Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Savcıdan "Gülen kardeşler için kırmızı bülten ve difüzyon mesajı devam etsin" talebi

Erzurum'da, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ağırlaştırılmış müebbet ve 22 yıla kadar, kardeşi Salih Gülen ile diğer sanığın da 10 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasına devam edildi Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, davanın yakalanamayan sanıkları Fetullah Gülen ile kardeşi Salih Gülen'in dosyasının bu davadan ayrılmasına ve haklarındaki kırmızı bülten, difüzyon mesajı ve yakalama emri kararlarının devamına karar verilmesi istedi

Anadolu Ajansı haberine göre;
ERZURUM (AA) - Erzurum'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen ile kardeşi Salih Gülen'in de aralarında bulunduğu 3 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, önceki celselerde tahliye edilmesine rağmen itiraz üzerine yeniden tutuklanan sanık Samih Yalçın ile avukatı Bahadır Erdoğan katıldı.

Duruşmaya, firari sanıklar Fetullah Gülen, kardeşi Salih Gülen ile avukatlığını yapan ve kamuoyunda "Kemal Gülen" olarak tanınan Kevser Gülen katılmadı.

Esas hakkındaki son görüşünü açıklayan Cumhuriyet savcısı, mütalaasında, sanıklar Fetullah Gülen ile kardeşi Salih Gülen hakkında kırmızı bülten, difüzyon mesajı ve yakalama emri çıkarıldığını anımsattı.

Sanıkların halen savunmalarının alınamaması sebebiyle dosyalarının bu davadan ayrılmasını isteyen savcı, Gülen kardeşler hakkındaki kırmızı bülten, difüzyon mesajı ve yakalama emri kararlarının devamına karar verilmesi talep etti.

Savcı, diğer sanık Samih Yalçın'ın Gülen Matbaasına az bir miktarda hissedar olduğunu ancak matbaada ele geçirilen cd, ses ve video kasetleri, banka dekontları ve sanığın bilgisayarında ele geçirilen görüntü ve seslerin çözümü ve analizi neticesinde FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olduğu kanaatine varıldığını belirterek, Yalçın'ın "terör örgütü üyesi" olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Bu konuda diyeceği sorulan sanık avukatı Erdoğan, Gülen kardeşlerinin dosyasının bu dava dosyasından ayrılmasının mahkemenin takdirinde olduğunu ifade ederek, müvekkiline ilişkin savcının görüşlerine ise katılmadığı aktardı.

Erdoğan, müvekkilinin beraatına ve tahliyesine karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, Erdoğan'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, Gülen kardeşlerin dava dosyasının bu davadan ayrılıp ayrılmayacağı konusunun incelenmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in kardeşine ait matbaaya düzenlenen operasyonda suç unsuru olduğu değerlendirilen pek çok doküman ve materyal ele geçirildiği belirtiliyordu.

"Gülen Matbaası"ndaki doküman ve notların incelenmesi sonucu örgütün gazete, dergi, televizyon ve radyo gibi iletişim alanlarında faaliyet gösterdiği, bu yayın organlarının, faaliyetlerini ve yayın hayatını örgütün çıkarları doğrultusunda sürdürerek talimatları örgütün üst düzey yetkililerinden aldığının belirlendiği kaydedilen iddianamede, yayın organlarından elde edilen gelirin suç örgütünün finans kaynağını oluşturduğu ifade ediliyordu.

İddianamede, örgütün, FETÖ/PDY'nin devletin hassas ve etkili kurumlarındaki kadrolarının sağladığı avantajlardan faydalanarak pek çok operasyonel faaliyette bulunduğu, adli, idari ve istihbari kolluk görevi ifa eden ve aynı zamanda güç kullanma yetkisine sahip emniyet teşkilatı içinde de yapılandığı aktarılarak, örgüt üyesi oldukları belirtilen Salih Gülen ve Samih Yalçın'ın, Fetullah Gülen'e ait oldukları değerlendirilen teyp/video kasetlerine çekilen vaaz ve konuşmaları, cemaate üye olan ve sempati duyanlara dinlettirip eleman kazandırma amacı güttükleri, ayrıca örgüte aktarılan himmet toplama eyleminde aktif olarak hareket ettikleri belirtiliyordu.

Sanıklardan Fetullah Gülen'in "silahlı terör örgüt kurma ve yönetme, dini inanç ve duygularının istismarı suretiyle dolandırıcılık ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 12 yıldan 22 yıla kadar hapsi, Salih Gülen ve Samih Yalçın'ın da "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapsi isteniyordu.

- Difüzyon nedir?

Dava kapsamında yakalanamayan sanıklar Fetullah Gülen ve kardeşi Salih Gülen hakkında kırmızı bülten ve difüzyon mesajı kararı çıkarılmıştı.

Difüzyon mesajı, "Kırmızı bülten çıkarılması zaman aldığından bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla, kaçak kişilerin yakalanması için kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde ilgili ülke İnterpolü tarafından diğer ülke İnterpollerine çekilen dağıtımlı teleks yazılar" olarak tanımlanıyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English