Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Sağlıklı büyüyen Bosna Hersek sağlıklı Balkanlar demek"

Ekonomi Bakan Yardımcısı Metin: "Sağlıklı büyüyen Bosna Hersek demek, sağlıklı büyüyen Balkanlar demek. O nedenle Bosna Hersek, bölgedeki gelişimi de etkileyecek bir ülke" "Türk yatırımcıyı Bosna Hersek'e çekmemiz lazım. Bosna Hersek'in geleceğe yönelik vizyonunda uzun vadeli yatırımlar ön plana çıkıyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
SARAYBOSNA (AA) - Saraybosna İş Forumuna katılmak üzere Bosna Hersek'te bulunan Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, sağlıklı büyüyen Bosna Hersek'in, sağlıklı büyüyen Balkanlar anlamına geldiğini belirterek, "Bosna Hersek, bölgedeki gelişimi de etkileyecek bir ülke." dedi.

Bosna Bank International (BBI) ile İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen iş forumu kapsamında Saraybosna'da bulunan Metin, Türkiye-Bosna Hersek iş birliğini, Bosna Hersek'teki yatırım imkanlarını ve bölge barışı için ekonominin önemini değerlendirdi.

Metin, Türkiye'nin ilk günden itibaren Saraybosna İş Forumuna destek olduğunu anımsatarak, Bosna Hersek'in yeniden yapılanma ve geleceğe sağlam, sağlıklı bir şekilde yürüme adına önemli adımlar attığının en önemli göstergelerinden birinin bu iş forumu olduğunu söyledi.

Saraybosna İş Forumu sayesinde dünyanın farklı bölgelerinden gelen iş adamlarına Bosna Hersek'teki yatırım imkanlarının anlatıldığını aktaran Metin, iş forumunun bu anlamda gelişime katkı sağlayacak, ülkede istihdam sıkıntısını giderebilecek önemli yatırımların da başlangıcı olduğu ifade etti.

Metin, Bosna Hersek'in "Balkanların kalbi" olduğunu ve ülkenin siyasal anlamda istikrarını güçlü ekonomik altyapıyla sağlayabileceğini vurgulayarak, "Sağlıklı büyüyen Bosna Hersek demek, sağlıklı büyüyen Balkanlar demek. O nedenle Bosna Hersek, bölgedeki gelişimi de etkileyecek bir ülke." dedi.

Siyasi iç çekişmeleri bir kenara bırakıp Bosna Hersek'in geleceğine yönelik ortak noktada buluşma iradesini bugün gördüklerini aktaran Metin, "Bu, Bosna Hersek açısından ne kadar faydalı ise bölge ülkeleri açısında da o kadar faydalı. Bosna Hersek'teki bu yatırım ortamının iyileşmesi ve yatırımların artması beraberinde Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya, Kosova ve diğer Balkan ülkelerini de olumlu yönde etkileyecektir." ifadelerini kullandı.



- Bosna Hersek ile dış ticaret hacminde hedef 2 milyar dolar



Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının genişletilecek olmasına da değinen Metin, anlaşmada ürün yelpazesini genişlettiklerini, hizmet ticareti ve kamu alımlarını da bu anlaşmaya eklediklerini söyledi.

Metin, Serbest Ticaret Anlaşmasında Bosna Hersek lehine bir durum gerçekleştiğine dikkati çekerek, anlaşmadan sonra Bosna Hersek lehine bir dış ticaret dengesi oluşacağını, bunun ise arzu edilen bir denge olduğunu ifade etti.

Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin 10 yıl önce 160 milyon dolar olduğunu, bugün ise bu rakamın yaklaşık 4 kat artırılarak 600 milyon dolara çıktığını belirten Metin, bu rakamı 2 milyar dolara taşımayı hedeflediklerini kaydetti.

Metin, Bosna Hersek'teki en büyük 10 yabancı yatırımdan ikisinin Türk firmalarının yatırımı olduğuna işaret ederek, "Bu gurur verici ama bizim bunun sayısını yükseltmemiz lazım. Onun için de Türk yatırımcıyı Bosna Hersek'e çekmemiz lazım. Kısa vadede bir beklenti Bosna Hersek için geçerli değil. Bosna Hersek'in geleceğe yönelik vizyonunda uzun vadeli yatırımlar ön plana çıkıyor." dedi.



- Türkiye-Bosna Hersek iş forumu



Saraybosna'daki temasları kapsamında Bosna Hersek Ekonomi Bakanı ile görüştüğünü aktaran Metin, yapılan sektör çalışması kapsamında ilk etapta İstanbul'da bir iş forumu düzenlemeyi düşündüklerini, forumda enerji, tarım, turizm, sağlık, tekstil başta olmak üzere birçok sektörden yatırımcıların ağırlanacağını ve Bosna Hersek'teki yatırım olanaklarının Türk iş adamlarına anlatılacağını söyledi.

Metin, Bosna Hersek'in yeniden imarı, ülkedeki otoyollar başta olmak üzere diğer altyapı hizmetleri ile ilgili müteahhitlik hizmeti hususunda da ekonomi bakanıyla mutabık kaldıklarını belirterek, ilerleyen dönemde birtakım finans olanaklarıyla beraber, altyapı anlamında da Türkiye'nin Bosna Hersek'e katkı sağlayacağını kaydetti.

Türkiye'nin, Balkanların ilerlemesinde, barışın ve huzurun tesisinde çok önemli bir görev üstlendiğini vurgulayan Metin, Saraybosna ile Belgrad arasındaki otoyol projesine de Türkiye'nin destek vereceğini ifade etti.

Metin, Türkiye'nin söz konusu otoyol projesiyle ilgili teknik çalışmaları tamamladığını bildirerek, Sırbistan ve Bosna Hersek'in hükümetler düzeyinde anlaşıp otoyol güzergahını belirlenmesinin ardından Türkiye'nin bu yolun yapımındaki gerekli finansman kredisini tesis edeceğini sözlerine ekledi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English