Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tarihi baraj ile Romalıların inşaat teknikleri belirlenecek

Çorum'un Alaca ilçesinde bulunan Örükaya Barajı ve Höyüğü'nün turizme kazandırılması için kazı çalışması yürüten Hitit Üniversitesi ile Ece Holding arasında sponsorluk protokolü imzalandı Kazı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Sökmen: "Kazı çalışmalarındaki hedefimiz, Roma'nın inşaat teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak, imparatorluğun o dönemde su yönetimininde ortaya koyduğu politikaları ortaya koymaktır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ÇORUM (AA) - Hitit Üniversitesince, Çorum'un Alaca ilçesinde bulunan Örükaya Barajı ve Höyüğü'nün turizme kazandırılması için yürütülen çalışmalara, Ece Holding sponsor oldu.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, üniversite ile Ece Holding arasında sponsorluk protokolü imzalanması dolayısıyla höyükte düzenlenen törende, Çorum'un birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına dikkati çekti.

Çorum'un çok zengin bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Alkan, "Bu zengin geçmişi ortaya çıkarmak ve geleceğe ışık tutmak, üniversite olarak en büyük arzumuz. Hitit Üniversitesi olarak Hititliler, Romalılar ve Osmanlı dönemlerini araştırmak, o dönemdeki eserleri ortaya çıkarmak için çalışıyoruz." dedi.

Bu medeniyetlerle ilgili eksik bilgileri kazı çalışmaları ve araştırmalarla tamamlamak istediklerini dile getiren Alkan, "Bunu yaparken kamu kaynaklarının yeterli olmadığı durumlarda kentimizin dinamiklerinden destek istiyoruz. Kazı çalışmalarına sponsor olan firmamıza teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

- "Kazı çalışması yapılan Türkiye'nin tek Roma barajı"

Kazı Başkanı ve Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Emine Sökmen de Örükaya'da MS 2'nci yüzyıla denk gelen bir baraj yapısını açığa çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Örükaya'daki 2 bin yıllık barajın, Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'da inşa ettiği 4 barajdan biri olduğuna işaret eden Sökmen, "Aynı zamanda kazı çalışması yapılan Türkiye'nin tek Roma barajı. Kazı çalışmalarındaki hedefimiz Roma'nın inşaat teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak, imparatorluğun o dönemde su yönetimininde ortaya koyduğu politikaları ortaya koymaktır. Suyun kullanıldığı yerleşim yerini tespit etmek ve o dönemdeki tarımsal potansiyeli ortaya çıkarmak da hedeflerimiz arasında." diye konuştu.

Kazılara geçen yıl başladıklarını belirten Sökmen, "Kazı çalışmaları ile barajın teknik yapımı konusunda bilgi elde ettik ancak daha fazlasını ortaya çıkarmak istiyoruz. Baraj, teknik açıdan değerlendirdiğimizde 17 metre yüksekliğinde, 50 metre genişliğinde bir set duvarına sahip ve 5 metre kalınlığındadır. Romalı mimar ve mühendisler, topografik koşulların gereklerine uygun bir tasarım geliştirerek baraj inşasını sağlamış. Bu barajın benzer örneklerini Roma İmparatorluğu'nun egemen olduğu Avrupa ülkelerinde de görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sökmen, Çorum'un Hititliler ile anılan bir yer olduğunu ancak kentin bu barajla Roma döneminde de kullanılan önemli merkezler arasında bulunduğunun ortaya çıktığını kaydetti.

Kazı çalışmalarına sponsor olan Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz ise tarihi barajın ortaya çıkarılmasının kentin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Çorum, Hitit dönemi ile bilinen tarihi bir şehir. Şimdi buna önemli bir halka eklendi. Roma döneminde de yerleşim yeri olarak kullanıldığı tespit edildi. Şirket olarak Roma yakınlarında kurulan İtalya'nın ISVEA markasını bünyemize kattık. Şehrimizde bir Roma barajı olması bizim buraya ilgimizi artırdı. Roma'da doğan bir seramik markası olarak Roma barajının ortaya çıkarılmasına destek olacağız." dedi.

Konuşmaların ardından Alkan ile Çenesiz arasında sponsorluk ile ilgili protokol imzalandı.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English