Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Sigarayı nasıl bırakırım?" konferansı

Türk Kalp Vakfı Başkanı Güven: "İnsanlar hareketli bir yaşama yönelmeli. Burada en önemli konu sigara içmemektir" ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Görenek: "Sigara birden bırakılmalı. Bu kolay bir şey değil ancak insanlar azaltmaya gitme yönündeki çalışmalarıyla kendilerini kandırıyorlar"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ESKİŞEHİR (AA) - Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven, insanların hareketli bir yaşama yönelmeleri gerektiğini belirterek "Burada en önemli konu sigara içmemektir." dedi.

Güven, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Taşbaşı Kültür Merkezinde düzenlenen, "Sigarayı nasıl bırakırım?" konulu konferansta, geçen yıl başladıkları ve bu yıl sonuçlanan "Şehirdeki Çocuklar" projesine göre artık kalp hastalıklarından ölümlerin genç yaşlara geldiğini gördüklerini anlattı.

Dünya Kalp Federasyonunun Avrupa Futbol Birliği ile çalışma başlattığını ve bunun Türkiye ayağını Türk Kalp Vakfına verdiklerini aktaran Güven, özellikle İstanbul gibi metropollerde çocukların oyun alanları bulamamaları, obez haline gelmeleri, bilgisayar başından kalkmamaları ve bunun getirdiği çeşitli psikolojik ve sağlık sorunları hakkında bir araştırma yaptıklarını bildirdi.

Güven, bununla ilgili birtakım sonuçlara vardıklarını dile getirerek "Aslında, çocuklarımızın sağlığını korumak, sadece bir kurumun ya da bir kişinin yapacağı bir şey değil. Devlet politikalarını değiştirmeli, milli eğitim ise özellikle beden ve sağlık eğitimine önem vermeli. Aileler çocuklarını sağlıklı alanlara getirip onların rehabilitelerini sağlamalı, belediyelerimiz çevre düzenlemelerini yaparak kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalarla park yerlerini açmalıdır." diye konuştu.

Güven, genç yaşta bir çocuğun yakın zamanda bilgisayar karşısında damar tıkanıklığı sonucu hayatını kaybettiğine işaret ederek şöyle devam etti:

"Oğlumun arkadaşı, 25 yaşında milli yüzücü yatağında ölü bulundu hem de aktif sporcuyken. 1,95 metre boyunda bir çocuktu. Halkımız, hasta olmadan doktora gitme alışkınlarını edinmeli. Kan, şeker, tansiyon, kolesterol gibi değerlerini ölçtürmeli. Bunun neticesinde doktorların tavsiye edeceği bir şekilde yaşamlarına yön vermeliler. İnsanlar hareketli bir yaşama yönelmeli. Burada en önemli konu sigara içmemektir."

- "Sigara içenlerin başında öğretmenler, doktorlar ve hukukçular geliyor"

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Arslantaş ise 3 meslek grubunda sigara kullanımının çok fazla olduğuna dikkati çekerek bunların başında öğretmenler, doktorlar ve hukukçuların geldiğini bildirdi.

Son yıllarda sigara yasağının birçok alanda yayılmasının bu konudaki mücadelede önem arz ettiğine vurgu yapan Arslantaş, "Bu durum içenlerin bırakmasına değil ama yeni nesil için çok önemli. Benim iki çocuğum var, ikisi de kelimenin tam anlamıyla nefret ediyor. Bunun altında çok şeyler etkili olabilir ancak sigara yasağıyla ilgili hazırlanan kamu spotlarının etkili olduğunu düşünüyorum." yorumunu yaptı.

- "Sigara birden bırakılmalı"

ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek de sigara içen bir kişinin damarlarının normal olmasının mümkün olmadığının kanıtlandığını ifade etti.

"Sigara birden bırakılmalı. Bu kolay bir şey değil ancak insanlar azaltmaya gitme yönündeki çalışmalarıyla kendilerini kandırıyorlar" diyen Görenek, insanların tütün mamullerinden uzak durması gerektiğini dile getirdi.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Erginel ise yapılan araştırmalarda dünyada en çok sigara içen ilk 10 ülke arasında Türkiye'nin yer aldığını, 10 milyona aşkın erkek, 3 milyon 900 bin kadının sigara tükettiğini aktardı.

Sigara içmenin bir bedeli olduğuna değinen Erginel, "Her gün yaklaşık 300 kişi tütün ve tütün ürünleri yüzünden hayatını kaybediyor. Dünyada ise yılda 7 milyon kişi tütün ve tütün mamulleri yüzünden hayatını kaybediyor. Bu trendi kıramazsak 2030 yılında bu rakamın dünya genelinde 8 milyona ulaşacağını söylemekteyiz. Bunun ile ilgili büyük bir mücadele var." dedi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English