Son Dakika Haberler

FETÖ'nün darbe girişiminde sözde "Muğla sıkıyönetim komutanı" olarak gösterilen eski Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper ile eski Aksaz Merkez Komutanı Deniz Piyade Albay Aytunç Kan, ''anayasayı ihlal”den ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı Darbeci amiral ve albayın işledikleri fiilden sonra kaçmamaları ve duruşmalardaki iyi hallerini göz önünde bulundurularak cezaları müebbete çevrildi Başbakanlık avukatı Çokan: "Türkiye’de ilk defa bir mahkeme, sözde sıkıyönetim komut

Anadolu Ajansı haberine göre;
MUĞLA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde sözde "Muğla sıkıyönetim komutanı" olarak gösterilen eski Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper ile eski Aksaz Merkez Komutanı Deniz Piyade Albay Aytunç Kan, ''anayasayı ihlal”den ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. Sanıkların işledikleri fiilden sonra kaçmamaları ve duruşmalardaki iyi hallerine istinaden cezaları müebbet hapse çevrildi.

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, tutuklu sanıklar eski Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper ile tarafların avukatları ve yakınları katıldı. Duruşmada, müdahil olan Başbakanlık avukatı Halit Çokan da hazır bulundu.

Duruşmada son savunmalarını yapan sanıklar, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi, beraatlerini istedi.

Dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklar Namık Alper ve Aytunç Kan hakkında Muğla Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamede "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından TCK'nın 309/1, 311/1, 312/1 maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarının talep edildiğini belirtti.

Heyet, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçunun tüm unsurları ile gerçekleştiği göz önünde bulundurulduğunda, bunun "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarını da kapsadığı, eylemin bütün halinde "anayasayı ihlal" suçunu oluşturduğunu kaydetti.

Yargılama neticesinde, toplanan deliller ile tüm dosya kapsamında sanıkların üzerlerine atılı bulunan "anayasayı ihlal" suçunu işlediklerine, bu eyleme uyan TCK'nın 309/1 maddesine uyarınca suçun işleniş biçimi, suç sebep ve saikleri, kastın yoğunluğu göz önünde bulundurularak ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmalarına hükmedildiği kaydedildi.

Sanıkların işledikleri fiilden sonra kaçmamaları ve yargılama sırasında gözlenen olumlu davranışları, verilen cezanın sanıkların geleceği üzerindeki olası etkileri göz önünde bulundurularak cezaların TCK'nın 62/1 uyarınca indirim yapılarak ayrı ayrı müebbet hapis cezası ile cezalandırılmaları kararlaştırıldı.

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında başkaca kanuni veya takdiri artırım ve indirim hükmünün uygulanmasına yer olmadığına karar verdi.

Kararda sanıkların işledikleri "Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçunun, "anayasayı ihlal" suçu açısından geçitli suç mahiyetinde olduğu ve sanıklar hakkında "anayasayı ihlal" suçundan hüküm kurulduğu göz önünde bulundurularak bu suçtan ayrıca hüküm kurulmasına yer olmadığına hükmetti.

- "Türkiye'de ilk defa bir mahkeme sözde sıkıyönetim komutanı hakkında karar verdi"

Başbakanlık avukatı Halit Çokan, mahkeme çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, darbecilerin hazırladığı sözde atama listesinde "Muğla sıkıyönetim komutanı" olarak gösterilen eski Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper ile eski Aksaz Merkez Komutanı Deniz Piyade Albay Aytunç Kan'ın, "Türkiye Cumhuriyeti anayasal düzenini ortadan kaldırma" suçlaması ile yargılandıklarına işaret etti.

Mahkemenin her iki sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırdığını belirten Çokan, ancak işledikleri fiilden sonra kaçmamaları ve mahkemedeki olumlu hallerini dikkate alarak bu cezayı müebbete çevirdiğini kaydetti.

Çokan, kararın millet için hayırlı olmasını dileyerek, "Türkiye'de ilk defa bir mahkeme sözde sıkıyönetim komutanı hakkında karar verdi. İlk defa sözde il sıkıyönetim komutanı olarak atanan bir darbeci hakkında böyle bir karar çıkmış oldu. Karanın milletimiz için hayırlı olmasını, demokrasimizin teminat altına alınmasına vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.








Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English