Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

THD'den "Antibiyotikleri Gıdamızdan Çekin" kampanyası

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Çakar: "Antibiyotiklerin, rutin olarak hastalıkların önlenmesi ve kontrolü ile büyümeyi hızlandırmak için kullanımına izin verilmemelidir. Yalnızca hastalanan hayvanları en bilinçli şekilde tedavi etmek amacıyla kullanılmalıdır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Tüketici Hakları Derneği (THD), "Antibiyotikleri Gıdamızdan Çekin" kampanyası başlattı.

THD Genel Başkanı Turhan Çakar, yaptığı açıklamada, dünyada üretilen antibiyotiklerin yaklaşık yarısının, hastalıkların tedavisinden ziyade büyümeyi hızlandırmak ve hastalıkları önlemek amacıyla tarımda kullanıldığını, bunun da antibiyotik dirençli bakterilerin daha fazla artmasına neden olduğunu söyledi.

Türkiye'de antibiyotiklerin hayvanlarda tedavi amaçlı kullanımı dışında, büyümeyi hızlandırmak, hastalıkları önlemek amacıyla sürekli kullanılmasının yasaklandığını belirten Çakar, şunları kaydetti:

"Ancak denetimler yeterli olmadığı için antibiyotiklerin bilinçsizce, gelişigüzel ve konuyla ilgili yasal düzenlemelere aykırı kullanımının yaygın olduğunu ortaya koyan araştırmalar vardır. Ne yazık ki Türkiye'de büyükbaş hayvanlarla ve tavuklar üzerinde yapılan araştırmalarda görülen yüzlerce bakterinin yüzde 70'ten fazlasının antibiyotiğe dirençli olduğu, bununla birlikte Türkiye'de ulusal antibiyotik kalıntı izleme programı ile ulusal antibiyotik direnci izleme programı bulunmadığı belirtilmektedir."

Çakar, antibiyotik direncinin küresel sağlık için en büyük tehditlerden biri olduğunu ifade ederek, "Yenileri ortada yokken mevcut antibiyotiklerin çok büyük miktarlarda kullanılması, yüksek oranda dirençli bakterilerin ya da 'süper böceklerin' ortaya çıkışlarını hızlandırmış durumdadır. Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar dünyanın her yerinde yayılmaktadır. Eğer acilen harekete geçilmezse basit kesikler ve çiziklerin öldürebileceği bir gelecekle karşı karşıya kalabiliriz." diye konuştu.

Küresel düzeyde eylemlere ihtiyaç bulunduğunu anlatan Çakar, şöyle devam etti:

"Bir ya da iki ülkede antibiyotiklerin kullanımını azaltmak bu küresel krizle mücadelede çok az şey yapar. Bu nedenle antibiyotiklerin, rutin olarak hastalıkların önlenmesi ve kontrolü ile büyümeyi hızlandırmak için kullanımına izin verilmemelidir. Yalnızca hastalanan hayvanları en bilinçli şekilde tedavi etmek amacıyla kullanılmalıdır. Doğru ve sürdürülebilir olan, hayvanların hastalanmaması için koruyucu hayvan sağlık hizmetlerine ağırlık verilmesidir. Bu önlemler, tüm ülkelerde ve küresel olarak alınmalıdır."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını da göreve çağıran Çakar, "Ulusal Antibiyotik Kalıntı İzleme Programı ile Ulusal Antibiyotik Direnci İzleme Programı acilen oluşturulsun." dedi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”