Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Terörden arındırılan Faraşin Yaylası "huzur yaylası" oldu

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesindeki 2 bin 625 rakımlı Faraşin Yaylası, başarılı terör operasyonları sonrası "huzur yaylası" oldu.

Terörden arındırılan Faraşin Yaylası “huzur yaylası“ oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yayla yasaklarının kaldırılacağını müjdelemesinin ardından terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir süredir uygulanan yasaklar da sona erdi.

Hayvan yetiştiricileri, güvenlik sebebiyle gidemedikleri, terör operasyonları ile huzurun tesis edildiği yaylalara uzun bir aranın ardından tekrar kavuştu.

Bu yaylalardan biri de Şırnak'ın Beytüşşebap, Van'ın Gürpınar ilçeleri ile Hakkari sınırlarında bulunan Faraşin Yaylası.

Bölgedeki terör olayları nedeniyle uzun yıllar hayvancılığa kapatılan Şırnak, Hakkari ve Van üçgenindeki Faraşin Yaylası'nda, güvenlik güçlerinin başarılı terör operasyonları sonrası huzur hakim oldu.

Yasağın kalkmasıyla hayvanlarıyla yaylaya çıkan besiciler, doğal güzellikleriyle görsel bir şölen sunan, temiz havası ve geniş otlaklarda hayvanlarının bakımını yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

Koyun ve kuzu seslerinin kuş cıvıltılarına karıştığı yaylaya çıkan Şırnaklı besiciler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "300 koyun projesi"nin de uygulanmasıyla çifte sevinç yaşadı.

- "Yaylalarımızı tekrar vatandaşın hizmetine sunduk"

Şırnak Valisi Mehmet Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör operasyonlarda sağlanan başarının ardından kapalı olan yaylaları, meraları halkın hizmetine açtıklarını söyledi. 

"Daha önce kapalı olan yayla ve meralardan vatandaşlarımız hayvanlarını otlatmak için istifade edebilecekler" diyen Aktaş, yaylaların terör örgütüne karşı yürütülen operasyonlar nedeniyle vatandaşların zarar görmemesi için kullanıma kapatıldığını hatırlattı.

Aktaş, "Güvenlik güçlerimizin başarılı operasyonlarının ardından yaylalarımızı tekrar vatandaşımızın hizmetine sunduk." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaylaların vatandaşların hizmetine sunulması adına kendilerine büyük destek verdiğini dile getiren Aktaş, bu konuya büyük önem verildiğini vurguladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bekir Kılıç, Şırnak'ın özellikle küçükbaş hayvancılıkta potansiyelinin çok yüksek olduğuna işaret ederek, doğal yapısıyla kentin hayvancılığa çok müsait olduğunu aktardı.

Küçükbaş hayvancılığın gelişmesi için mera hayvancılığını önemsediklerini vurgulayan Kılıç, "Hayvanlarımızı merada otlatmak istiyoruz. Bu nedenle Bakanlığımız ve Valiliğimizin büyük çabalarıyla kentteki bütün meralar vatandaşlarımıza açıldı. Bu da küçükbaş hayvancılık için büyük önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.

Kılıç, mera ve yaylaların daha önce terör nedeniyle sağlıklı bir şekilde kullanılamadığına dikkati çekerek, Faraşin bölgesinin yaz aylarında serin olması ve  geniş meraların bulunması nedeniyle hayvancılık acısından cazip olduğunu, Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde hayvancılıkla uğraşanların da bu nedenle söz konusu bölgeyi tercih ettiğini dile getirdi.

- "Burası bizim için nimet"

Faraşin Yaylası'na gelen 3 çocuk babası Arif Burak (78), ailece hayvancılıkla uğraştıklarını söyledi.

"1990'lı yıllarda burası köydü ve yaklaşık 50 hane vardı. Terör olaylarının ardından köyde bulunan evler yıkıldı. Biz de şehre gitmek zorunda kaldık. Her evin 400-500 hayvanı vardı, geçimimiz onunla sağlıyorduk ama olaylar olunca hayvanlar da gitti, biz de perişan olduk." dedi.

Burak, bu yıl yasağın sona ermesiyle yeniden hayvanları ile Faraşin Yaylası'na geldiklerini aktardı.

Burak, yaz aylarında yaylanın nimetlerinden faydalandıklarını belirterek, elektrik, iletişim ve yol sıkıntısının da giderilmesini yetkililerden beklediklerini kaydetti.

Hacı Mehmet Encü (82), yaylaların tekrar kullanıma açılmasının sevincini yaşadıklarını dile getirdi.

Saniye Enç de 100 ailenin hayvanları ile yaylaya ulaştığını, göçerlerin de gelmeye devam ettiğini söyledi.

Gelen her ailenin 400-500 civarında hayvana sahip olduğunu anlatan Enç, "Burası bizim için bir nimet. Yaz ayları sıcak olduğu için yayla daha serin oluyor. Otlak alanları daha çok ve hayvancılık için müsait bir bölge. Daha önce çıkamıyorduk ama devlet bu yıl izin verdi, çıktık." sözlerine yer verdi.

Enç, şartlar uygun olursa kış mevsiminde de yaylada kalmak istediklerini aktararak, "Fakat yol ve iletişim sıkıntımız var. Yayların tekrar vatandaşlara açılması çok iyi oldu." diye konuştu.  

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English