Son Dakika Haberler

TBMM Başkanvekili Hamzaçebi: "Milletvekili dokunulmazlığı ayrıcalık değildir. Yasama yetkisinin özgür, bağımsız şekilde, hiçbir baskı altında kalmadan yerine getirilebilmesi için bir araçtır. Tutuklamanın öznesi kim olursa olsun, hukuktan ayrılmamak gerekir"

Anadolu Ajansı haberine göre;
TBMM (AA) - TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, milletvekili dokunulmazlığının ayrıcalık olmadığını belirterek, "Yasama yetkisinin özgür, bağımsız şekilde, hiçbir baskı altında kalmadan yerine getirilebilmesi için bir araçtır. Tutuklamanın öznesi kim olursa olsun, hukuktan ayrılmamak gerekir." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nun bugünkü birleşimini yöneten Hamzaçebi, yasama yetkisinin sahibi milletvekillerinin, anayasal sınırlar çerçevesinde toplumda var olan siyasi görüşlerin temsilcileri olduğunu anımsattı.

Serbest seçimlerle halk adına karar alma yetkisi verilen milletvekillerinin, asli görev olarak parlamentoda görev yaptığına işaret eden Hamzaçebi, "Onların asli görev alanının parlamento olması, bu göreve üstün kamusal nitelik vermektedir." diye konuştu.

Hamzaçebi, Anayasa'nın 67. maddesinin temsil yetkisini düzenlediğine değinerek, milletvekillerinin, bu madde çerçevesinde halktan aldıkları temsil yetkisini kullandığını belirtti.

Bu yetkinin asıl kullanılma yerinin TBMM olduğunu anlatan Hamzaçebi, bu temsil yetkisine müdahale etmemenin, engellememenin hukukun temel kuralı olması gerektiğini kaydetti.

- "Bütün milletvekilleri için geçerlidir"

Hamzaçebi, "Anayasamızın 83'üncü maddesi de 'yasama dokunulmazlığı' başlığı altında yasama dokunulmazlığı ve yasama sorumsuzluğu müesseselerini düzenlemiştir. Bu çerçevede, TBMM'nin izni olmadıkça hiçbir milletvekili gözaltına alınamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz, yargılanamaz. Ana kural budur. Temsil yetkisinin özüne hiçbir şekilde dokunmamak gerekir. Ancak 2016'da TBMM'nin kabul ettiği bir yasayla belli bir tarih itibarıyla milletvekilleri hakkında düzenlenen fezlekeler için yargılama yolu açılmıştır. Anayasanın 83. maddesinde sözü edilen TBMM'nin izni sağlanmıştır. Haklarında belli tarih itibarıyla fezleke düzenlenen milletvekillerinin yargılanması, kabul edilen anayasa değişikliğinin doğal sonucudur." diye konuştu.

"Ancak burada önümüze Anayasa Mahkemesinin Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal kararları çıkmaktadır." diyen Hamzaçebi, sözlerine şöyle devam etti:

Bu kararlar, temsil yetkisinin Anayasanın 67. maddesinden kaynaklandığını ortaya koyarak, hiçbir uygulamanın, temsil yetkisini zedelememesi, ortadan kaldırmaması gerektiğini söyler. Buna göre milletvekilleri yargılanabilir, haklarında bu yargılama sonucunda hüküm tesis edilebilir ama hiçbir zaman milletvekilleri tutuklanamaz. Ana kural budur. Hükmün kesinleşmesi halinde milletvekilliği görevinin nasıl sona ereceği, düşeceği Anayasanın ilgili maddelerinde düzenlenmiştir. Bu söylediğim, bütün milletvekilleri için geçerlidir. Bu konuşmayı, çok kısa bir şekilde 8 Aralık 2016 tarihli TBMM Genel Kurulunda bir vesileyle bu kürsüden ifade etme ihtiyacı duymuştum. Bugün yine bunu tekrarlama ihtiyacı duyuyorum."

- "Milletvekilinin tutuklanmaması esas"

TBMM Başkanvekili Hamzaçebi, tutuklamayla, kamusal yarara ulaşılmak istendiğini ancak temsil yetkisinden kaynaklanan kamusal yararın, üstün kamusal yarar olarak isimlendirildiğini, diğer kamusal yararın önüne geçtiğini belirterek, bu nedenle milletvekillerinin tutuklanmamasının esas olduğunu kaydetti.

Milletvekili dokunulmazlığının ayrıcalık olmadığına işaret eden Hamzaçebi, "Yasama yetkisinin özgür, bağımsız şekilde, hiçbir baskı altında kalmadan yerine getirilebilmesi için bir araçtır. Bunu bir ayrıcalık olarak değerlendirmemek gerekir. Tutuklama, bütün vatandaşlar için istisna olmalıdır. Tutuklamanın öznesi kim olursa olsun, hukuktan ayrılmamak gerekir. " değerlendirmesinde bulundu.

TBMM'nin, toplumun bütün renkleri, görüşleriyle temsil edildiği, milli iradenin tecelli ettiği en yüce makam olduğuna vurgu yapan Hamzaçebi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Milletvekilleri olarak hepimizin huzur ve barış içinde bir toplum idealine ulaşmak hedefinde olduğuna eminim. Hiçbirimizin bu konuda farklı düşündüğünü sanmıyorum. Bu ideale ulaşmak için şimdi birbirimize sarılma, kucaklaşma zamanı. Bu barış, özgürlük havası içinde aydınlık geleceğe hep birlikte yürüme zamanıdır. "



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English