Son Dakika Haberler

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin: "(TEOG sistemi) Bu yıl da önümüzdeki hafta itibarıyla seçtiğimiz illerde Bakanlıktan görevlendirilen arkadaşlar, temsilci olarak belirlenen öğrenci, öğretmen ve velilerle bu tür çalıştaylar yapacak. Aksayan yönlerle ilgili revizyonlar söz konusu olacak" "TEOG sınavı, yaptığımız araştırmalara göre yüzde 95'in üzerinde memnuniyet oluşturdu. Öğrenci, öğretmen ve velilerimiz süreçten çok memnun. Biz bu sistemin daha da kökleşmesi, daha da sağılıklı hale gelm

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ - Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan merkezi ortak sınavlara ilişkin, önümüzdeki hafta itibarıyla çalıştayların başlayacağını ve aksayan yönlerin tespiti halinde gerekli düzeltmelerin yapılacağını bildirdi.

Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TEOG sistemi kapsamında yapılacak merkezi ortak sınavlarda bu yıl Ermeni öğrencilere de "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" dersinden soru yöneltileceğini söyledi. 

Eleştirileri ve önerileri dikkate aldıklarını vurgulayan Yusuf Tekin, farklı dinlere mensup öğrencilere yönelik okullardan gelen talepleri karşılamaya çalıştıklarını belirtti. 

Bu yıl liselere yerleştirmelerin sorunsuz bir şekilde yapıldığını belirten Tekin, küçük aksaklıklara da çözüm üretmeye çalıştıklarını dile getirdi. 

TEOG kapsamında yaşanan aksaklıkların çözümü için her yıl sahada analizlerin yapıldığını anımsatan Müsteşar Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yıl da önümüzdeki hafta itibarıyla seçtiğimiz illerde Bakanlıktan görevlendirilen arkadaşlar, temsilci olarak belirlenen öğrenci, öğretmen ve velilerle bu tür çalıştaylar yapacak. Aksayan yönlerle ilgili revizyonlar söz konusu olacak. Geçtiğimiz yıl yerleştirme sürecinde yaptığımız küçük revizyonların esprisi buydu. Bu yıl da sahada aksayan herhangi bir durum varsa onlar düzeltilir. Sınavın genel mantığıyla alakalı, özellikle kamuoyunda 'Sınav sistemi tekrar değiştiriliyor' algısı oluşturmaya çalışan manipülatif bir medya var. TEOG sınavı, yaptığımız araştırmalara göre yüzde 95'in üzerinde memnuniyet oluşturdu. Öğrenci, öğretmen ve velilerimiz süreçten çok memnun. Biz bu sistemin daha da kökleşmesi, daha da sağılıklı hale gelmesi için tedbirlerimizi alacağız, aksayan yönleri düzelteceğiz. Sınav artık çok şükür oturdu, yerleşti. Bu yıl çok küçük revizyonlar söz konusu olur. Yine sahadan gelen talepler olursa, sınavın genel mantığıyla, yerleştirme sisteminin mantığıyla çelişmeyecek önerileri yeniden değerlendiririz."

Liselere yerleştirmeler sonrasında "açık liseden örgün eğitime geçmek isteyen öğrencilere nakil hakkı" tanıdıklarını söyleyen Yusuf Tekin, Bakanlığa ulaşan taleplerin karşılandığını, tercihte bulunmayan öğrencilere de ulaşılması için il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine liste gönderdiklerini bildirdi.

Tekin, öğrencilere ulaşılarak örgün eğitime geçmek isteyenlerin uygun okullara yerleştirileceğini de kaydetti.

- Dershanelere ilişkin kapatma kararları alınıyor

Paralel Devlet Yapılanması'na mensup kişilerin, Anayasa Mahkemesinin dershanelere ilişkin kararından sonra "dershaneler tekrar legal hale geldi" diye "akla zarar" bir yorumda bulunduklarını ifade eden Yusuf Tekin, "dershane" adı altında eğitim verdiğini iddia eden kurumların "illegal" olduğunun altını çizdi. 

Özel okula dönüşüm sürecinin takdirle karşılandığını belirten Müsteşar Tekin, "Paralel Devlet Yapılanması, ısrarlı biçimde vatandaşları terörize etmeye devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Tekin, "dershane" tabelasıyla bazı kurumların öğrenci kaydettiklerine dair duyumların Bakanlığa ulaştığına işaret ederek, hukuki olarak "dershane" diye bir kurum bulunmadığını vurguladı. 

Çocuklarını buraya kaydettiren kişilerin yanlış yaptığını anlatan Yusuf Tekin, "(Dershane) diye devam edenler, alenen kamu otoritesine, devlete, hukuka mevzuata meydan okumaktadır. Terör örgütü de zaten böyle bir şey. Anayasa Mahkemesi kararı sonrası gerekli bütün mevzuat çalışmalarını yaptık. Müfettişlerimiz şikayetlerin olduğu yerlerde denetim yaparak, bu kurumların 'dershane' ismiyle eğitim vermelerini engelleyici tedbirleri alacaklar. Kapatma kararları alınacak" ifadelerini kullandı.

Bu kurumların kapatılmaları yönünde ilgili genelgede bir hüküm bulunduğunu aktaran Tekin, "Bize ulaşanları kapatma kararını alıyoruz" bilgisini paylaştı. 

- Çocuklarımızı Paralel Devlet Yapılanması'nın elinden kurtardık

Paralel Devlet Yapılanması'nın dershaneler, yardımcı kitaplar, yaprak testler ve okullar üzerinden çok büyük gelir elde ettiğini anlatan Yusuf Tekin, ekonomik boyutunun yanı sıra insan kaynağının da önemli olduğunu belirtti.

Bu yapıya mensup okulların kontenjanlarının sınırlı olduğunu, ancak dershaneler üzerinden her ilde ve bölgede nitelikli çocukları eğitime aldıklarını dile getiren Tekin, "Kendi insan kaynakları açısından kullanılır hale getiriyorlar, çocuklarımızı bir nevi bu yapı içerisine dahil edip, kullanıyorlardı. Ülke çocuklarını aslında Paralel Devlet Yapılanması'nın, terör örgütünün elinden bu sayede kurtarmış olduk" şeklinde konuştu.

Bakanlığa, velilerden, Paralel Devlet Yapılanması ile ilişkili okullarda öğrencilere devlet ve devlet büyükleri aleyhine siyasi ve ideolojik propaganda yapıldığına dair şikayetler geldiğini aktaran Yusuf Tekin, bu okullardaki illegal unsurların bir kısmının eğitimle, diğer bir kısmının da vergi kaçakçılığı gibi mali konularla alakalı olduğuna dikkati çekti.

Bu okullarda Bakanlığın izin vermediği barınma faaliyetleri ve illegal toplantılar da gerçekleştirildiğine işaret eden Tekin, denetimlerin, mayıs ayında Valiliklere gönderilen genelge doğrultusunda farklı bakanlıkların taşra teşkilatından temsilcilerce yapıldığını aktardı.

Denetimlerin "baskın" olmadığının altını çizen Yusuf Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İllegal bir unsur ve yasalara aykırı durum tespit ederlerse bize bildiriyorlar. Biz de tedbirleri alıyoruz. Kapatma kararı verdiklerimiz ve geçici kapatma kararı verdiklerimiz söz konusu. Okullarla ilgili en çok dikkat ettiğimiz husus şu; çocuklarını oraya gönderen velilerimiz, orada eğitim alan öğrencilerimiz açısından, onların eğitim öğretim faaliyetlerinin aksamaması için genellikle bu tür kararları, yaptırımlarımızı eğitim öğretim döneminin sonuna erteliyoruz. 'O tarihten itibaren uygulanmak üzere' diye karar alıyoruz ki mağduriyet yaşanmasın. İl müdürlerine, 'Bu okullar kapatılınca bu çocuklara alternatif okulları göstermemiz lazım' diyerek ve gerekli tedbirler alınarak kapatma kararları uygulanabilir. Geldiğimiz nokta bu. Dershaneler üzerinden de bizim yaptığımız rutin denetimler var. Hala 'dershane' tabelası olan yerlerle ilgili müfettişlerimiz gerekli tespiti yapıyorlar. İllegal bir yapılanma içerisinde, illegal bir durumda hizmet sunan yer varsa onlarla ilgili olarak raporlarını sunuyorlar, biz de gerekenleri yapacağız."

Bazı kapatma kararlarının okullara tebliğ edildiğini söyleyen Tekin, "Onları, 'Eğitim öğretim yılı sonu itibarıyla bu aksaklıklar giderilmediği sürece kapatma kararıyla karşı karşıya kalacaksınız' diye uyardık zaten" dedi. 

- Öğretmenlikte iki yeni alan sınavı 

Öğretmen adaylarının bir kısmının Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ile Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) puanıyla istihdam edildiğini anlatan Yusuf Tekin, bütün öğretmen adaylarının alan sınavına girmesini istediklerini, ancak ÖSYM'nin kapasitesi ve yoğunluğunun da dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.

 ÖABT ile ilgili ÖSYM ile her yıl protokol imzaladıklarını anımsatan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin, "Bu yıl için ÖSYM'nin iş yoğunluğu dikkate alınarak, zannediyorum iki yeni branşta daha alan sınavı yapılacak. Onun dışındaki konulardan biz bu yıl alan sınavı uygulamayacağız. Yine normal sınavla öğretmenlerimizi istihdam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English