Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Suudi Arabistan'ın OPEC açıklaması piyasalarda tedirginlik yaratıyor"

KPMG Enerji Sektörü Grup Başkanı Okutur: "Suudi Arabistan'ın OPEC'in üretim kısıntı anlaşmasını 2017'nin ikinci yarısına taşımaya gerek olmadığını açıklaması, petrol piyasalarında tedirginlik yaratıyor" "Verilerin alınmasında bazı gecikmeler yaşandığından üretim kısıntısına uyulup uyulmadığı hala tam olarak bilinemiyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Uluslararası Denetim ve Danışmanlık şirketi KPMG'nin Enerji Sektörü Grup Başkanı Onur Okutur, Suudi Arabistan'ın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretim kısıntı anlaşmasını 2017'nin ikinci yarısına taşımaya gerek olmadığını açıklamasının, petrol piyasalarında tedirginlik yarattığını belirtti.

KPMG'den yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ın petrolün varil fiyatını 50 doların altına düşürmeme ve aniden 60 doların üzerine de yükseltmeme yönünde politika izlediğine işaret edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Okutur, Suudi Arabistan'ın kısıntı anlaşmasına yönelik açıklamalarının OPEC üyesi ülkelerin anlaşmaya uyup uymadığı sorusunu akıllara getirdiğini kaydederek, "Suudi Arabistan'ın OPEC'in üretim kısıntı anlaşmasını 2017'nin ikinci yarısına taşımaya gerek olmadığını açıklaması, petrol piyasalarında tedirginlik yaratıyor." ifadesini kullandı.

OPEC ülkelerinin kısıt anlaşmasına uyulması konusunda endişe duyduğuna dikkati çeken Okutur, "Verilerin alınmasında bazı gecikmeler yaşandığından üretim kısıntısına uyulup uyulmadığı hala tam olarak bilinemiyor. Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerinin kısıntı kararlarına tamamen uyacağı ancak diğer ülkelerin karara kısmen uyumluluk göstereceği bekleniyor. OPEC harici ülkeler içinde sadece Umman'ın verdiği sözü eksiksiz tuttuğu görülüyor. Bu durum, ABD Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatının 2017 yılı başlarında 50, 2018 yılında ise kademeli olarak 60 dolara doğru yöneleceğine dair öngörümüzü korumamızı sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Okutur, pek çok analistin petrol üretimindeki kısıntının 2017 yılı boyunca süreceğini düşündüğünü ve yılın ikinci yarısında artacak rafineri talebinin de katkısıyla fiyatlarda artış beklendiğini bildirdi.

- Petrol piyasaları Çin'i yakından takip ediyor

Çin'in artan ham petrol ithalatının ocakta 36,4 milyon tona (8,57 milyon varil) ulaştığını ifade eden Okutur, Çin'in ham petrol ithalat hacminin de 2016'da rekor kırarak 381 milyon tona ulaştığını hatırlattı.

Okutur, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun (NDRC) Çin'in kömür üretim kapasitesini 2020 yılına kadar her yıl 800 milyon ton azaltmayı planlamasının, yabancı enerji kaynaklarına bağımlılığı daha da artırabileceğini belirtti.

Çin ekonomisinin, değişen politik ortamdan da oldukça etkilendiğini vurgulayan Okutur, şunları kaydetti:

"Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in ülkenin yüzde 6,5'lik büyüme hedefinden uzaklaşabileceğine dair verdiği sinyaller ve Çinli üreticilerin rekabet güçlerinin azaldığına yönelik işaretler, kısa ve orta vadede Çin ile ticaret ortakları arasındaki dinamiklerin yakından izlenmesine yol açacak. Olası bir talep düşüşü enerji ve emtia değer zincirlerinde önemli şoklara yol açabileceğinden ham madde ihracatçısı ülkeler ve şirketler de Çin ekonomisini yakından takip edecekler."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English