Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Suriyeli çocukların tamamına eğitim hakkı sunmakla mükellefiz"

MEB Müsteşarı Tekin: "Ülkemizde yaklaşık 1 milyon okul çağında Suriyeli çocuk bulunuyor. Biz bunlardan yaklaşık 600 binine temel hak ve hürriyetlerden bir tanesi olan eğitimi alma imkanı sunabiliyoruz. Bu insanlık için, özür diliyorum ama övünç duyulacak bir şey değil. Biz bu çocukların tamamına bu hakkı sunabilmekle mükellefiz" "Bize verilecek fonlarla, desteklerle Türkiye'deki Suriyeli çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu ideal anlamda fiziksel ortamın sadece yüzde 10'unu karşılayabiliyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, Türkiye'de yaklaşık 1 milyon okul çağında Suriyeli çocuk bulunduğunu belirterek, "Biz bunlardan yaklaşık 600 binine temel hak ve hürriyetlerden bir tanesi olan eğitimi alma imkanı sunabiliyoruz. Bu insanlık için, özür diliyorum ama övünç duyulacak bir şey değil. Biz bu çocukların tamamına bu hakkı sunabilmekle mükellefiz." dedi.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve AFAD ile MEB'in iş birliğinde hayata geçirilen "Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi" ve "Kriz Zamanlarında Herkes İçin Eğitim I & II" projelerinin açılışı, bir otelde düzenlenen törenle yapıldı.

Törene, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, AFAD Başkan Yardımcısı Fatih Özer, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyekelçi Christian Berger ve diğer yetkililer katıldı.

MEB Müsteşarı Tekin, açılıştaki konuşmasında, temel hak ihlallerinin bazen doğal afetlerle ortaya çıktığını, Suriye krizinin acı tarafının ise bir anlamda insanlığın koruma altına aldığı değerlere karşı üretilmiş iradi bir kriz niteliği taşıması olduğunu söyledi.

"Siyaset bilimi literatüründe sıkça karşılaştığımız baskıcı, faşist diktatörlük özlemi içerisindeki siyasi otoritelerin kendi siyasal iktidarlarının devamını temin etmek için meşruluk endişesi taşımaksızın ürettiği bir krizle karşı karşıyayız." diyen Tekin, kriz sonrasında ortaya çıkabilecek hak ihlallerine karşı durmanın, herhangi bir ülkenin değil, bütün dünya milletlerinin kendi onur ve haysiyetlerine sahip çıkması anlamına geleceğini vurguladı. Tekin, "Bizim için namus meselesi bir durumla karşı karşıyayız." ifadesini kullandı.

- "Krizlerin önlenmesinin tek yolu eğitim"

Yaklaşık 5 milyon Suriyelinin temel hak ve hürriyetlerinin önemli bir kısmını kullanmaktan men edildiğine dikkati çeken Tekin, Türkiye'ye yerleşen yaklaşık 3 milyon Suriyelinin temel hak ve evrensel değerler çerçevesinde yaşamaları için çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.

Tekin, şöyle konuştu:

"Ülkemizde yaklaşık 1 milyon okul çağında Suriyeli çocuk bulunuyor. Biz bunlardan yaklaşık 600 binine temel hak ve hürriyetlerden bir tanesi olan eğitimi alma imkanı sunabiliyoruz. Bu insanlık için, özür diliyorum ama övünç duyulacak bir şey değil. Biz bu çocukların tamamına bu hakkı sunabilmekle mükellefiz. Biz ülke olarak, bakanlık olarak elimizden geleni yapma gayretindeyiz.

İnsanlığın ortak değerlerini koruma konusunda bütün dünyaya bu anlamda bir çağrımız da olmuş olur. Biz bize verilecek fonlarla, desteklerle Türkiye'deki Suriyeli çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu ideal anlamda fiziksel ortamın sadece ve sadece yüzde 10'unu karşılayabiliyoruz. Derslik ihtiyacı olarak bakıldığında burada konuştuğumuz 3 bine yakın derslik, ihtiyaç duyduğumuz 30 bin dersliğin yüzde 10'una karşılık geliyor."

Kendisinden önce konuşan Büyekelçi Christian Berger'in, "Bu krizin neden ortaya çıktığının analizini yapmakla mükellefiz." sözlerini hatırlatan Tekin, bu krizlerin yeniden ortaya çıkmaması için tedbirler üretilmesi gerektiğini, bunun yolunun da eğitim öğretim alma hakkı olduğunu vurguladı.

Tekin, "Biz 1 milyon çocuğa insanlığın ortak değerlerini okul çağındayken öğretirsek, kendi iradesini hayata geçirebilme hakkını öğretirsek, başka düşünceden olan insanların görüşlerine saygı duymayı, birlikte yaşama kültürünü öğretebilirsek bu krizlerin yeniden ortaya çıkmayacağını ancak bu şekilde garanti edebiliriz. Bu tür krizlerin kökten önlenebilmesinin yegane yolu, sağlıklı bir ortamda eğitim öğretim alma hakkının çocuklara sunulmasıdır. Bu yolda çabalarımızın artarak devam edeceğini ümit ediyorum. Bu çocukların haklarına sahip çıkmak övünülecek bir şey değildir, insan olmamızın bir gereğidir. " değerlendirmesini yaptı.

AFAD Başkan Yardımcısı Fatih Özer ise Türkiye'de Suriyeli çocukların eğitimine devam etmesi için büyük çaba gösterilerek çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.

Bu çocuklar düzgün eğitim alamadıkları takdirde kayıp bir neslin doğacağını vurgulayan Özer, "Bu çocukların Suriye'nin geleceğini kuracağı düşüncesiyle var gücümüzle çalışıyor, fonların bu düşünceyle kullanılmasına özen gösteriyoruz." dedi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English