Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Süs ve yatırımda tercih edilen takı Adana burması

Adana ismiyle anılan 22 ayar altından yapılan Adana burması bilezikler, emsallerine göre daha düşük fire ve işçilik gideri nedeniyle altın yatırımcısının tercihinde öne çıkıyor Adana Kuyumcular Odası Başkanı Başman: "Adana Burması, orta halli, altın üzerinde yatırım düşünen bir ailenin hem süslenmesini sağlayan süs eşyası ve takı olarak, hem de tasarruf amaçlı sahip olabileceği bir ürün"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Tarihi Hititlere kadar giden, birbirine kur yapan iki yılanın sembol edildiği 22 ayar altından yapılan Adana burması bilezikler,  emsallerine göre daha düşük fire ve işçilik gideri nedeniyle altın yatırımcısının tercihinde öne çıkıyor.

Kuyumculuk mesleğinin yoğun olarak yapıldığı kentte Adana burması olarak ortaya çıkan 22 ayar altından yapılan bilezik, 10 gramdan 80 grama kadar istenen ağırlıkta yapılabilmesi, düşük fire ve işçilik nedeniyle süs eşyası olmasının yanı sıra yatırım aracı olarak da müşterisinin öncelikle tercih ettiği takı olmayı başardı.

Kuyumcu atölyelerinde macerasına başlayan Adana Burması, 24 ayar altın külçelerinin bakır katılarak 22 ayar haline getirilmesiyle başlıyor. Potada uygun oranlarda bakır katılan altın, 900 - bin dereceye kadar ısıtılıp eritilerek yaklaşık 30 santimetre uzunluğunda çubuk haline getiriliyor. İstenen bilezik ağırlığına göre silindirlerden bir kaç kez sündürülüp 2 metre uzunluğa ulaşan altın tel, çapaklarından arınması için balmumu sürülüp hadde denilen üzerinde türlü çapta delikleri olan çelik araçtan zincirle çekiliyor.

Telin bir ucu mengeneye sıkıştırılırken, diğer ucu el matkabına bağlanıp çevrilerek bileziğe isim veren "bükü" işlemi gerçekleştiriliyor. Ortalama çevresi 19 - 19,5 santimetre olacak şekilde kesilen burma, tuz ruhuna batırılarak oksitten arınıp sarı renge kavuşuyor. Son olarak istenen parlaklık seviyesine göre içinde çelikten yapılmış küçük bilye ve çubuklardan oluşan mafsal makinelerinde cilalama işlemi yapılan Adana Burması, satışa hazır hale getiriliyor.

- Yatırımda  ve süs için doğru tercih

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, AA muhabirine, altının bulunduğunda beri takı ve süslenmenin yanı sıra zenginlik ve birikim amaçlı kullanıldığını, kadınlar da güzellik ve zarafetin temsilcisi olarak öne çıkan ürünlerden olduğunu söyledi.

Altının bu özelliklerinin yöresel olarak bazı takıların ön plana çıkması ve bunların tüketici tarafından tercih edilmesine neden olabildiğini ifade eden Başman, "Örnek olarak Adana burması şehrimizin bir simgesi. Kendimizi bildik bileli burmanın var olduğu bir gerçek. Bu, Hititler dönemindeki süslenme alışkanlığından ortaya çıktı. Yılanların çiftleşmesinden esinlenerek yaratılmış bir takı ürünü. Herkesin kullanabileceği çeşitli ölçü ve gramlarda mal edilen yöremize has, düğün, nişan veya hediyelik olarak olmazsa olmaz bir takı. Sektörümüzde ön plana çıkan bir ürün" dedi.

Adana burmasının tercih edilmesinde takı özelliğinin yanı sıra emsallerine göre sipariş ve firede daha avantajlı olmasının etkili olduğunu belirten Başman, şunları söyledi:

"Sahip olduğu işçiliğin piyasadaki diğer takılara göre en alt seviyede olması, ihtiyaç halinde tekrar satıldığında daha az bir işçilik kaybına sahip olması nedeniyle en fazla tercih edilen bir ürünümüzdür. Her gramda yapılması nedeniyle hafif de olsa biriktirmeye, tasarruf etmeye uygun bir üründür. Adana Burması, orta halli, altın üzerinde yatırım düşünen bir ailenin hem süslenmesini sağlayan süs eşyası ve takı olarak, hem de tasarruf amaçlı sahip olabileceği bir ürün."

Başman, son günlerde altın fiyatlarının düşük olması nedeniyle burma ve benzeri ürünlerde yoğun talep patlaması yaşadıklarını sözlerine ekledi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English