Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Roma'da "Modern Türk Şiirini Aramak" söyleşisi

Şair Erdem: "Şiir ve şair aradan çekildikçe toplumların, milletlerin özgünlükleri de kimlikleri de tehlikeye girecektir. Bu anlamda Türkiye'de modern şair, aynı zamanda dilinin ve kimliğinin de bir tür 'koruyucusu' olmak durumundadır"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ROMA (AA) - Şair Ömer Erdem, şair ve şiir aradan çekildikçe toplumların ve milletlerin özgünlükleri ile kimliklerinin tehlikeye gireceğini belirterek, "Bu anlamda Türkiye'de modern şair, aynı zamanda dilinin ve kimliğinin de bir tür 'koruyucusu' olmak durumundadır." dedi.

Roma Yunus Emre Enstitüsünde (YEE) 21 Mart UNESCO Dünya Şiir Günü dolayısıyla düzenlenen "Modern Türk Şiirini Aramak" konulu söyleşide konuşan Erdem, modern Türk şiirinden bahsetmenin bir "mucizenin tarihinden" bahsetmek anlamına geldiğini söyledi.

"İki büyük şair" Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Haşim'in 1920'li, 1930'lu yıllarda modern Türk şiirini kurduğunu anlatan Erdem, bugün de modern Türk şairi olarak kendisinin yaklaşık 100 yıl önce kurulmuş bir "modernliğin gücünden hareketle" konuştuğunu dile getirdi.

Bu denli "evrensel ölçekte modern bir edebiyat ve şiire sahip Türk şiirinin bu mucizevi özelliğinin bilinmediğini" vurgulayan Erdem, "Aslında Türkler ve Türk edebiyatı her zaman Batının bir parçası değil, bir kolu oldular." değerlendirmesini yaptı.

Türkçenin yapısı itibarıyla oldukça zor bir dil olduğuna değinen Erdem, bunun da yalnızlığa neden olabildiğine işaret etti. Avrupalı entelektüellerin az nüfuslu Portekiz'in modern şairlerini bilirken, örneğin Yahya Kemal'den bihaber olduklarını kaydeden Erdem, bunun hem Türklerin hem de Avrupalı entelektüellerin ilgisizliğinden kaynaklandığına dikkati çekti.

21. yüzyılın artık "şiirin değil romanın çağı" olduğunu ifade eden Erdem, şiirin toplumun dili ile kimliğine daha çok sahip bir sanat türü olduğunu belirtti.

Erdem, "Şiir ve şair aradan çekildikçe toplumların, milletlerin özgünlükleri de kimlikleri de tehlikeye girecektir. Bu anlamda Türkiye'de modern şair, aynı zamanda dilinin ve kimliğinin de bir tür 'koruyucusu' olmak durumundadır. Şiirde bunun için ısrar ediyoruz." diye konuştu.

Ömer Erdem, söyleşiyi "İncelmeye Ne Yardım Eder?" ve "Nar Bülbülü-Ateş Kovası" şiirlerini okuyarak sonlandırdı. İtalyanca çevirisi de okunan şiirler, katılımcıların büyük beğenisini topladı.

- "Şiirin ve edebiyatın gücü birçok şeyin üzerinde"

Söyleşinin ardından AA muhabirine konuşan YEE Roma Türk Kültür Merkezi Müdürü Sevim Aktaş, Ömer Erdem'in bugün Avrupa Ulusal Kültür Enstitüleri Birliği (EUNIC) iş birliğiyle 21 Mart UNESCO Dünya Şiir Günü kapsamında düzenlenecek şiir günü etkinliğinde Türkiye'yi temsil edeceğini aktardı.

Etkinliğe 15 ülkeden katılacak şairlerin kendi şiirlerini ana dillerinde okuyacağını söyleyen Aktaş, "Bu bütün ülkeler için ortak, birleştirici ve güzel bir program çünkü şiirin gücü, edebiyatın gücü birçok şeyin üzerinde. Hem şairler buluşması olacak hem de İtalyan ve yabancı halk kitlesinin bütün dünyadan şairlerin bir araya geldiği bir ortamda farklı kültürlerden, farklı seslerden, farklı kelimeler duyacak olmaları çok etkili olacak." ifadelerini kullandı.

Şair Ömer Erdem de söz konusu etkinlikte hem kendi şiirlerini temsil eden hem de Türk şiirinin geleneksel ve modern anlamda özelliklerini yansıtan eserler okuyacağı bilgisini verdi.

Türkiye'de kültür aktörlerinin tıpkı Türk sineması gibi, Türk şiiri ve Türk edebiyatının da dünyanın her yerinde tanınması için çabalaması gerektiğine işaret eden Erdem, "Çünkü sanat dünyanın her yerinde her insana ulaşabilecek en etkin dil." değerlendirmesinde bulundu.

Erdem, Roma YEE'nin konuğu olarak Türkiye'yi temsilen katılacağı şiir günü etkinliğinde "İncelmeye Ne Yardım Eder?", "Kara Nilüfer", "Kırlangıç" ve "Her Şey" isimli şiirlerini okuyacak. Etkinliğe Türkiye'nin yanı sıra Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, Almanya, İtalya, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Macaristan'dan şairler katılacak.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English