Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Tarihi dizileri izleyenlerin yüzde 10'u tarih kitabı okusa kardır"

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı ve bir televizyon kanalında yayınlanan "Diriliş Ertuğrul" adlı dizinin tarih danışmanı Prof. Dr. Feridun Emecen, "Dizileri izleyenlerin tarih kitaplarına merakının da artmasını bekliyoruz. Bu dizileri izleyenler arasında yüzde 10'u bile tarihi merak edip sağlam kitaplar alıp okusa bizim için kardır." dedi.

“Tarihi dizileri izleyenlerin yüzde 10’u tarih kitabı okusa kardır“
Emecen, bir konferansa katılmak üzere geldiği Kastamonu'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde televizyon kanallarında tarihi dizilerin yaygınlaştığını söyledi. Bunu önemli bulduğunu dile getiren Emecen, "Eskiden tarihi bilgiler daha çok kitaplar, gazeteler ve mecmualar aracılığıyla insanlara yayılırdı. Son dönemde tarihi dizilerinin artması, tarih bilincinin yaygınlaştırılması açısından büyük önem arz ediyor." ifadesini kullandı.

Televizyonun bu açıdan kullanılmasını olumlu bulduğunu aktaran Emecen, "Elimizde televizyon gibi çok güçlü bir silah var. Genellikle tarih pek bilinmeyen ve ilgi duyulmayan bir alan gibi görüldüğü için geniş kitlelere yayılmıyor. Televizyon aracılığıyla tarihin tanıtılması popüler kesim için önemli." değerlendirmesinde bulundu. 

Tarihi bilmenin hem günümüzü hem de geleceği anlamak açısından önem taşıdığını vurgulayan Emecen, "Etrafımızdaki tarihi eserlerin kimlikleri bizim kimliğimizi belirleyecek şekilde önemlidir şeylerdir. Bu nedenle çevre ve tarih bilincinin yayılması, her ne vasıta ile olursa olsun önemlidir." diye konuştu.

- "Belgeselle kurgu diziler farklıdır"

Emecen, tarihi dizilerinin bazen belgeselle karıştırıldığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Tarihi dizilerinin halk arasında tarihe ilgiyi artırdığı bir gerçektir. Burada şöyle bir problem var. Bu diziler evet, tarih bilincini, tarihe ilgiyi artırıyor fakat bunlarda verilenler tarihi gerçekler olmayabilir. Tarihi zeminde bir problem çıkabilir. Bunlarda bir roman dili, bir dizi dili vardır. Dizi dili, bildiğimiz anlamda tarih kitabından çok farklıdır. Kurgularla oluşan bir anlatım tarzı söz konusu olduğu için burada kronolojik atlamalar olabilir. Bunu hoş karşılıyoruz çünkü bir tarihi roman yazdığınızda tarihi aynen yazmazsınız. Yoksa bu, roman olmaz, araştırma olur veya dizi değil, belgesel çekmiş olursunuz. Dolayısıyla ikisi arasında çok fark vardır. Belgeselle kurgu diziler farklıdır. Dizi çok daha geniş kitlelere ulaşır. Çok popüler olabilir ve ilgiyi artırır. Tarihi dizileri izleyenlerin tarih kitaplarına merakının da artmasını bekliyoruz. Bu dizileri izleyenler arasında yüzde 10'u bile tarihi merak edip sağlam kitaplar alıp okusa bizim için kardır."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English