Son Dakika Haberler

İçtüzük değişiklik teklifinin 2 maddesi daha kabul edilerek 14. maddeye gelindi Teklifle, TBMM Genel Kurulunda, genel görüşme ve Meclis araştırması önergelerinin özetlerinin okunması kaldırılıyor Anayasa, kanunlar ve İçtüzük gereğince işaret oyuna yahut gizli oya başvurulması zorunlu olmayan hallerde açık oylama yapılması, en az 20 milletvekilinin yazılı istemine bağlı olacak

Anadolu Ajansı haberine göre;
TBMM (AA) - Meclis İçtüzüğü'ne ilişkin AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan ortak teklifin 2 maddesi daha kabul edilerek, 14. maddeye gelindi.

TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti Aydın Milletvekili, Komisyon Sözcüsü Abdurrahman Öz başkanlığında toplandı.

Komisyon, bugünkü müzakerelerine, "TBMM Genel Kurulunda, genel görüşme ve Meclis araştırması önergelerinin özetlerinin okunmasının kaldırılmasını" öngören 12. maddeden devam etti.


CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, bu madde ile TBMM Genel Kurulunda genel görüşme ve Meclis araştırması önergelerinin okunması işleminden vazgeçildiğini, bunun yerine önergelerin milletvekillerine bildirilmesi esası getirildiğini bildirildi.

Erkek, "Peki önergeler okunmayınca, Genel Kurulu izleyen bir yurttaş konudan nasıl bilgi sahibi olacak. Sadece birkaç dakika süren bir işlem kaldırılarak ne amaçlanıyor?" dedi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, "Sadece birkaç dakika süre kazanacağız" diye Genel Kurulda önergeleri okutmamanın yanlış olduğunu belirterek, "Bu değişiklik, bir anlamda toplumdaki bilgilendirme hakkını kaldırmak anlamına geliyor ve bu da bana göre doğru değil." diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, teklifin 13. maddesinin de diğerleri gibi, muhalefetin konuşma süresini azaltmayı amaçladığını belirtti.

Bekaroğlu, "Bu değişiklik Türkiye'yi 2002 öncesine değil, ta Platon dönemine kadar götürüyor. Platon'un devletle ilgili önemli metinleri vardır. Platon'a göre en tepede aristokratlar, altında da diğerleri vardır. Platon'a göre adalet mevcut düzenin korunmasıdır. 'Mevcut düzeni bozmaya yönelik her şey bozgunculuktur' diyor. Günümüzde de birçok insan Cumhurbaşkanı gibi düşünmediği için tutuklanıyor." ifadelerini kullandı.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ise "Bu İçtüzük değişikliğiyle tamamen muhalefetin, milli iradenin ve milletin sorunlarını dile getirebilecek milletvekillerinin sesinin kısılmak istediğini hepimiz çok iyi biliyoruz." dedi.

"Hızlı, verimli ve etkin yasa yapma süreci deniliyor ama Meclis küresel alanda rekabet eden bir şirket, fabrika olarak görülmemeli." diyen Topal, Meclisin fabrika, işyeri olarak, milletvekillerinin de şirketin personeli olarak görülmesi halinde çıkmaza girileceğini kaydetti.

CHP'li Topal, İçtüzük değişikliğinin uzlaşma kültürü ile getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Genel Kurul, Meclis TV'den neden sonuna kadar izlenmiyor? AK Parti iktidarında 2 bin 261 kanun geçti. Amaç çok kanun getirmek mi, yoksa sosyal toplumu rahatlatabilecek nitelikli kanun getirmek mi? Kamu İhale Kanunu kaç defa değiştirildi iktidarınızda?" sorularını yöneltti.

- Teklif neler getiriyor?

Teklifle, TBMM Genel Kurulunda, genel görüşme ve meclis araştırması önergelerinin özetlerinin okunması kaldırılıyor.

Anayasa, kanunlar ve İçtüzük gereğince işaret oyuna yahut gizli oya başvurulması zorunlu olmayan hallerde açık oylama yapılması, en az 20 milletvekilinin yazılı istemine bağlı olacak.

Bu husustaki önergelerin, oylamaya geçilmeden önce Başkanlığa verilmiş olması gerekli olacak. Başkan, oylamaya geçmeden önce, açık oy istemi olduğunu bildirecek ve önerge sahiplerinden en az 20'sinin Genel Kurul salonunda bulunup bulunmadığını tespit edecek.

Oylamaya ilk olarak açık oy isteminde bulunan üyelerden başlanacak. Önerge sahiplerinden en az 20'si Genel Kurul salonunda bulunmaz veya noksan imza herhangi bir milletvekili tarafından kabul edilmez veya oylamaya katılmazlarsa, açık oylama istemi düşecek.

Açık oylama önergesinde imzası bulunanlardan en az 20 milletvekilinden herhangi birinin oyunu kutuya atmadığı tasnif sonunda anlaşılırsa, yapılan oylama, işaret oyu niteliğinde işlem görecek.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English