Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Selaları susturduğu iddia edilen sanık darbeci generalleri suçladı

Sanık eski Füze ve Topçu Okulu Komutan Vekili Albay Karslı: "Tuğgeneral Aygün, darbe girişiminin bir parçasıydı ve sözde görevlendirme listesinde ismi vardı. Bana emir vermeye çalışıyordu. Daha sonra yaptığımız görüşmede ise 'Ankara-Eskişehir yolu kapalı' dedi. 'Siz kimden emir alıyorsunuz?' diye sorunca 'Osman Ünlü'den alıyorum' cevabını verdi" "Tümgeneral Ünlü'nün saat 03.00'te televizyona bağlanıp askerlerin kışlalarına dönmeleri yönünde emir verdiğini izleyince, hiçbir şeyden haberi yokmuş g

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'nın Polatlı ilçesindeki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığında yaşanan olaylara ilişkin 245'i tutuklu, 330 sanığın yargılandığı davada, selaların susturulması için emir verdiği iddia edilen sanık eski albay Güngör Gazi Karslı'nın savunması alındı.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki mahkeme salonunda görülen davada, savunma yapan eski Topçu ve Füze Okul Komutan Vekili Albay Karslı, aynı davanın sanıkları eski generaller Osman Ünlü ile Murat Aygün'ü suçladı.

Selaları susturmakla suçlanan Karslı, halkın galeyana gelmemesi için Polatlı'daki Askeriye Camisi'nden yapılan "anonslara" son verilmesi için eski yarbay Abdülkerim Ceyhan'a emir verdiğini kabul etti.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da sanık eski Topçu ve Füze Okul Komutanı Tümgeneral Osman Ünlü'nün Ankara'ya gitmesi nedeniyle emir komutanın kendisinde olduğunu anlatan Karslı, kışla dışında bulunduğu sırada Binbaşı Mevlüt Orhan'ın kendisini arayarak karargaha ivedi bir şekilde gelmesini söylediğini aktardı.

Karslı, saat 22.00'de faaliyet izleme merkezine gittiğini, burada Genelkurmay'dan gelen mesaj emrini gördüğünü belirterek "Emirde, Tümgeneral Osman Ünlü'nün de aralarında bulunduğu bazı generallerle ilgili atama kararları vardı. Buna göre Ünlü, 4. Kolordu Komutanı sıfatıyla Ankara Sıkıyönetim Başkanı olarak atanmıştı." dedi.

İlk bakışta atamaların askeri teamüllere göre yapılmadığının anlaşıldığını aktaran Karslı, "Saçma sapan bir atama emriydi. Orgeneralin bulunması gereken konuma tuğgeneral görevlendirilmişti." ifadesini kullandı.

Atama emrinden kısa bir süre sonra "TSK tarafından ülke yönetimine el konulduğu", "Meclisin kapatıldığı" ve "Anayasanın askıya alındığı" yönündeki sıkıyönetim direktiflerinin kendisine ulaştığını anlatan Karslı, şöyle devam etti:

"Bu bir darbe bildirisiydi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanlığında Daire Başkanı olan Tuğgeneral Ali Rıza Çağlar'ı arayarak bu emri yerinde bulmadığımızı söyledim. O da 'Şüpheye mahal yok, emri uygulayın' dedi. Tümgeneral Ünlü'yü arayarak böyle bir mesaj aldığımızı, kendisinin de Ankara'ya sıkıyönetim komutanı olarak atandığını aktardım, Ünlü, 'Beni neden bulaştırmışlar' dedi. Bunun üzerine sıkıyönetim metnini okudum ve bunu normal bulmadığım söyledim. O da 'Teyit edin' deyince, 'Siz Tümgeneralsiniz, üst makamlardan teyit etmeniz daha doğru olur' cevabını verdim."

Sözde sıkıyönetim metnini, faaliyet izleme merkezinde okuduktan sonra personele bu emirlere uymayacaklarını, sadece kışlanın emniyeti için güvenlik önlemleri alınması yönünde karar aldıklarını savunan Karslı, Ünlü'nün savcılık ifadesinde, araç hareketliliği olmaması ve personelin dışarıya çıkarılmaması için kendisine emir verdiğine dair beyanı olduğunu belirterek, "Bana böyle bir emir vermedi, bu konuda kedisiyle yüzleşmek istiyorum. Keşke iddia ettiği gibi böyle bir emir vermiş olsaydı." diye konuştu.

- "Aygün darbe girişiminin parçasıydı"

Ünlü ile yaptığı görüşmeden sonra sanık eski 58. Topçu Tugayı Komutanı Murat Aygün'ü de aradığını belirten Karslı, sözde sıkıyönetim bildirisinden haberinin olup olmadığını sormasının üzerine Aygün'ün mesajı aldığını, Polatlı sıkıyönetim komutanı olduğunu ve emrindeki birlikleri Ankara'ya gönderdiğini söylediğini bildirdi. Aygün'ün Polatlı kaymakamlığına asker göndermesi için kendisine emir verdiğini kaydeden Karslı, şunları söyledi :

"Aygün darbe girişiminin bir parçasıydı ve sözde görevlendirme listesinde ismi vardı. Bana emir vermeye çalışıyordu. Daha sonra yaptığımız görüşmede ise 'Ankara-Eskişehir yolu kapalı' dedi. 'Siz kimden emir alıyorsunuz' diye sorunca 'Osman Ünlü'den alıyorum' cevabını verdi. Bana yolu kapatmam için emir verdi. Bunun üzerine 'Devletin yolunu kapatamam, sizden emir almıyorum' diyerek telefonu kapattım."


Karslı, Aygün'ün bir başka telefon görüşmesinde ise kendisinden üç Fırtına obüsü istediğini savundu.

Eski yarbay Ceyhan'ın yanına gelerek kaymakamlık ve emniyet binalarına birliklerin gönderilmesini, hatta şehir merkezine uçaksavarlı zırhlı personel taşıyıcı koymasını tavsiye ettiğini öne süren Karslı, "Ceyhan'ın teçhizat kuşanmış hali ve heyecanı dikkatimi çekmişti ama emin olamıyordum. Kendisine verilen darbe görevini kendi ağzıyla bana ifade etmişti." diye konuştu.

- "Gidin imamla konuşun..."

Ceyhan'ı oyalamak için sözde bir keşif yapması amacıyla Polatlı merkeze gönderdiğini, bu emri selalar okunmadan önce verdiğini anlatan Karslı, Ceyhan'ın dönüşte her şeyin normal olduğunu, halkın tepki göstermediğini söylediğini bildirdi.

Bu esnada kışlanın yanındaki Askeriye Camisinde selaların okunduğunu, anonsların yapıldığını hatırlatan Karslı, sonrasında yaşananları şöyle aktardı:

"(Gidin Askeriye Caminin imamıyla bir görüşün halkı galeyana getirecek sloganlar, anonslar söylemesin. Biz kışladayız, dışarıya birlik çıkarmıyoruz, bundan sonra da çıkarmayız. Milletimizin yanındayız. Anons yapmasına gerek yok) diye bir emir verdim. Yarbay Ceyhan yanımızda olduğu için hemen atıldı, camiye yöneldi. Daha sonra bana gelerek, selaların merkezi sistemden okunduğunu söyledi. Ceyhan, daha sonra selaları susturmak için gittiği Polatlı Merkez Camisine gitme emrini benden almadı, o emri Aygün'den aldı."

İlerleyen saatlerde kışla nizamiyesinde Aygün ile karşılaştığını, birlikte faaliyet izleme merkezlerine gittiğini anlatan Karslı, burada yarbay Ceyhan'ın bu sefer Polatlı Merkez Camisi'ne, selaları susturmak için gittiği bilgisini aldığını ifade etti. Halkın tepki göstermesi üzerine Ceyhan'ın kışlaya döndüğünü belirten Karslı, "Telefonla aradım ama gürültülü bir ortam vardı, beni duyamıyordu muhtemelen dayak yiyordu. Yanıma getirdiler, 'Neden gittin, bak yüzünün gözünün haline, kimden aldı bu emri' dedim. O da Murat paşadan aldığını söyledi." ifadelerini kullandı.

Darbe girişiminin püskürtülmesinden sonra Osman Ünlü'nün televizyona çıkarak askerlerin kışlaya dönmeleri için emir vermesini samimiyetsizlik olarak yorumlayan Karslı, "Ünlü'ye o gecenin ilk saatlerinde çaresizliğimi söyledim. Gelişmelerden habersizdim, başarısız olsalar beni günah keçisi olarak kullanacaklarını düşündüm. Osman Ünlü'nün televizyonda askerlerin kışlalarına dönmeleri için emir verdiğini görünce sahte kahramanlık yaptığı için güldüm."


Soru cevap kısmında söz alan sanık eski yarbay Ceyhan'ın, "Selaları susturmak için beni neden Askeriye Camisi'ne gönderdiniz?" sorusuna Karslı, "Ben sizi selaları susturmak için göndermedim" iddiasında bulunarak sözlerini tamamladı.

Duruşmaya ara verildi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English