Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü Zirvesi

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Kadooğlu: "Prim teşviklerinin, iş gücü maliyetinin ve kayıt dışı istihdamın yüksek olduğu sektörlere daha yüksek miktarda verilmesi kayıt dışı istihdamı azaltacaktır" "Avrupa'da kadın istihdamı yüzde 40'ın altında olan tek ülke Türkiye. Kadın eli değmezse refah da, huzur da, kalkınma da pek mümkün değil" Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil: “(Kadınların) İş gücüne katılımda maalesef yüzde 34'lerdeyiz. OECD ortalaması yüzde 63. Bu ortalamaya geldiğimiz takdirde Tür

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, prim teşviklerinin, iş gücü maliyetinin ve kayıt dışı istihdamın yüksek olduğu sektörlere daha yüksek miktarda verilmesinin kayıt dışı istihdamı azaltacağını bildirdi.

TÜRKONFED, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü Zirvesi'nde konuşan Kadooğlu, kadının ekonomik hayata aktif katılmasının, ülkelerin refah seviyesini artırırken, kalkınmanın da en önemli göstergesi olarak kabul edildiğini söyledi.

2018-2020 Orta Vadeli Program'da, istihdam oranının OVP dönemi boyunca yüzde 49,5'e ulaşmasının hedeflendiğini, 29 milyon olan istihdam edilen kişi sayısının 2020'de 31 milyon 369 bin kişiye ulaşacağını belirten Kadooğlu, şunları kaydetti:

"Dünyadaki iş gücünün yüzde 40'ını kadınların oluşturduğu biliniyor. 2025'e kadar toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması halinde dünya ekonomisine 12 trilyon dolarlık bir katkının ortaya çıkacağı düşünüldüğünde, ülkemizin sürdürülebilir kalkınmayı sağlaması için kadının iş gücüne etkin katılması gerekmektedir. İş gücü açısından, kadın-erkek uçurumundan kaynaklanan ekonomik kaybımız gayri safi milli hasılamızın yüzde 25'ine denk geliyor. IMF'nin geçtiğimiz yıllarda yayımladığı araştırmaya göre, kadın elinin değmediği ülkelerde ekonomik kayıp yüzde 30'lara kadar çıkıyor. Avrupa'da kadın istihdamı yüzde 40'ın altında olan tek ülke Türkiye. Yani kadın eli değmezse refah da, huzur da, kalkınma da pek mümkün değil.”



- “Her 2 kadından 1'i kayıt dışı görünüyor”



Tarkan Kadooğlu, kayıt dışı istihdam ve bu kayıt dışılık içinde kadınların durumunun da iyi irdelenmesi gerektiğini ifade ederek, "Ülkemizde kadınların kayıt dışı çalışma oranları erkeklere göre daha yüksek bir seviyede bulunuyor. Kadınları kayıt dışı çalışmaya iten en önemli etkeni, yani eğitim seviyesi yetersizliğini ortadan kaldırmak gerekiyor." dedi.

TÜİK 2016 verilerine göre çalışan her 2 kadından birinin kayıt dışı göründüğünü vurgulayan Kadooğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Kadınlar, kayıtlı çalışmaları halinde aldıkları aylık ve yardımların kesilmesi endişesi yaşadığı için sosyal güvenlik şemsiyesi altına tam olarak alınamıyor. 2012'de sosyal yardımlara yönelik düzenleme ile bu endişe ortadan kaldırılsa da uygulama farklı işliyor. Gelir vergisi uygulamasında cinsiyete duyarlılık geliştirilmesi önemli bir kazanım olacaktır. Sosyal sigorta prim ve istihdam teşviklerinin birbirinden farklı koşullara sahip olması ile mevzuatın karmaşıklığı, prim teşviklerinden yararlanmayı zorlaştırmaktadır. Prim teşviklerinin, iş gücü maliyetinin ve kayıt dışı istihdamın yüksek olduğu sektörlere daha yüksek miktarda verilmesi kayıt dışı istihdamı azaltacaktır."



- "Kadınların eğitim düzeyi arttıkça istihdam oranı da artıyor"



TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Yasemin Açık da bugün zirvede kadın-erkek cinsiyet ve fırsat eşitliği, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada kadının rolü konularını gün boyu tartışacaklarını ve çözüm önerileri oluşturmaya çalışacaklarını belirtti.

Açık, toplantının sonunda 36 kadın derneğinin imzasıyla bir sonuç bildirgesi yayınlayacaklarını ifade ederek, kadının hem ekonomik hem de sosyal yaşamda daha güçlü olması için emek harcadıklarını söyledi.

Kadınların eğitim düzeyi arttıkça istihdam oranının da arttığına dikkati çeken Açık, son 10 yılda yapılan bazı çalışmalarla Türkiye'de kadınların iş gücüne katılması ve eğitim düzeylerinde önemli gelişmelerin bulunduğunu kaydetti.

Açık, ILO 2017 sonuçlarına göre Türkiye'de 2007-2015 arasında kadın istihdamının yüzde 77 arttığını ve 2 milyon 160 kadına istihdam sağlandığını, aynı dönemde kadınların ve kız çocuklarının eğitim ve okullaşma oranlarında da artış olduğunu bildirdi.

Kendilerinin hazırladığı raporda 2015 yılında 1 milyon 112 bin kadının çocuk bakımı nedeniyle çalışamadığının ortaya çıktığını kaydeden Açık, bu sorunun çözümü için çocuk bakımı ve kreş hizmetlerinin sosyal güvenlik kapsamına alınmasında fayda olacağını aktardı.



- “İşgücüne katılım OECD'yi yakalarsa Türk vatandaşı yüzde 20-25 daha zenginleşir”



Zirve kapsamında düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınma için Nitelikli Eğitim Stratejileri" panelinde konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, cinsiyet eşitliğinin önemine işaret ederek, sürdürülebilir, adil, doğru bir Türkiye için cinsiyet eşitliğinin olması gerektiğini kaydetti.

Erbil, ekonomideki kadınların katkı sağlamasının herkesin refah ve geleceği için olmazsa olmaz olduğunu vurgulayarak, “(Kadınların) İş gücüne katılımda maalesef yüzde 34'lerdeyiz. OECD ortalaması yüzde 63. Bu ortalamaya geldiğimiz takdirde Türkiye'nin gayri safi milli hasılası 250 milyar dolar daha artar. Bu da şu demektir; ortalama Türk vatandaşı yüzde 20-25 daha zenginleşir. Hepimizin bu bakış açısıyla düşünmesi lazım. Bizim yaklaşımımız da bu yönde." diye konuştu.

Garanti Bankası'nda çalışan kadınların oranının yüzde 57, orta ve üst düzey kadın yönetici oranının yüzde 40, üst yönetimde ise yüzde 25 seviyesinde olduğunu, bu oranı yüzde 30'a çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Erbil, kadın çalışanların doğum sürecinin kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın da katıldığı zirve, oturumların ardından sona erecek.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English