmadığı belirtilmektedir."
Çakar, antibiyotik direncinin küresel sağlık için en büyük tehditlerden biri olduğunu ifade ederek, "Yenileri ortada yokken mevcut antibiyotiklerin çok büyük miktarlarda kullanılması, yüksek oranda dirençli bakterilerin ya da 'süper böceklerin' ortaya çıkışlarını hızlandırmış durumdadır. Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar dünyanın her yerinde yayılmaktadır. Eğer acilen harekete geçilmezse basit kesikler ve çiziklerin öldürebileceği bir gelecekle karşı karşıya kalabiliriz." diye konuştu.
Küresel düzeyde eylemlere ihtiyaç bulunduğunu anlatan Çakar, şöyle devam etti:
"Bir ya da iki ülkede antibiyotiklerin kullanımını azaltmak bu küresel krizle mücadelede çok az şey yapar. Bu nedenle antibiyotiklerin, rutin olarak hastalıkların önlenmesi ve kontrolü ile büyümeyi hızlandırmak için kullanımına izin verilmemelidir. Yalnızca hastalanan hayvanları en bilinçli şekilde tedavi etmek amacıyla kullanılmalıdır. Doğru ve sürdürülebilir olan, hayvanların hastalanmaması için koruyucu hayvan sağlık hizmetlerine ağırlık verilmesidir. Bu önlemler, tüm ülkelerde ve küresel olarak alınmalıdır."
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını da göreve çağıran Çakar, "Ulusal Antibiyotik Kalıntı İzleme Programı ile Ulusal Antibiyotik Direnci İzleme Programı acilen oluşturulsun." dedi.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.