Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arıkan: "Bağımlı olduğunuz zaman yaşam boyu bir hastalığa sahip oldunuz demektir. Tedavi de yaşam boyudur" "(Kola içmeyin zararlıdır) demek yerine 'Süt için yararlıdır' demek daha iyi"

Anadolu Ajansı haberine göre;
TBMM (AA) - Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bağımlılık Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Zehra Arıkan, madde bağımlılığının yaşam boyu süren bir hastalık olduğunu, tedavisinin de yaşam boyu sürdüğünü söyledi.

Uyuşturucu madde bağımlılığı ve yeni bağımlılık türlerinin araştırılarak bağımlılığın nedenlerinin ve alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonunun bugünkü toplantısının öğleden sonraki oturumunda, Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Arıkan sunum yaptı.

Madde bağımlılığına karşı tedavinin birey odaklı olması gerektiğini belirten Arıkan, "Hastalık hastayı, yakınlarını, toplumu sömürür. Bağımlılığı tedavi ederken koruma ve önlemeyi unutuyoruz. Aslında koruma ve önlemeye daha çok ağırlık vermemiz gerekiyor. Tedavi sürecinde farklı uğraşları ortaya koymak zorundayız." diye konuştu.

Bazı sivil toplum kuruluşlarının "Bağımlılığı şöyle, böyle tedavi ederiz" iddiasında olduğunu ifade eden Arıkan, "Böyle bir tedavi olmaz. Biz hastamıza başka şeyden keyif almasını öğretemezsek, kesin sonuç alamayız. Psiko sosyal tedaviyi uygulamamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğunun altını çizen Arıkan, "Bağımlı olduğunuz zaman yaşam boyu bir hastalığa sahip oldunuz demektir. Tedavi de yaşam boyudur." dedi.

Madde kullanımını azaltmanın mümkün olduğunu vurgulayan Arıkan, "Biz 'madde' demeden zararlarını anlatmalıyız. 'Kola içmeyin zararlıdır' demek yerine 'Süt için yararlıdır' demek daha iyi. Madde konusunda bu yöntemi kullanmalıyız. Biz 'madde' dedikçe insanların daha dikkatini çekiyor ve her şey de bir defa tadına bakmakla başlıyor." ifadelerini kullandı.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM Kliniği Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Cüneyt Evren de komisyona AMATEM'lerdeki tedavi aşamaları hakkında bilgi verdi.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English