Son Dakika Haberler

YUM-BİR Başkanı Konya, Türkiye'de lisanslı ve sertifikalı üretim yapan işletmelerdeki piliçlere hızlı gelişim için hiçbir şekilde hormon katkısı yapılmadığını belirtti Konya: "42 ila 45 gün arasında yetişip de satışa sunulan piliçlerde, mangallık kanat, göğüs gibi ürünlerde kesinlikle hiçbir hormonal katkı yoktur"

Anadolu Ajansı haberine göre;
KONYA (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Başkanı Hasan Konya, Türkiye'de lisanslı ve sertifikalı üretim yapan işletmelerdeki piliç etlerinde hiçbir şekilde hormon katkısı olmadığını söyledi.

Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal medyada ve bazı yayın organlarında tavuk etinin hormonla şişirildiği şeklinde yayınlanan görüntülerin gerçekle ilgisinin olmadığını belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından sertifika alan lisanslı işletmelerin sürekli denetim ve gözetim altında olduğunu ifade eden Konya, piliç eti üreten firmaların "broiler" cinsi etçi civcivleri enerji ve protein değerleri biraz daha yüksek yemlerle beslediğini, bu nedenle de 42 ila 45 gün arasında yenilebilecek konuma geldiğini vurguladı.

Bu tür etçi tavuklarla vatandaşların da deneme yapabileceğini anlatan Konya, şöyle konuştu:

"Piliç etinin hormonlarla şişirildiği şeklinde yayınlanan görüntülerin, çıkarılan bilgi kirliliğinin gerçekle ilgisi yok. İki hafta sonra ülkemizde mangalcılar çıkacak piyasaya. Mangalcıların alacağı tavuk etinde kesinlikle bir hormon katkısı yoktur. Bunu kendiniz de test edebilirsiniz. Broiler dediğimiz etçi civcivlerden alıp evinizde yetiştirebilirsiniz. Enerji ve protein değeri biraz daha yüksek yemlerle besleyebilirsiniz. İnanın, o hayvanları 40'ıncı günden itibaren kesmeye başlayabilirsiniz. Çünkü, istenen seviyeye gelirler. 42 ila 45 gün arasında yetişip de satışa sunulan piliçlerde, mangallık kanat, göğüs gibi ürünlerde kesinlikle hiçbir hormonal katkı yoktur."

Tavukların gelişim süresini hızlandırma diye bir durumun söz konusu olmadığına dikkati çeken Konya, "Avrupa'da, Amerika'da, Japonya ve Türkiye'de 42 ila 45 günde piliçler yenilebilecek duruma geliyor. Bazı ülkelerin 21 ila 25'inci günde tükettikleri hayvan ırkları da var. Tavukta kesinlikle hormonla şişirilerek bir ilave yok. Türkiye'deki hiçbir firmamızda böyle bir üretim mümkün değildir" diye konuştu.

Konya, Türkiye'nin kendine özgü etçi tavuk ırkı olmadığına işaret ederek, anaçlarının Hollanda, Almanya, İngiltere ve ABD gibi ülkelerden geldiğini, kuluçka dönemini geçirdikten sonra çıkan civcivlerin üretim yapan firmalara gönderildiğini kaydetti.

- "Bilgi kirliliğinin giderilmesini bekliyoruz"

Yanlış görüntüler ve aktarımlarla oluşturulan bilgi kirliliğinin sektörü haksız yere zan altında bıraktığına vurgu yapan Konya, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığından rakamları isteyin. Tavuk etinden ya da yumurtadan ölmüş bir tane insan raporu veremezler. Ürünlerimiz biyogüvenlik ve hijyen açısından en kontrollü ve sağlıklı yapılan üretimlerdir. 'Hayvanlara günde 3 yumurta yumurtlattığımız, etçi tavuklara hormon yaptırdığımız' şeklinde konuşan onkologlar var. Aynı ürünleri kendimiz de tüketiyoruz. Bakanlıktan özellikle bu konuda taleplerimiz oldu. Yalan bilgilerle vatandaşın kafasını karıştıranların yanlış anlatımlarını düzeltecek bir bilgilendirme çalışması yapılmasını bekliyoruz."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English