Son Dakika Haberler

Kamu Bilişimcileri Derneği Başkanı İzzet Gökhan Özbilgin, siber saldırıların devlet kaynaklı tehditler haline geldiğini belirterek, "Ülkelerin kendine ait yerli ve milli siber güvenlik ürününün sayısının artması lazım. Bugün Türkiye'de bu oran çok düşük, yerli ve milli ürünlerimizin sayısını artırmamız lazım." dedi.

Siber güvenlikte “yerli ve milli“ vurgusu
Siber güvenliğe ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Özbilgin, siber tehditlerin artık bir iki kişinin yaptığı tehditler olmaktan çıktığını, siber saldırıların bir savaş türüne dönüştüğünü söyledi.

Türkiye'nin bu tehditlere yönelik güçlü olması gerektiğinin altını çizen Özbilgin, "Ülkelerin kendine ait yerli ve milli siber güvenlik ürününün sayısının artması lazım. Bugün Türkiye'de bu oran çok düşük, yerli ve milli ürünlerimizin sayısını artırmamız lazım. Genelde ülkeler ABD ve İsrail menşeli ürünler kullanıyor ama yerli ve milli ürünlerin artırılması üzerine çalışmalar çok yoğun devam ediyor." diye konuştu.

Özbilgin, siber güvenlik sistemlerinin yerli olmadığı sürece yüzde 100 güvenli olamayacağını belirterek, Pardus gibi millileştirilmiş işletim sistemlerinin enerji altyapıları gibi kritik alanlarda kullanılmasının siber zararların önüne geçeceğini ifade etti.

- Seçim öncesi siber saldırılara karşı çalışma uyarısı

Özbilgin, bilişim alanında Türkiye'nin birçok yerli projeye imza atmaya başladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu projelerin bir an evvel somutlaşması lazım. Başlayıp da bitmeyen projeler olunca umutsuzluk yaşanıyor. İnanıyorum ki yakın zamanda çok önemli, milli çözümler olacak, bunlardan birisi Pardus, milli işletim sistemi. Öte yandan milli veri tabanı konusu var. Bunlar konuşuldu, konuşulmayı geçti, bunların iş analizi, iş planları başladı. Yakın zamanda bu projeler hayata geçince uçtan uca yerli ve milli çözümlerin olduğu kurumlarımız olacak."

Kurumsal bilgi güvenliği farkındalığının da arttırılması gerektiğinin altını çizen Özbilgin, bu konuda çözümler üretilmesi gerektiğini dile getirdi.

Seçim sürecinde artan siber saldırılara da değinen Özbilgin, şöyle konuştu:

"Şu anda seçim sistemiyle ilgili tüm koruma ve risk yönetimi konularıyla ilgilenen birçok kurum var. Bu kurumlar gece gündüz çalışmalarına başladı bile. Biz bunları her zaman yönetmeliyiz çünkü avcı 10 yol biliyorsa ayı 11 yol bilir. Kamu kurumlarındaki bilgi teknolojileri yöneticilerimizin farkındalığı çok yüksek ama biz biraz musibet temelli siber güvenlik yaşıyoruz. Bir musibet olmadan çözüm üretmiyoruz. Seçim zamanı geldiğinde bilgi teknolojilerine dönüp ne yapıyorsunuz demeleri gerekir. 'Niye bizim web sayfası hacklendi' demeden önce bilgi teknolojileri yöneticileriyle bir araya gelip stratejik kararlar alırken onlarla bir arada olmaları gerekir. Musibet gerçekleşmeden olayları çözmek için çalışmamız lazım."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English