Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Prof. Dr. Nurgün Platin'den diyabet uyarısı

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurgün Platin son zamanlarda sıkça gündeme gelen diyabetle ilgili uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Nurgün Platin’den diyabet uyarısı
Prof. Dr. Nurgün Platin, diyabetin dünyada görülme oranı hızla artan kronik bir hastalık olduğunu belirterek, Türkiye’de 7 milyon diyabet hastası olduğunu ve 40 yaş üzerinde her 5 kişiden 1’inin, 60 yaş üzerinde de her 3 kişiden 1’inin diyabet hastası olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Nurgün Platin diyabetli ilgili olarak bilgi vererek, “Çoğu insan için diyabet, pankreasta insülin hormonunun üretiminden kaynaklanan bir hastalıktır. Diyabet ve komplikasyonları bir çok yolla önlenebilmekte ve kontrol edilebilmektedir. Diyabet kalp krizi de olmak üzere çeşitli durumlar yönünden riski arttırıcı bir rol oynar. Bu risk arttırıcı durumlardan biri de kanserdir. Araştırmalar diyabet hastası ve diyabet belirtileri olan kişilerin bazı kanserler yönünden de yüksek riskli olabileceklerini göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Pankreas kanseri ile diyabet arasındaki bağlantıya ilişkin ise Prof. Dr. Platin, “İnsülin direnci belirtileri ile kanser arasındaki bağlantı, kolon ve pankreas gibi bazı kanser türlerinde çok güçlüdür. Örneğin, 2006'da Ulusal Kanser Enstitüsü'nün yayınladığı çalışmada, insülin düzeyi yüksek olan erkeklerin, düşük olan erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla kolon kanserine yakalanma olasılıklarının olduğu görülmüştür. Pankreas kanseri ile diyabet arasındaki bağlantı birçok araştırmada gösterilmiştir. Her iki kanser de pankreas ile ilgili olduğu için diyabetin mi kansere neden olduğu yoksa diyabetin kansere bağlı mı geliştiği konusunda belirsizlik sürmektedir. Güçlü bir ilişki olmasa da araştırmalar diyabetin prostat, endometriyal, meme ve karaciğer kanseri ile bağlantılı olduğunu da belirlemiştir” diye konuştu.

Hastalığın riskini en aza indirgemeye yönelik olarak Prof. Dr. Platin, Kanser ve diyabet benzer yönlerle risk arttırdıkları gibi, benzer yönlerle de riski azaltırlar. Sağlıklı bir kiloyu korumak ve fiziksel aktiviteyi sürdürmek kanser ve diyabet riskini azaltabilir. Düşük vücut yağ oranının korunması ile kanser vakaları önlenebildiği gibi Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından desteklenen büyük bir çalışmada da fiziksel aktivitenin arttırılması ve diyet yoluyla vücut ağırlığının yüzde 5-7'sinin verilmesi ile diyabetin önlendiği ya da geciktirildiği saptanmıştır” dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English