Son Dakika Haberler

Süper Lig'in eski yıldızlarının tercihi Hindistan

Eklenme Tarihi: 04.10.2014 - 14:06

ABD, Rusya ve Katar gibi ülkelerin ardından futbola yatırım yapılan ülkelerin son halkası Hindistan oldu Bir dönem Spor Toto Süper Lig'de görev alan Nicolas Anelka, Andre Santos, Elano Blumer ve Arthur Zico da Hindistan'a gitmeyi tercih etti

ANKARA (AA) - DOĞA KIRMIZIOĞLU - Yeşil sahaların emektar yıldızlarını kadrosuna katıp ülkelerinde futbolun popülerleşmesine çalışan ülkeler halkasına, Hindistan da eklendi. 

En sevilen sporun kriket ve hokey olduğu, 1 milyar 270 milyonla Çin'in ardından dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Hindistan'da, futbolun daha fazla yaygınlaşması ve dünya genelinde tanınması amacıyla yapılan yabancı yatırımlar meyvesini verdi.

Futbol kariyerlerinin son dönemlerine gelen veya yeşil sahalardan emekliye ayrılan birçok yıldız futbolcu, sadece 3 ay sürecek ve Avrupa'nın önde gelen liglerine oranla fiziksel açıdan daha az yorulacakları Hindistan Süper Ligi takımlarında oynamayı tercih etti.

 

- Hindistan Süper Ligi'ne dev ortak

Dünyanın en çok izlenen spor organizasyonu konumundaki İngiltere Premier Lig yetkilileri ile ortaklık anlaşması yaparak adını uluslararası futbol pazarına duyurmak isteyen Hindistan Süper Ligi, yayın haklarını da dünyaca ünlü "FOX Sports" kanalına satarak hedefinin ciddiyetini gösterdi.

 

- Alternatif olarak kuruldu

Hindistan 1. Futbol Ligi'ne (I-Lig) alternatif olarak 2013'te kurulan Hindistan Süper Ligi'nin ilk sezonunda maçlar, 12 Ekim-20 Aralık tarihlerinde yapılacak.

Yalnızca 8 kulübün katıldığı ligde birbirleriyle iki kez karşılaşacak takımlardan en çok puanı toplayan ilk 4 sırada yer alanlar, finallere kalacak. Eleme usulü yine 2 maç üzerinden gerçekleştirilecek finallere göre şampiyon belirlenecek.

 

- Fenerbahçe'nin yıldızları Hindistan'da

Amerikan Basketbol Ligi'ndeki (NBA) "draft" sistemine benzer bir transfer politikasıyla hareket eden Hindistan'ın yeni kurulan liginde, bir dönem Spor Toto Süper Lig'de forma giyen birçok yıldız futbolcu ve teknik adam görev yapacak.

Fenerbahçe'de 2005-06 sezonunda oynayan Fransız yıldız Nicolas Anelka, futbol hayatına uzun bir süre İngiltere'de devam etmesinin ardından Hindistan temsilcisi Mumbai City ile anlaştı.

Sarı-lacivertlilerde 2006-08 yıllarında teknik direktörlük görevini üstlenen ve takımını UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale çıkarma başarısı gösteren Brezilyalı teknik direktör Arthur Zico ise Goa'yı çalıştıracak. 2009-10 sezonlarında yine sarı-lacivertli takımda ter döken Brezilyalı 31 yaşındaki Andre Santos da Zico'nun öğrencisi olarak Hindistan'da futbol yaşamına devam edecek.

Galatasaray'da 2009-10 sezonunda forma giyen Brezilyalı eski milli oyunu Elano Blumer ise 42 yaşındaki İtalyan Marco Materazzi'nin teknik direktörlük ve futbolcu olarak görev yapacağı Chennai takımı ile mücadele edecek.

Hindistan Süper Ligi'nde boy gösterecek diğer yıldızlar arasında İtalyan Alessandro Del Piero, Fransız David Trezeguet, Robert Pires, Mikael Silvestre, İspanyol Luis Garcia, Joan Capdevila, Sergio Contreras Pardo, İsveçli Freddie Ljungberg, Alman Manuel Friedrich, İngiliz James Keene ve kaleci David James gibi emektar oyuncular yer alıyor.

 

- Gurbetçi Tolgay da Goa'da

Hindistan Süper Ligi'nde bu sezon Türk asıllı Avustralyalı bir futbolcu da oynayacak. Avustralya'nın Sidney kentinde doğan gurbetçi oyuncu Tolgay Özbey, Zico yönetimindeki Goa'da ter dökecek. 

Futbol hayatında Avustralya'da birçok takımda forma giyen Özbey, kariyerindeki asıl çıkışını ise 2010'da gerçekleştirdi. Avustralya'nın alt lig takımlarından Blacktown City'de 22 kez fileleri havalandıran 28 yaşındaki Özbey, Hindistan 1. Futbol Ligi takımlarından East Bengal'e transfer oldu ve üstün performansına devam ederek 48 maçta 35 kez fileleri havalandırdı. Performansıyla ülkenin en iyi golcüleri arasına giren Tolgay, Hindistan Süper Ligi yatırımcılarının da dikkatini çekerek Goa ile anlaşma imzaladı.

Bu sezon Hindistan Süper Ligi'nde mücadele edecek yıldız futbolcular ve takımları şöyle:

Atletico de Kolkata: Luis Garcia

Chennai: Elano Blumer, Mikael Silvestre, Marco Materazzi

Delhi Dinamos: Alessandro Del Piero

Goa: Robert Pires, Andre Santos, Arthur Zico

Pune City: David Trezeguet

Kerala Blasters: David James

Mumbai City: Nicolas Anelka, Freddie Ljungberg, Manuel Friedrich

Northeast United: Joan Capdevila, James Keene, Sergio Contreras Pardo

 

- Akımı Beckham başlattı

Hindistan'ın dışında son yıllarda birçok farklı ülkede de benzer süreçler yaşandı. David Beckham'ın 2007'de ABD'nin Los Angeles Galaxy'e geçmesinin ardından ülkeye birçok yıldız oyuncu akın etti.

Thierry Henry, Rafael Marquez, Robbie Keane, Tim Cahill, Julio Cesar, Obafemi Martins gibi önemli oyuncular ülkede futbolun popülerleşmesine katkı sağlarken, ABD'de bu sezon forma giymeyi tercih eden son yıldızlar ise Brezilyalı Kaka ve İspanyol David Villa oldu.

 

- Rusya'ya yıldız doldu

Aynı şekilde milyarder iş adamlarının sağladığı önemli maddi destek sayesinde Zenit ve Rubin Kazan gibi takımlar son yıllarda gösterdikleri üstün performansla Rusya'nın önde gelen kulüpleri arasına girdi. Şampiyonluk yarışından geri kalmak istemeyen diğer Rus kulüpleri de önemli oyuncularla sözleşme imzaladı.

Zenit, Belçikalı Alex Witsel'i 40, Brezilyalı Hulk'u 60 milyon avro gibi astronomik bedeller karşılığında kadrosuna kattı. Rus kulüplerinin son yıllarda öne çıkan transferleri arasında Mathieu Valbuena, Lassana Diarra, Kevin Kuranyi, milli futbolcu Serdar Tasçı ve Gökdeniz Karadeniz, Javi Garcia, Manuel Fernandes  gibi önemli oyuncular da bulunuyor.

Zengin Arap milyarder işadamı ve Katar Futbol Federasyonu'nun desteğiyle Katar 1. Futbol Ligi'nde de önemli gelişmeler yaşandı. Ülkede birçok altyapı tesisi kurulurken, Ronald ve Frank de Boer kardeşler, Djibril Cisse, Pep Guardiola ve Gabriel Batistuta gibi yeşil sahaların önemli isimleri, futbol kariyerlerinin son dönemini Katar'da geçirmişti.


Kaynak: