Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Telefon ve bilgisayarım yok, sürekli ders çalıştım"

Muş'un Varto ilçesinde yaşayan, TEOG Sistemi kapsamında yapılan ikinci dönem merkezi ortak sınavlarda Türkiye birincileri arasında yer alan Dilan Çetin, maddi imkansızlıklara rağmen elde ettiği başarıyla ailesinin gurur kaynağı oldu Çetin: "Babam böbrek hastası olduğu için ağır işlerde çalışamıyor. Bundan dolayı bir gelirimiz yok. Üç ayda bir aldığım belli bir bursum var. Bu bursumu babam evin kira ve elektrik giderlerine harcıyor. Telefon ve bilgisayarım yok, sürekli ders çalıştım"

Anadolu Ajansı haberine göre;
MUŞ (AA) - İBRAHİM YALDIZ / YAHYA SEZGİN - Muş'un Varto ilçesinde ortaokul öğrencisi Dilan Çetin, maddi imkansızlıklara rağmen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sistemi kapsamında yapılan ikinci dönem merkezi ortak sınavlarda tüm soruları doğru yanıtlayarak Türkiye birincileri arasında yer aldı.

Varto Atatürk Ortaokulu öğrencisi Çetin, 26-27 Nisan'da gerçekleştirilen ikinci dönem merkezi ortak sınavlarda 120 sorunun tamamını doğru yanıtladı.

3 ayda bir aldığı 500 lira bursunu evin kirasını ve elektrik faturasını ödemesi için ağır işlerde çalışamayan böbrek hastası babasına veren Çetin, tüm imkansızlıklara rağmen düzenli ders çalışarak TEOG'un bu yılki Türkiye birincileri arasına girmeyi başardı.

Gün içerisinde bahçede çalışan ve annesine ev işlerinde yardım eden Dilan, her sabah kazlarına yem vermeden okula gitmiyor. Ayrıca bahçeden ağaç taşıyıp, babasının ağaç kırmasına da yardım ediyor.

- "Hedefim savcı olmak"

Dilan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TEOG sınavında Türkiye birincileri arasında yer aldığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Özel ders almadığını ancak öğretmenleri sayesinde bu başarıyı yakaladığını ifade eden Çetin, şöyle konuştu:

"Savcı olup anneme ve babama bakmak istiyorum. Babam, kız erkek ayrımı yapmıyor. Kız ve erkek çocuklarını da okuttu. Babam böbrek hastası olduğu için ağır işlerde çalışamıyor. Bundan dolayı bir gelirimiz yok. Üç ayda bir aldığım belli bir bursum var. Bu bursumu babam evin kira ve elektrik giderlerine harcıyor. Telefon ve bilgisayarım yok, sürekli ders çalıştım. Boş zamanlarımda ev işlerinde anneme ve bahçe işlerinde de babama yardım ediyorum."

Bu başarı için düzenli ders çalıştığını anlatan Çetin, her gün konu tekrarı yaptığını, kitap okuduğunu ve test çözdüğünü dile getirdi.

TEOG sınavına çalışırken tablet ve bilgisayarı bir kenara bırakmak gerektiğini vurgulayan Çetin, şunları söyledi:

"Belli bir süreliğine teknolojik aletlerden vazgeçmek gerekiyor. Elimize bilgisayar ve tablet aldığımızda ders çalışamıyoruz. Kendimi bu konuda geliştirdim. Roman okudum ve genel kültür bilgilerini araştırdım. Cep telefonu ve bilgisayarım yok. Bence olmaması benim için iyi bir şey. İnsan telefon ve bilgisayara takılmak istiyor ama olmayınca da mecburen ders çalışıyor. Zaten bu başarıyı yakaladıktan sonra insanda bir azim oluşuyor ve sürekli en iyisini yapmak istiyor. Basamakları teker teker çıkıp birinciliğe adım adım gidiyor."

- "Üstümdeki ceketi satsam bile Dilan'ı okutacağım"

Dilan'ın babası Ekrem Çetin ise kızının TEOG sınavında Türkiye birincileri arasında yer almasının aileye mutluluk yaşattığını anlattı.

Maddi imkansızlıklara rağmen kızını okutacağını dile getiren Çetin, "13 yıldır böbrek hastasıyım, elim ve ayağım Dilan'dır. Bir gelirim yok. 3 ayda bir Dilan 500 lira burs alıyordu. O parayla elektrik ve kira parası veriyoruz. Üstümdeki ceketi satsam bile Dilan'ı okutacağım. Kızımla gurur duydum. Kızım evde düzenli ders çalışıyor. Boş zamanlarında bana bahçe işlerinde yardım ediyor."

- "Dilan ailesi için bu parayı harcamadan duramaz"

Varto Atatürk Ortaokulu öğretmenlerinden Sinem Kaplan da Dilan'ın çok meraklı ve saygılı bir öğrenci olduğunu aktardı. Dilan'ın ailesini her zaman dinlediğine işarete eden Kaplan, şunları kaydetti:

"Dilan sınavlarda elinden geldiğince iyi notlar alır. Sınavda 100 yerine 99 alsa bile bir mahcubiyeti olur, 'Yine bir puan eksik aldım.' diye. Dilan diğer öğrenciler gibi değil. 5. sınıfta girdiği bursluluk sınavını kazanmış ve 3 senedir burs alıyor. Bu bursu kendisi için harcamıyor. Evin kirası ve diğer ihtiyaçlarına için kullanıyor. Başka bir öğrenci olsa bu parayı alır yemeğe gider, arkadaşlarıyla onu harcar ve farklı ihtiyaçlarında kullanır. Ya da 3 bursunu biriktirir telefon alır ama Dilan ailesi için bu parayı harcamadan duramaz."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English