Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Pakistan Başbakanı Şerif ve ailesi hakkındaki yolsuzluk iddiaları

Pakistan Anayasa Mahkemesi, adı Panama Belgeleri'nde geçen Şerif ve ailesi hakkında açılan yolsuzluk davasına ilişkin kararını bugün açıklayacak

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSLAMABAD (AA) - Pakistan Anayasa Mahkemesi, Başbakan Navaz Şerif ve ailesi hakkındaki yolsuzluk iddialarına ilişkin davayı bugün karara bağlayacak.

Anayasa Mahkemesi'nden yapılan açıklamada, Panama Belgelerinde adı geçen Şerif ve ailesi hakkındaki kararın bugün açıklanacağı bildirildi.

Hakim Asif Said Hosa başkanlığındaki beş kişilik heyetin, ülkede uzun zamandır beklenen kararı bugün yerel saatle 14.00'de açıklaması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi, Şerif'in görevi bırakması talebiyle yapılan ve aralarında muhalefet partilerinden Pakistan Adalet Hareketi (PTİ) lideri İmran Han ile Cemaat-i İslami lideri Sirac-ul Hak'ın da bulunduğu 4 dava dilekçesini geçtiğimiz yıl Eylül ayında kabul etmişti.

Söz konusu iddialar nedeniyle uzun süredir muhalefet ve medyanın eleştiri oklarının hedefi olan Şerif'in istifasını talep eden Han, geçtiğimiz yıl 2 Kasım'da başkent İslamabad'da on binlerce kişinin katılacağı bir gösteri düzenleyeceği tehdidinde bulunmuş ancak kararından geri adım atmıştı.

Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait 11,5 milyon sayfalık belgelerin sızdırılmasının ardından, Başbakan Şerif'in 4 çocuğundan 3'ünün off-shore şirketleri aracılığıyla Londra'da gayrimenkuller satın aldıkları ileri sürülmüştü. Her ne kadar Pakistan yasalarında off-shore şirketine sahip olmak yasaklanmasa da PTİ lideri Han, bu paranın "rüşvet ve yolsuzluk" ile elde edildiğini öne sürüyor.

Şerif'in partisi PML-N, Pakistan'daki 2013 genel seçimlerini kazanarak tek başına iktidara gelmişti.

- Muhtemel senaryolar

Pakistan Gallop isimli araştırma şirketinin bugünkü davanın nasıl sonuçlanacağına ilişkin yaptığı ankete göre, Pakistanlıların yüzde 31'i kararın "ne Başbakanın lehine ne de aleyhine" olacağını düşünüyor.

Kararın Şerif'in "aleyhinde" olacağını söyleyenlerin oranı yüzde 24 olurken, ankete katılanların yüzde 21'i ise Şerif'in "aklanacağını" belirtti.

Pakistanlı hukukçular ise konuya ilişkin farklı ihtimaller üzerinde duruyor. Bunlardan biri, "Anayasa Mahkemesi'nin suçlamaları araştıracak bir hukuk komisyonu kurulmasına karar vermesi" ihtimali. Buna göre Mahkeme, Şerif'ten aklanana kadar "görevi bırakmasını" isteyebilir.

Ülkede konuşulan bir diğer ihtimal ise Mahkemenin ülkenin yolsuzlukla mücadele kurumlarına dosyayı göndermesi olabilir.

Başka bir olasılık da Mahkemenin Şerif'in yetkisini elinden alması olarak yorumlanıyor. Böylesi bir karar çıkması halinde önümüzdeki yıl genel seçimler beklenmeden, Pakistan erken seçime gidebilir.

Öte yandan, Enformasyon Bakanı Maryam Aurangzeb, düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Şerif'in "Bugünkü karara ilişkin bir korkusu olmadığını" söyledi. Aurangzeb, "Sadece tüm politikasını bu dava üzerine kuranların dava sonucunu merak ettiğini" kaydetti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English