Son Dakika Haberler

MS hastalığına yakalanan Serdar Ortaç'ın doktoru Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, hastasının son durumu hakkında bilgi verdi.

Serdar Ortaç’ın doktoru konuştu
Anadolu Ajansı haberine göre;

Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman: “MS çaresiz bir hastalık değil. Atakların belirtileri tedavi edilip yeni atakların gelmesi engellendiğinde kişi günlük hayatına, MS’in etkileri olmadan devam edebiliyor”
 
Serdar Ortaç’ın hastaneye kaldırıldıktan ve MS (multipl skleroz) olduğu anlaşıldıktan sonra kimileri kulaktan dolma bilgilerle ne kadar zorlu bir hastalık olduğunu anlatırken, çoğunluk da MS’in ne olduğunu merak etti. Acıbadem Maslak Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, ünlü şarkıcı ve söz yazarı Serdar Ortaç’ın son durumu hakkında bilgi verdi.
 
MS tam olarak nedir?
 
MS yani multipl skleroz bağışıklık sistemi hücrelerinin; merkezi sinir sistemini, sinir hücrelerinden çıkan
ve akson olarak isimlendirilen uzantıları ile bu uzantıların çevresini saran ve miyelin olarak isimlendirilen yapıları etkilemesidir.
 
 Çeşitleri var mı?
 
MS’in ilerleyici formu ve ataklarla seyreden formu var. İlerleyici formda ataklar oluyor ve ardından düzelme olmaksızın kişi yürüme, görme ve denge gibi fonksiyonlarını zamanla kaybediyor. İlerleyici formun hızı kişiden kişiye değişiyor. Hastaların yüzde 60’ında ise ataklarla ve düzelmelerle seyreden MS tipi görülüyor. Bu grupta erken tanı ile hastalığın seyri değişebiliyor.  
 
“Ortaç neredeyse tamamen düzeldi, tatile çıkıyor”
 
 Serdar Ortaç da bu ikinci grup MS’e yakalandı, değil mi? Yüzde yüz tedavisi mümkün mü peki?
 
Mevcut tedaviler MS’i ortadan kaldırmıyor ama atakların oluşturduğu belirtiler kortizon tedavisi ile düzeltilebiliyor, yeni ataklar önlenebiliyor. Hasta MS’in yansıması olmadan günlük hayatını sürdürebiliyor.
 
 MS olanlar tedavilerine ömür boyu mu devam ediyor?
 
Ömür boyu değil ama en az beş veya on yıl... Hastalık 50’li yaşlardan sonra aktivitesini azalttığı için ilaçları yavaş yavaş kesebiliyoruz. Şu anda Serdar Bey’in atağa bağlı belirtileri neredeyse tamamen düzeldi. Uzun dönem tedaviye başlayacağız ve normal hayatına dönecek. Keyfi yerine geldi. Bu hafta da tatile çıkıyor.
 
 Ortaç başta çok moralsizdi. Bu hastalığın belirtilerinden biri mi?  
 
Hasta MS’i bilmediği için veya kulaktan dolma bilgiler yüzünden korkup moralsiz, depresif olabilir başta. Oysa bu hastalıkta moral önemli, tedavideki başarıyı etkiliyor.
 
 Kimlerde daha sık görülüyor?
 
En sık 20-40 yaş aralığında görülüyor. Bu aralıkta kadınlarda iki kat daha fazla rastlanıyor. 40 yaş üstünde, erkekte ve kadında görülme sıklığı eşitleniyor. 55 yaşın üzerinde MS riski belirgin olarak azalıyor.
 
 MS’in nedeni nedir?
 
Tam nedeni hâlâ bilinmiyor ancak genetik yatkınlık çok önemli. Bazı virüslerin bağışıklık sisteminin aklını karıştırması sonucu da olabiliyor. Ama bulaşıcı bir hastalık değil. Yoğun stres ve yorgunluk da nedenleri arasında.
 
 MS hastalarına nasıl bir yaşam biçimi tavsiye ediyorsunuz?
 
“Her şeyden önce ben” diye hayata bakmaları gerekiyor. Stressiz, sigarasız sağlıklı bir yaşam öneriyorum. Aşırı hareketli bir yaşantısı olan hastalara
o yorucu hayattan vazgeçmelerini öneriyoruz.
 
Serdar Ortaç’ın hastalıktan sonra paylaştığı videolarda moralinin bozuk olduğu görülüyor.
 
MS’in belirtileri
* Görme keskinliğinin azalması, görme kaybı veya çift görme.
* Baş dönmesi, dengesizlik, beceriksizlik veya yorgunluk.
* Yüzde, kollar ya da bacaklarda uyuşukluk veya güçsüzlük.
* İdrar kaçırma ya da idrar yapamama veya dışkılama sorunları.
* Dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları.
* Depresyon gibi duygu durum değişiklikleri.
* Cinsel isteksizlik, erken boşalma gibi cinsel işlev bozuklukları.
* Bellek sorunları.
* Baş ağrısı, uyku bozuklukları ya da epileptik nöbetler.
 
MS hastası Pınar Dolu anlatıyor
 
Çok yoruluyordum, kollarımda güçsüzlük oluyordu. Bir gün markette dolaşırken ani bir görme kaybı yaşadım. Yanımdaki arkadaşıma “Görmüyorum” dedim. O da beni hemen doktora götürdü. Teşhis konulunca iki, üç saat üzüntümü yaşadım. Sonra MS olduğumu aklımdan çıkardım, unuttum. Tabii ki yorulmamaya dikkat ediyorum. Kendimi eskisine göre daha çok umursuyorum. Son on yılda sadece bir kere atak geçirdim. Erken teşhis ve iyi doktor bu hastalıkta çok önemli. (Milliyet)
 

 

.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English