Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Selçuklu’nun Şehir-Sarayı

Selçuklu devletinden günümüze ulaşan eserlerden Beyşehir Gölü kenarındaki Kubadabad Sarayı’nda araştırmalar yapan bilim insanları, yeni bir av köşkü ve kışla ortaya çıkardı. Kazı Başkanı Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muharrem Çeken, “Saray, sadece karadaki yapılardan oluşmuyor, Beyşehir Gölü’ndeki altı adada sarayla ilgili yapılar var. Kubadabad, Selçukluların kültür ve uygarlık anlayışının aynası” dedi.

Selçuklu’nun Şehir-Sarayı
Selçuklu İmparatoru Alaaddin Keykubad’ın 1236 yılında Konya’nın Beyşehir ilçesinde yaptırdığı Kubadabad Sarayı, 38 yıldır bilim insanları tarafından araştırılıyor. Gölyaka köyünde, 40 bin metrekare arazi üzerine kurulan saray, Türklerin Anadolu’yu 800 yıl önce kalıcı yurt edindiğini kanıtlayan en görkemli eser. Selçukluların Türkmenistan, İran, Sivas, Kayseri ve Alanya’da yaptığı saraylardan farklı olarak günümüze gelebilen Kubadabad, Topkapı gibi Osmanlı saraylarının öncüsü kabul ediliyor.
Selçuklu’nun Şehir-Sarayı
Doç. Dr. Muharrem Çeken, “Çağdaş Türkiye’nin temelini atan Selçukluların en önemli eserlerinden biri. Kubadabad, Selçukluların kültür ve uygarlık düzeyini anlayabilmek, onların yaşayış biçimini ve dünyaya hangi gözle baktığını görmek için ideal mimari yapı” dedi. Çeken, bugüne kadar 22 yapı kalıntısının açığa çıkartıldığını belirterek, şöyle devam etti: “Yakınındaki Kütler köyü Camii’nde bulunan kitabede, Kubadabad şehrinden ve camiyi yaptıran validen bahsediliyor. Av, ortaçağ gündelik  yaşamının en önemli sosyal etkinliklerinden biriydi. Kubadabad’daki av sahası da bugüne iyi durumda gelen örneklerinden. Ayrıca Kız Kalesi adasındaki şato sarayla ilişkili. Göl üzerindeki diğer adalarda ve Anamas Dağı eteklerinde çeşitli büyüklüklerde yapı kalıntıları mevcut” dedi.

Kazı Başkan Yardımcısı, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alptekin Yavaş ise, şu bilgileri verdi:

“Saray, 14’üncü yüzyılın ilk yarısına kadar kullanılmış. Kubadabad kazılarında ortaya çıkarılmış sarayın dekorasyonuna ait muhteşem çini kaplamalar, eşsiz alçı dolaplar, panolar, seramikler ve cam eşyalar Konya Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi’nde sergilenmekte. Kubadabad, Beyşehir Gölü’ndeki birçok adada ve Anamas Dağı eteklerinde yer alan binalarıyla çok geniş bir alan yayılmış büyük bir Şehir-Saray’dır.”

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English