Son Dakika Haberler

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: "FETÖ/PDY, Fetullah Gülen ve müstear isimlerine ait yayınlar ile ilgili kanun hükmünde kararnameler kapsamında kapatılan yayınevlerine ait olduğu tespit edilen yayınlar ivedi olarak okuyucu hizmetlerinden çekildi" "Kütüphanelerimizde mevcut olan ve okuyucu hizmetinden çekilip tahkikat süreci devam eden yayın sayısı şu an itibarıyla 169 bin 141'dir" "Türkiye'de 2017 yılında bilimsel kazılar için 35 milyon 773 bin lira ödenek aktarıldı"

Anadolu Ajansı haberine göre;
TBMM (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, FETÖ/PDY, Fetullah Gülen ve müstear isimlerine ait yayınlar ile ilgili kanun hükmünde kararnameler kapsamında kapatılan yayınevlerine ait olduğu tespit edilen yayınların ivedi olarak okuyucu hizmetlerinden çekildiğini belirterek, "Kütüphanelerimizde mevcut olan ve okuyucu hizmetinden çekilip tahkikat süreci devam eden yayın sayısı şu an itibarıyla 169 bin 141'dir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, Türkiye'de 2017 yılında bilimsel kazılar için 35 milyon 773 bin lira ödenek aktarıldığını, bu kapsamda bakanlık bütçesinden 17 milyon 970 bin 540 lira ödeneğin kullanıldığını söyledi.

Kurtulmuş, 2016 yılında tamamlanan kurtarma kazısı sayısının ise 192 olduğunu aktardı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatında toplam 20 bin 573 personelin çalıştığına işaret eden Kurtulmuş, yabancı dil bilen personel sayısının ise 719 olduğunu, yurt dışında Kültür ve Tanıtma Müşaviri ve Kültür ve Tanıtma Ataşesi olarak 16 personelin görev yaptığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kütüphanelerde toplam 2 bin 862 personelin görev yaptığını belirten Kurtulmuş, "Bakanlığımıza bağlı, Türkiye genelinde bin 136 halk, çocuk, gençlik ve 6 edebiyat müze kütüphanesi olmak üzere toplam bin 142 kütüphanemiz bulunmaktadır. Yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan vatandaşlarımıza yönelik ülke genelinde 45 gezici kütüphane aracı ile hizmet götürülmektedir." ifadelerini kullandı.

- "FETÖ yayınları kütüphanelerdeki okuyucu hizmetlerinden çekildi"

Bakanlığa bağlı bin 142 kütüphaneye yıllar içerisinde devir, hibe, bağış, derleme ve satın alma yoluyla koleksiyona dahil edilmiş bulunan FETÖ/PDY, Fetullah Gülen ve müstear isimlerine ait yayınlar ile ilgili kanun hükmünde kararnameler kapsamında kapatılan yayınevlerine ait olduğu tespit edilen yayınların ivedi olarak okuyucu hizmetlerinden çekildiğini vurguladı.

Kurtulmuş, "Kütüphanelerimizde mevcut olan ve okuyucu hizmetinden çekilip tahkikat süreci devam eden yayın sayısı şu an itibarıyla 169 bin 141'dir." dedi.

- 156 bilimsel kazı yapılıyor

Kurtulmuş, Türkiye'de 2015 yılında, Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan bilimsel kazı sayısının 120, yabancı kazı sayısının ise 36 olduğunu söyledi. Numan Kurtulmuş, en uzun süreli devam eden kazı çalışmasının ise Ege Bölgesi'ndeki Efes kazıları olduğunu aktardı.

Milli Kütüphane Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi'nde, üyeler için düzenli olarak seslendirmeye gelen 80 gönüllü okuyucunun bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş, görme engelliler için İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesinde 6, İstanbul Bakırköy Rıfat Ilgaz İlçe Halk Kütüphanesi ve Antalya Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesinde ise 1'er adet seslendirme stüdyosunun bulunduğunu açıkladı.

Kurtulmuş, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılında 5 bin 45 çeşit kitaptan 1 milyon 185 bin 200 adet, 2015 yılında ise 5 bin 421 çeşit kitaptan 1 milyon 220 bin 889 adet satın alındığını ifade etti.

- Rusya'daki turizm çalışmaları

Bakan Kurtulmuş, geçen yıl ve bu yıl Rusya'da çeşitli tanıtım ve turizm etkinlikleri düzenlediklerini ve fuarlara katılımın sağlandığını anımsattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile özel sektör iş birliğinde 16-18 Haziran 2017 tarihleri arasında Rusya'nın başkenti Moskova'da sanat, kültür, turizm, gastronomi, alışveriş ve spor gibi alanlarda çeşitli etkinlikleri barındıran "Türkiye Festivali"nin düzenlendiğini hatırlatan Kurtulmuş, festivalin Rus halkı tarafından büyük ilgi gördüğünü ve 3 gün süren festivali yaklaşık 153 bin kişinin ziyaret ettiğini kaydetti.

Kurtulmuş, 2018 yılında ise Moskova'da uluslararası nitelikte çeşitli etkinlikler düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

- "Avrupalı turist sayısı bir önceki yıla göre arttı"

Türkiye'nin, Rusya ile turizm ilişkisinin 1990'lı yılların başında başladığını, Rus turistlerin öncelikle Antalya'yı tercih ettiklerini dile getiren Kurtulmuş, 2000'li yıllarla birlikte Rusya'dan ülkeye gelen turist sayılarının arttığını belirtti.

Kurtulmuş, Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 2014 yılında 4,5 milyona ulaştığını ancak Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından bu rakamın ciddi şekilde azaldığını, 2016 yılında Rus turist sayısının 866 bin 256'ya kadar gerilediğini anlattı.

"Ama çok şükür bu yıl itibarıyla yeniden rakamlarda yükseliş ortaya çıktı." diyen Kurtulmuş, turizm sektörünün tekrar 2014 rakamlarına yükselmesinin, 2019 yılı sonu itibarıyla gerçekleşmesini beklediklerini vurguladı.

Söz konusu dönemde çıkarılan Turizm Acil Eylem Planı ve bu eylem planındaki bazı maddelerin 2017 yılına kadar güncellenerek turizm sektörünün yararına sunulduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, bunun yanı sıra sektöre sağlanan istihdam destekleri ve kruvaziyer turizmine yönelik desteklerin halen devam ettiğine işaret etti.

Numan Kurtulmuş, hem 2016 hem de 2017 yılında ülke turizminin canlanması, pazarlanması ve cazip hale getirilmesine yönelik tur operatörleri ile birlikte reklam faaliyetlerinin yürütüldüğünü, yurt dışından önemli konukların Türkiye'de ağırlandığını ve turizm fuarlarına katılım sağlanarak Türkiye'nin tanıtımına yönelik faaliyetler gerçekleştirildiğini aktardı.

Kurtulmuş, "Ana pazarlarda yaşanan düşüş ve ülkemizin yakın coğrafyasında sürmekte olan savaş durumu nedeniyle kırılgan bir yapı arz eden ve önemli oranda düşüşler kaydettiğimiz özellikle Avrupa pazarında tematik tanıtımlara ağırlık verilerek düşüşün önüne geçilmeye çalışılmıştır. Böylelikle 2017 yılının ilk 8 ayı sonunda ülkemize gelen Avrupalı turist sayısı bir önceki yıla göre kayda değer artış göstermiştir." diye konuştu.

- "Yeni pazarları, yeni kapıları tıklamamız lazım"

Geçen yılın, turizm açısından kötü bir yıl olduğunu belirten Kurtulmuş, özellikle Avrupa'da ortaya çıkan Türkiye karşıtı bazı önyargıların çok ciddi bir şekilde taban bulması sonucunda turizm sektöründe çok ciddi daralmaların meydana geldiğini hatırlattı.

Bunu ortadan kaldırmak için Avrupa pazarlarında ciddi bir tanıtım etkinliği göstereceklerini vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki dönemde iki alanda stratejimizi yoğunlaştırıyoruz. Bunlardan birisi yeni pazarlara açılmak gereğidir. Yeni pazarları, yeni kapıları tıklamamız lazım. Özellikle Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya'nın Türkiye turizmi bakımından çok önemli ülkeler olduğunun altını çizmek isterim. Bu 4 ülkenin nüfusu yaklaşık olarak dünya nüfusunun yarısı ediyor. Ayrıca bu 4 ülkede de son derece genç, dinamik, yeni bir zengin orta sınıf var. Bu orta sınıfların ilgisinin Türkiye'ye doğru yöneltilmesi bakımından tabiri caizse tam manasıyla bir seferberlik halindeyiz. 2018 yılı Çin'de 'Türkiye yılı' olacak. Bununla ilgili olarak Çin'de yaklaşık 50 etkinlik düzenliyoruz ve Çin'in bütün ilgisini yoğunlaştırmak için gayret ediyoruz. Aynı şekilde Hindistan, Güney Kore ve Japonya ile ilgili de çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Türkiye'nin pazar çeşitlendirmesinin yanı sıra ürün çeşitlendirmesine de gitmesi gerektiğine dikkati çeken Kurtulmuş, ikinci önemli strateji olarak bunu gündemlerine aldıklarını aktardı.

Kurtulmuş, "Sadece deniz turizmi, güneşlenme değil, çok geniş bir coğrafya, çok büyük imkanları olan bir ülkeyiz. Dağ, sağlık, spor, inanç turizmi gibi çeşitli alanlardaki ürünlerimizi çeşitlendirebiliriz. Ayrıca bölge ülkelerimizle ortak paketler oluşturarak, bunlar üzerinden de ürünlerimizi zenginleştirme imkanımızın olduğunu görüyoruz." dedi.

Türkiye'nin kültürel zenginliğini, turizmin önemli bir gücü olarak kullanacaklarını dile getiren Kurtulmuş, "Özellikle Türkiye'ye karşı oluşturulmaya çalışılan bu kara propagandanın aşılması için hem kültür hem turizm alanındaki zenginliğimizi, yumuşak gücümüzün önemli bir unsuru olarak kullanacağız." diye konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English