Son Dakika Haberler

Dijitale yenilen, anında fotoğraf veren makinelere son yıllarda artan ilgi, ithalat rakamlarına da yansıdı. Türkiye'nin söz konusu fotoğraf makineleri ithalatı 5 yılda yaklaşık 20 katına çıkarken, geçen yıl ödenen tutar 2,2 milyon dolara ulaştı.

“Şipşak“a ilgi artıyor
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, dijital dönem öncesinin "gizemli kutusu" olarak da nitelenen şipşak fotoğraf makineleri, yeniden ilgiyi üzerinde toplamaya başladı. Fotoğraflarını sosyal medyada beğenme olanağı bulunmasa da anıları saklama imkanı sunan şipşak fotoğraf makinelerine ilgi, hem nostaljik hem de eğlence gibi gerekçelerle son dönemde arttı. Bu ilgi, Türkiye'nin ithalat rakamlarına da yansıdı.

Söz konusu makinelerin ithalat miktarı son 5 yılda yaklaşık 20 katına çıkarak, 2 bin 335'ten 49 bin 922'e yükseldi. Eskiye özlem duyanların da tercih ettiği makinelerin ithalatı için geçen yıl yaklaşık 2,2 milyon dolar harcandı. Bu rakam 2012'de 113 bin dolar seviyesinde bulunuyordu.

- "Değerli bir hediyedir"

İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Fotoğraf Sanatçısı Altan Bal, “şipşak” olarak da adlandırılan, anında fotoğraf veren makinelerinin ilk örneklerinin 1960’lı yıllarda görüldüğünü söyledi. Diğer elektronik görüntü kaydediciler gibi neredeyse sınırsız ve hızlı çekimler yapamadığı için insanların fotoğraf çekerken doğru karar vermesinin önemini vurgulayan Bal, “Düşünmeden fotoğraf çekmek yerine daha çok düşünüp çekim yapmak, karar verme yeteneğinin gelişmesini sağlar. Diğer sanat eserlerinde olduğu gibi sizin de fotoğrafınızın bir eşi daha yoktur ve olamayacaktır. Size özeldir. Değerli bir hediyedir.” dedi.

Bal, dijital dünyada her şeyin bir ekrana bağlı olmasının pratik olsa da bıktırıcı bir düzeye geldiğinin altını çizerek, söz konusu makinelerin fotoğrafçıyı etken bir konuma sokan mekanik bir süreç vadetmesinin birçok fotoğrafsevere çekici geldiğini anlattı.

Fotoğraf çekmek ve paylaşmak çok kolaylaşsa da basılmış fotoğrafa ulaşmanın zor olduğuna değinen Bal, “Aslında bir işe yaramasa da makineden çıkan fotoğrafı görüntü oluşana kadar sallamak, belki de fotoğrafçının kendini önemli hissetmesine sebep olmaktadır.” diye konuştu.

- Nostalji ve eğlence bir arada

Fujifilm Fotoğraf Baskı Ürünleri Grup Müdürü Ünsal Akgün de söz konusu makinelerin son yıllarda popüler olmasındaki en büyük etkenin gelişen teknolojiyle dijitalleşen günlük yaşama farklı bir renk katarak, kullanıcıları anında gerçek fotoğrafla buluşturması olduğunu aktardı.

Makinelerin çeşitliliğiyle her yaşa hitap ettiğine işaret eden Akgün, “Bu ürünler, orta yaş ve üstü için nostaljik popüler bir ürünken, gençler arasında da eğlenceli ve sosyal bir ürün olarak tüm ilgileri üzerinde topluyor.” diye konuştu.

Çekilen fotoğrafların termal teknolojiyle değil, konvansiyonel kimyasal fotoğraf baskı tekniğiyle elde edilmesinin, fotoğrafların saklama ömrünü uzattığını kaydeden Akgün, bu makinelerin fotoğraf kültürüne büyük katkıda bulunduğunu söyledi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English