Son Dakika Haberler

Papa Franciscus'un, Araucania bölgesine düzenlediği ziyaret öncesinde 2 kilise ve 3 helikopter ateşe verildi

Anadolu Ajansı haberine göre;
SANTIAGO (AA) - Şili'de temaslarda bulunan Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un, Araucania bölgesine düzenlediği ziyaret öncesinde 2 kilisenin ve 3 helikopterin ateşe verildiği bildirildi.

Savcı Enrique Vasquez, basına yaptığı açıklamada, bugün Collipulli kentinde yakılan kiliseyle ilgili başlatılan soruşturmada müfettişlerin, olay yerlerinde "Mapuçeli mahkumların serbest bırakılmasını" talep eden broşürler bulduğunu belirtti.

Mapuçe yerlilerinin yaşadığı Araucania bölgesine komşu Curanilahue kentinde, yangın söndürme çalışmalarında kullanılan iki helikopterin tamamen, bir helikopterin de kısmen yandığını ifade eden Vasquez, olay yerinde Mapuçeler yanlısı broşürler bulunduğunu açıkladı.

General Diego Olate da basına verdiği demeçte, Panguipulli'de de bir kilisenin ateşe verildiğini ve olay yerinde bir broşür bulunduğunu kaydetti.

Ülkede yaklaşık bir haftada, çoğu Araucania bölgesinde, en az 11 kilisenin saldırıya uğradığı bildirildi. Nedeni ve failleri henüz tespit edilemeyen saldırılarla ilgili soruşturma başlatıldı.

- Papa Franciscus'tan şiddete son verme çağrısı

Araucania bölgesinin başkenti Temuco'da, çoğu Mapuçe yerlisi yaklaşık 150 bin kişinin katıldığı kalabalığa hitap eden Papa Franciscus, şiddetin sona ermesi çağrısında bulundu.

Mapuçelere şiddetten kaçınmalarını söyleyen Papa Franciscus, yeniden yapılanma kültürünün şiddete dayalı olamayacağını vurgulayarak, "Kendinizi, başkalarına zarar vererek ifade edemezsiniz. Çünkü bu, yalnızca daha fazla şiddete ve bölünmeye yol açar." dedi.

Papa, aynı zamanda, hükümetten yalnızca yerlilerle anlaşma müzakere etmelerini değil aynı zamanda bu anlaşmaları fiilen yerine getirmelerini talep etti.

Şili'de etnik bir topluluk olan Mapuçe halkından bazı radikal gruplar, son yıllarda ormanlık alanları, çiftlikleri ve kiliseleri yakarak, atalarına ait olduğunu iddia ettikleri toprakların iadesini talep ediyor.

Adları kendi dillerinde "toprağın halkı" anlamına gelen Mapuçeler, 300 yıl boyunca İspanyol işgaline karşı mücadele ettikten sonra 19. yüzyılda aldıkları askeri yenilgilerle Şili'nin başkent Santioago'nun 800 kilometre güneyindeki Araucania bölgesine yerleşti. Yerlilerin boşalttığı bölgeler ise zamanla Avrupalı yerleşimciler tarafından sömürgeleştirildi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English