Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu Strazburg'da

Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarını gurbetçi olarak tanımlamanın artık yetersiz kaldığını, yeni bir zeminde göç ve diaspora konusunun ele alınması gerektiğini belirtti

Anadolu Ajansı haberine göre;
STRAZBURG (AA) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarını gurbetçi olarak tanımlamanın artık yetersiz kaldığını, yeni bir zeminde göç ve diaspora konusunun ele alınması gerektiğini söyledi.

Yeneroğlu, Türkiye'nin Strazburg Başkonsolosluğu görev bölgesindeki sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileriyle Strazburg'da bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkezinde bir araya geldi.

Strazburg Başkonsolosu Özgür Çınar ve DİTİB Strazburg Başkanı Fevzi Hamurcu'nun da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Yeneroğlu, güncel meseleler hakkında bilgi vermek ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının ihtiyaçlarını tesbit etmek amacıyla, Avrupa'nın birçok ülkesini kapsayan toplantılar zinciri düzenlediklerini belirtti.

Yeneroğlu, Türkiye'de son dönemde meydana gelen gelişmeler ve bu gelişmelerle ilgili çalışmaları yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarıyla paylaşmak için Strazburg'daki STK'larla bir araya geldiğini belirterek, "Biz sizi veya başka bir deyişle Türk diasporasını ilgilendiren her konuyu yakından takip edip basın açıklamaları yayınlıyoruz. Mümkün olduğu kadar da bu akşamki gibi toplantılar düzenleyerek birinci ağızdan bilgilendiriyoruz." dedi.

- "Vatandaşına yurt dışında emeklilik imkanı sunan tek ülke"

Türkiye'nin başta Avrupa olmak üzere, yurt dışında yaşayan vatandaşlarına ve göç sonucu vatanından uzakta kalan diasporasına sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve bu ilişkileri daha da geliştireceğini kaydeden Yeneroğlu, "Dünyada vatandaşına yurt dışında emeklilik imkanı sunan tek ülke Türkiye'dir." ifadesini kullandı.

Yeneroğlu, "Diaspora kazanım olarak da görülebilir, iç güvenlik sorunu olarak da karşımıza çıkabilir." diyerek bu ayrımın iyi yapılması ve oluşabilecek olumsuzluklara karşı zamanında ve doğru adımın atılması gerektiğine vurgu yaptı.

Mustafa Yeneroğlu şöyle devam etti:

"Gurbetçi tasavvurunun arkasındaki o zihniyetin aşılması gerekiyor. Diaspora kavramı üzerinde ortak bir zeminde birleşerek, yurt dışındaki gerçekliğin gurbetçi tanımlaması dışında farklı bir tanımlama altında ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Yakında birçok üniversitemizde diaspora araştırma merkezlerimiz kurulacak. Bazılarında kuruldu bu merkezler ama sayıları artırılmalıdır. İlahiyat, edebiyat veya sosyoloji alanlarında da bu konuya daha çok eğilerek kapsamlı ve akademik değerde araştırmalar yapılmalı, araştırma merkezleri kurulmalıdır. Yurt dışına yönelik diaspora bursları da çok önemlidir. Başlatılan bu aylık 1200 avro burs, ihtisas sahibi, yurt dışındaki toplumumuza önderlik edecek gençlerimizin, uzmanlarımızın yetişmesini hedeflemektedir."

Yeneroğlu, bu konuda örnekler vererek, Türkiye'nin yurt dışına gönderdiği görevlilerin artık yerel dili ve kültürü bilen kişilerden oluşması ve görev yaptığı ülkeyi iyi tanıyan kişilerden seçilmesi hedefinde olduklarını kaydetti.

- Dil ve eğitim en önemli konulardan

Hayati önemi haiz konular olarak değerlendirdiği eğitim ve dil konularına da değinen Yeneroğlu, Türkçenin unutulmaması, yaşatılması ve aktarılması için yoğun çalışmaların başlatıldığını ve gelecek dönemde bunun meyvelerinin alınacağını söyledi.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) bu amaçla yeni bir program uygulama başlattığını aktaran Yeneroğlu, dil ve kültür eğitimi, aktarımı için hem Türkiye'de hem de yurt dışında çeşitli projelerin başlatıldığını, bu noktada yurt dışındaki STK'ların da katılımı ve desteğini beklediklerini dile getirdi.

Milletvekili Yeneroğlu, Türk toplumunun birbiriyle daha yoğun bir şekilde kaynaşması ve ortak özelliklerinin teşvik edilmesi için göç ve diaspora komisyonları kurma çalışmalarının başlatıldığını belirtti.

Kurumsallaşma noktasında bir dizi çalışmalar yapıldığının altını çizen Yeneroğlu, "Türkiye'de son dönemde yurt dışındaki vatandaşlarına yönelik, göç ve diaspora alanlarında çalışmalar yapacak ve nerede olursa olsun destekleyecek, yalnız bırakmayacak bir irade söz konusudur." dedi.

Yeneroğlu, toplantı sonunda STK temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Göç ve diaspora konularının geniş bir zeminde değerlendirilmesi gerekliliğinin altını çizen çizen Yeneroğlu, "Meselelerin daha çok bilinir hale getirilmesi hedeflenmeli, Türkiye'deki her siyasi partinin, göç ve diaspora konularında uzman ve duyarlı siyasetçileri, yöneticileri olmalı." ifadelerini kullandı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English