Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Pakistan'da kirli sular her yıl 100 bin can alıyor

Kirli su nedeniyle ölenlerin yüzde 50'den fazlası çocuklardan oluşuyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Pakistan'da kirli su yoluyla bulaşan hastalıklar yüzünden her yıl 100 bin insan hayatını kaybediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Pakistan'daki bulaşıcı hastalıkların ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 40'ına kirli suların neden oluyor.

200 milyona yakın nüfusa sahip Pakistan'da, çevre kirliliği, hızlı nüfus artışı ve çarpık kentleşme gibi nedenler yüzünden, nüfusun üçte ikisinin sağlıklı sudan mahrum olduğu belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, her yıl kirli su yoluyla bulaşan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden 100 bin kişiden 50 binini 10 yaş altı çocuklar oluşturuyor.

Temiz su sıkıntısı, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan Pakistanlıların en önemli sorunları arasında gösteriliyor. Köylülerin, temiz suya ulaşmak için her gün kilometrelerce yol kat etmesi gerekiyor.

Ülkedeki şişe sular da temiz su ihtiyacına cevap vermekte yetersiz kalıyor. Pakistan Su Kaynakları Konseyinin araştırmasına göre, şişe su hizmeti veren 111 markadan 100'ünün, içilebilir su standartlarını karşılamadığı ortaya çıkmıştı.

AA muhabirine konuşan su uzmanı İhsan Siddiki, Pakistan'daki temiz su probleminin günden güne kötüye gittiğini ve kirli su nedeniyle ölümlerin her yıl artarak devam ettiğini belirtti.

Siddiki, "Pakistan, sağlık bütçesinin yarıdan fazlasını kirli su nedeniyle bulaşan hastalıkların tedavisine harcıyor. Eğer insanlara temiz su sağlayabilirsek bu sorun kolayca çözülebilir." diye konuştu.

- Hükümetin çalışmaları

Sağlık Bakanı Saira Afzal, hükümetin temiz su sıkıntısını çözmek için gerekli adımları atmaya devam ettiğini belirtti.

Sind ve Pencab eyaletlerinin yanı sıra, kırsal bölgelerdeki temiz su sorununun çözümü için bir dizi önlem alındığını dile getiren Afzal, "Ülkenin birçok bölgesinde su arıtma sistemleri kurduk. Özellikle kırsal bölgelerde lağım borularının temiz su borularına karışmasının önüne geçmek için çalışmalarımız devam ediyor." şeklinde konuştu.

Afzal, ayrıca hükümetin bu önlemlerin yanı sıra çocuk felcinin rastlandığı bölgelerdeki temiz su sorununa çözüm bulmak için projeler geliştirmeye devam ettiğini bildirdi.

- Barajlar temiz su sorununu körüklüyor

Hindistan'ın, topraklarından doğan ve Pakistan'a ulaşan nehirler üzerindeki baraj sayısını her geçen yıl artırması, Pakistan'daki su sıkıntısının ana nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

Hindistan'dan gelen nehirlerin debisinin düşmesi yüzünden Pakistan'da artan temiz su sorunu, birçok baraj projesinin rafa kaldırılmasına neden oldu.

Pakistan Su Konseyi araştırmacılarından Gulam Murtaza, ülkedeki su sıkıntısına dikkati çekerek barajlardaki doluluk oranının azaldığını söyledi.

Murtaza, "Mevcut baraj ve kanallar nedeniyle temiz su kaynaklarının her geçen gün azaldığı Pakistan'da, temiz su sıkıntısının çözüme kavuşması için yeni rezervlere ihtiyaç duyuluyor." ifadelerini kullandı.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English