Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

'Ruhsatsız av tüfeğinin cezası hapis cezası olsun'

Lise öğrencisi 17 yaşındaki Helin Palandöken'in pompalı tüfekle öldürülmesi, bu silahları ruhsatsız olarak elde eden, satan ve taşıyan kişilere verilen cezaları gündeme getirdi.

’Ruhsatsız av tüfeğinin cezası hapis cezası olsun’
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Belma Satır, "ruhsatı olmadan yivsiz tüfek bulunduran, satışına aracılık eden ve taşıyanlara her tüfek için verilen 500 lira idari para cezasının" hapis cezasına dönüştürülmesini istedi.

Satır, "lise öğrencisi 17 yaşındaki Helin Palandöken'in, Mustafa Yetgin tarafından İstanbul Pendik'te pompalı tüfekle başından vurularak öldürülmesi"yle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayın, kendisinin seçim bölgesi Pendik'te yaşandığını söyledi.

Bu olayın kadına yönelik şiddet olduğunu ve bir genç kızın daha hayatının söndüğünü belirten Satır, Helin Palandöken'in ailesine başsağlığı dileğinde bulundu.

Bu silahlara ulaşmak zor değil. Normalde bu silahların önce ruhsatlarının alınıp sonra tüfeklerin satın alınması gerekiyor ama bunlar internet üzerinden satın alınırken, yaş ve adli sicil kayıtları yasaya göre her ne kadar isteniyorsa da bu belgeleri almadan da av tüfeklerine sahip olunabiliniyor. Alınan tedbirler ve uygulamalara rağmen av tüfeklerine gösterilen ilgide her yıl artış olduğu görülmektedir."

"Birçok suçta rahatlıkla kullanılabiliyor"

Satır, yaptırımların daha caydırıcı hale getirilmesi durumunda, söz konusu suç oranlarında da azalma olacağını vurguladı. Belma Satır, suç işleme düşüncesinde olan kişilerin 150-350 lira bedelle ruhsatsız av tüfeği temin edebildiğini, hatta internetten satın alabildiğini söyledi.

Bunun önüne geçilebilmesi için mevcut kanunun değiştirilmesi gerektiğine işaret eden Satır, "Bu bağlamda, kamu düzeni ile insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ruhsatsız av tüfekleri için öngörülen yaptırımın, hapis veya adli para cezası olarak değiştirilmesi önemlidir." dedi.

Satır, Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nı̇şan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun'un 13. maddesinde, "Mülkiyeti kendisine ait olup olmadığına bakılmaksızın; yivsiz tüfek ruhsatnamesi olmadan yivsiz tüfek bulunduran, satışına aracılık eden, taşıyan veya nakleden gerçek veya tüzel kişilere her tüfek için beşyüz Türk lirası idari para cezası verilir." denildiğini anımsattı.

Bu para cezasının hapis cezasına dönüştürülmesi veya idari para cezasının adli para cezasına dönüştürülmesi gerektiğine işaret eden Satır, "Sadece cezaların artırılmasıyla bu tür olayların önüne geçilmez ama caydırıcı olabilir." diye konuştu.

"Hükümetin mücadelesi bu yıl güçlendi"

Satır, hükümetin bireysel silahlanma ve bu kapsamda özellikle pompalı tüfek edinimiyle ilgili mücadelesinin 2017 yılında güçlendiğini vurguladı.

Bu yılın başında yapılan düzenlemelerle, ruhsatsız olarak pompalı tüfek bulundurma cezasının beş kat artırıldığına ve ayrıca birden fazla tüfek bulundurulması halinde her bir tüfek için ceza getirildiğine işaret eden Satır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2017 yılı ortasında ise yivsiz tüfek bulunduranların yanı sıra satışına aracılık edenler, taşıyanlar veya nakledenler için de ceza getirilmiştir. Diğer taraftan pompalı tüfek satışında kayıt dışı ile mücadele kapsamında, satışlara ilişkin bilgileri vermeyen satıcılara verilen cezalar 10 kat artırılmıştır. Belirtilen kanuni düzenlemelerin hayata geçirilmesinde ve etkili bir şekilde uygulanmasında, başta vali ve kaymakamlarımız olmak üzere yetkililerden duyarlılık bekliyoruz.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English