Son Dakika Haberler

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, sigara içenlerde inme riskinin 10 yıldan fazla bir süredir sigarayı bırakanlara göre 2-4 kat daha fazla olduğunu söyledi.

“Sigara içenlerde inme riski daha fazla“
Öztürk, yaptığı açıklamada, beyin damar hastalıklarının ortaya çıkmasında beslenme ve yaşam tarzı özelliklerinin önemli rol oynadığını belirtti.

Sigara ve tütün ürünlerinin kalp-beyin damar hastalıklarına negatif etkilerinin bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını aktaran Öztürk, bu hastalıkları önlemede en önemli mücadele alanlarından birinin de sigara ve tütün kullanımının azaltılması olduğunu vurguladı.

Öztürk, sigara kullanımının azaltılması veya ortadan kaldırılmasına yönelik dünyada ve Türkiye'de başarılı kampanyalar sürdürüldüğünü ifade etti.

- Sigara kullanma yaygınlığı 25-44 yaş aralığında

Türkiye'de yılda yaklaşık 21 bin kişinin sigaraya bağlı beyin damar hastalıklarından hayatını kaybettiğini dile getiren Öztürk, "Sigara içenlerde inme riski 10 yıldan fazla bir süredir sigarayı bırakanlara göre 2-4 kat daha fazladır. Hipertansiyon, obezite, diyabet, fiziksel inaktivite, kalp hastalıkları ve oral kontraseptif kullanımı gibi ek bir diğer risk faktörünün bulunması riski daha da artırmaktadır." diye konuştu.

Öztürk, ülke çapında yapılan ilk çalışmalarda 1988'de tütün kullanımının yüzde 44 olarak belirlendiğini anımsatarak, 2011'de ise erkeklerin yüzde 43'ü, kadınların yüzde 17'sinin sigara içtiğini bildirdi.

Sigara kullanma yaygınlığının 25-44 yaş aralığında tespit edildiğine dikkati çeken Öztürk, "En yüksek bırakma oranları erkeklerde 55 ve üzeri, kadınlarda ise 45 ve üzeri yaşlardadır. Erkekler günde ortalama 17,2 adet sigara içerken, kadınlar ortalama 11 adet sigara içmektedir. Sigara alışkanlığı yönünden şehirlerde oturanlar daha büyük risk altında bulunmuştur. Kentsel bölgede kırsal bölgelerden daha yüksek oranda içilmektedir." ifadelerini kullandı.

- Elektroniği sigaraya dönüşü kolaylaştırıyor

Öztürk, sigara bağımlılarının yüzde 57'sinin bırakmayı denediğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Nargile, puro, pipo gibi diğer tütün ürünlerinin kullanımı yüzde 3’tür. Son yıllarda bu oran giderek artmaktadır. Sigara karşıtı kampanyalar sürdürülüyorken, elektronik sigara üretimi ve kullanımı giderek artmıştır. Bugün 150'den fazla elektronik sigara çeşidi olduğu bildirilmektedir. Elektronik sigara kullanımın ne kadar güvenli olduğuna dair yeterli bilimsel veri bulunmaktadır. Elektronik sigara kullanımının 18 yaş altı bireylerde yaygınlaşmaya başladığı, bu durumun sigara kullanımına dönüşü kolaylaştırdığı bildirilmektedir."

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English