Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Rol model ağabeylerle rehabilite oluyorlar

Üsküdar Belediyesi Gençlik Yaşam Merkezi'nde görev yapan rol model ağabeyler, merkezde yürütülen tespit, tedavi ve takip uygulamasının yanı sıra çeşitli sosyal aktivitelerle, gençlerin sokaktan uzaklaşmasını ve uyuşturucuyu terk etmesini sağlıyor.

Rol model ağabeylerle rehabilite oluyorlar
Üsküdar Belediyesi'nin tedavilerine destek verdiği gençlerden 200'ü uyuşturucudan kurtulurken, 200'ünün takibi sürüyor. 

Üsküdar Belediyesi Sosyal Destek İşleri Müdürlüğü'nün tespit ettiği uyuşturucu bağımlısı gençler, Gençlik Yaşam Merkezi'ne yönlendiriliyor.

Yaklaşık 3 yıl önce kurulan Gençlik Yaşam Merkezi, hastane tedavisinin yanı sıra yüzme, satranç, bilgisayar, bilardo, langırt, sinema gibi aktivitelerle gençlerin yoksunluk dönemlerini atlatabilecekleri ortam sağlıyor.

Hastane tedavileri dışında, vakitlerinin büyük bir bölümünü bu merkezde geçiren gençlere, geçmişlerinde uyuşturucu bağımlısı olan ağabeyler destek veriyor.

Sosyal aktiviteleri gençlerle birlikte yürüten rol model ağabeyler, deneyimlerini de aktardıkları gençlerin, tehlikeli sokaklardan ve uyuşturucudan uzaklaşmasını sağlıyor.

Üsküdar Belediyesi Gençlik Yaşam Merkezi Başkanı Gökhan Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde yürüttükleri aktivitelerle uyuşturucu bağımlısı gençlerin yoksunluk dönemlerini atlatabilecekleri bir ortam kurduklarını söyledi.

Uyuşturucuyla mücadele konusunda bu tür merkezlerin önemli olduğunu vurgulayan Kara, buradaki etkinliklerle gençlerin kalbine dokunmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Uyuşturucu bağımlısı gençlere ulaşma noktasında başta Üsküdar Belediyesi Sosyal Destek İşleri Müdürlüğü olmak üzere kaymakamlık, sokak çalışmaları, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının kendilerini yönlendirdiğini aktaran Kara, merkeze gelen uyuşturucu bağımlısı gencin ilk önce kaydını aldıklarını, hangi maddeyi kullandığını örendiklerini, ardından rehabilite için hastane işlemlerinin başladığını söyledi.

"En büyük sıkıntı, sokak çalışmalarının olmaması"
Rol model ağabey uygulamasının önemine değinen Kara, "Geçmişinde uyuşturucu veya alkol bağımlılığı yaşamış kişiler bu merkezlerde olmak zorunda. Çünkü bu konuyla ilgili doktorların, psikologların, psikiyatristlerin yeterli bilgisi yok. Yeterli bilgiye sahip olanlar da sahada değiller, masa başında çalışıyorlar. Madde bağımlılığı, alkol ve sigarayla ilgili en büyük sıkıntı; sokak çalışmalarının olmaması. Yani evlere gidilmemesi, dezavantajlı çocuklarla ilgili önleyici tedbirlerin yeterince alınmaması." diye konuştu.

Gökhan Kara, Gençlik Yaşam Merkezi'ne yurt içinden ve dışından çok sayıda kişinin başvurduğunu anlatarak, Üsküdar Belediyesi'nin bu hizmeti hiçbir maddi beklenti içine girmeden verdiğini, gençlerin tedavi ücretlerini karşıladığını kaydetti.

Uyuşturucu bağımlısı olduğu belirlenen gençlerin evlerini ziyaret ederek ailesinin sosyal yapısına ve maddi durumuna baktıklarını belirten Kara, bağımlı olan gençlerin anlaşmalı hastanelerde gözetimleri altında yatılı veya ayaktan tedavi edildiğini söyledi.

Kara, merkezdeki rol model ağabeylerin, sokaklardan aldıkları tecrübeleri, uyuşturucu bağımlılığının hayatlarını olumsuz yönde nasıl etkileyeceğini gençlere anlattığını dile getirerek, "Gerçek bir rol model ağabey. Burada samimi bir ortam var. Gençler buradaki ağabeylere bağlanıyor." dedi.

Gençlik Yaşam Merkezi'nin, rehabilitasyon için gelen gençlerin sosyal hayatlarının bir parçası olduğunu aktaran Kara, bazı gençlerin Üsküdar Belediyesi personeli olarak işe başladığını belirtti.

"Bu bir arayış"
Gençleri uyuşturucu bağımlılığına iten sebeplere de değinen Kara, şunları söyledi:

"Bunun bilimsel, genetik sebepleri olduğu gibi aile içi ve çevresel faktörleri var. Bu bir arayış. Bu gençler uyuşturucu kullandığı zaman anne babaları da derdini kimseye anlatamıyor. Bu çocuklar evlerde gizleniyor, birçoğu da haber verilmediği için ölüme terk ediyor.

Devletin dezavantajlı çocuklar için önleyici tedbirler alması, profesyonel kadrolarla sahalara inmesi, ailelerin eğitilmesi lazım. Gençlerin de reseptörü futbola, sevgiye, ibadete, insanlığa bağlaması lazım, uyuşturucuya değil. Devlet bu yasal olmayan işlere birtakım zorluklar getirirse, çocuklar reseptörü farklı yerlere bağlayacak."

Günümüzde uyuşturucu maddelerin yurt dışından gelen ve burada elden ele çoğaltılan maddeler olduğunu vurgulayan Kara, "Bu uyuşturucuların verdiği etki, doğrudan akıl hastalığına götürüyor. Ölmezseniz eğer uyuşturucu bir akıl hastalığıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Her ilçede bir rehabilitasyon merkezi kurulmal​ı"
Merkezde, uyuşturucu bağımlısı gençlere yönelik tespit, tedavi ve takip yaptıklarını, 2015 yılından bugüne 200 gencin uyuşturucuyu bırakmasını sağladıklarını, 200'ünü de takip etmeye devam ettiklerini anlatan Kara, şunları kaydetti:

"Her ilçede bir rehabilitasyon merkezi kurulmalı. Çünkü çocuklarımız gözlerimizin önünde gidiyor. Askerimiz nasıl sınır dışında bir mücadele veriyorsa biz de burada bir mücadele veriyoruz. Başka ilçelerde de bunlara önayak olunması, geçmişinde uyuşturucu olsun veya olmasın rol model ağabeylerin bulunduğu merkezlerin kurulması lazım. İnsanlar hata yapabilirler önemli olan hatadan dönmemek. Rol model ağabeyler olarak bizim en önemli çalışmamız insan sevindirmek üzerine. Onlarla dostluk kurmak, gönüllerine girmek."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English