Son Dakika Haberler

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Genel Başkanı Baş: "Bir önceki seçimde 400 bin ağır engelli oyunu kullanamadı. Bütün sandıklar erişime uygun olmalı, sadece engelliler için değil hamileler, yaşlılar da buna dahil edilmeli" Görme engelli avukat Kerim Altınok: "Belki de kabartma oy kullandığımız gün bizim için en mutlu gün olacak. O, tamamen kendi hakimiyetimizde olan bir oy kullanma olacak. Yanımızda refakatçiye bile gerek kalmayacak"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - HATİCE ŞENSES - Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Genel Başkanı Ramazan Baş, bir önceki seçimde 400 bin ağır engellinin oy kullanamadığını belirterek, "Bütün sandıklar erişime uygun olmalı, sadece engelliler için değil hamileler, yaşlılar da buna dahil edilmeli" dedi.

Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle omurilik sorunları nedeniyle engelli bulunan vatandaşların seçimlerde oy kullanırken birtakım zorluklar yaşadığını söyledi. 

Engellilerin başlıca sorunlarının sandığa erişim olduğunu aktaran Baş, "Ne yazık ki, sandıkların hepsi giriş katlarda değil, bu nedenle erişime uygun olmuyor. Bununla ilgili daha önceki Yüksek Seçim Kurulu (YSK) mevzuatında herhangi bir ibare yoktu. Ancak şimdi biraz da bu konuda sorumluluklarını azaltabilmek için 'Bize daha önceden engelli olup, olmadığınızı bildiren beyanlarda bulunun, biz ona göre seçimde sizi, sandıkları uygun olan yerlere verelim' diyorlar" diye konuştu.

Herkesin bu başvuruyu yapma imkanı olmayabileceğine işaret eden Baş, YSK'nın bu önemleri alarak, oy kullanma hakkına sahip tüm vatandaşların sandığa erişimini sağlaması gerektiğini ifade etti. 

Daha önceden YSK'ya durumunu bildiremeyen engellilerin oy kullanma esnasında ciddi sıkıntılarla karşılaştığını vurgulayan Baş, "Sandığınız üst katta ya da erişimi zor olan bir yerde olabiliyor. Size 'Burada görevliler var sizi taşıyalım. Sandığı, mührü, pusulayı size indiremiyoruz, siz bu şekilde oyunuzu kullanın' deniyor. Biz de kendilerine taşıma konusunda bir eğitim alıp almadıklarını soruyoruz. Çünkü taşırken düşürülmemiz, yeniden sakatlanmamıza ya da daha kötü durumlarla karşı karşıya kalmamıza neden olabilir" dedi.

Baş, böyle bir durumda seçimde görev yapanların sorumluluk almak istemediklerini de dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu durumda ilçe seçim kurulunu görüş almak için aradıklarında 'kendini taşıtıyorsa taşıtsın, yoksa gitsin' diye cevap geliyor. Gün geçtikçe erişilebilirlik konusu daha iyiye gidiyor. Erişilebilirlik sorununu halletmek için seçim zamanlarında okullara rampalar yapılıyor. Ancak sorunun çözülmediğini şuradan anlayabiliriz, hala sandığa gidecek durumu olmayan ağır engelli kişilere ulaşılamıyor. O kişiyi sandığa ulaştıramadığınızda bulunduğu yerde de oy kullanmasına izin verilmiyor. Bir önceki seçimde 400 bin ağır engelli oyunu kullanamadı. Bütün sandıklar erişime uygun olmalı, sadece engelliler için değil hamileler, yaşlılar da buna dahil edilmeli. Vatandaşlık hakları engellenmiş herkes haklarını mutlaka arasın. Oy kullandırılmıyorsa eğer, yanındaki kişileri şahit gösterip, durumu fotoğraflandırıp hukuki yollara başvurulabilir."

- "Oy kullanma hakkı en kutsal haktır"

Ramazan Baş, dernek olarak bu konuda mağdur olanların yaptığı hukuki başvuruları takip edip, vatandaşlara yardım etmeye çalıştıklarını anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Anayasal hakkımızı kullanabilmek için hukukçularımızla bu konu gündemimizde. Önümüzde genel seçimler var. Bu anlamda hukuki girişimlerimiz de farklı bir şekilde olacak. Eğer haklarınızı aramazsanız o hakları hiçbir zaman alamazsınız. Oy kullanma hakkı da alınmış, kullanılması gereken en kutsal haktır. Bu hakkı kimsenin engellemesi söz konusu değildir. Bu sorunların çözülmesini istiyorsak mutlaka bu konuda girişimlerde bulunmalıyız. Umarım bu seçimde de gelecek seçimlerde de seçme hakkımızı rahatça kullanabiliriz."

- "Kabartma oy kullandığımız gün, en mutlu gün olacak"

Bakırköy Görme Özür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi görme engelli ikiz kardeşlerden avukat Kerim Altınok da göremeyen olarak oylarını kabartma harflerle yapılmış pusulalarla kullanmak istediklerini dile getirerek, "Belki de kabartma oy kullandığımız gün bizim için en mutlu gün olacak. O, tamamen kendi hakimiyetimizde olan bir oy kullanma olacak. Yanımızda refakatçiye bile gerek kalmayacak" diye konuştu.

İkinci alternatifin ise dijital olarak oy kullanmaları olduğunu belirten Altınok, artık çoğu görmeyenin bilgisayar kullanabildiğini ve bunun da düşünülmesi gerektiğini söyledi. 

Altınok, bazı ailelerde görmeyen sayısının daha yüksek olduğunu ancak bir refakatçinin ikinci kişiye yardımcı olmasına izin verilmediğini aktararak, şöyle devam etti:

"Ancak her seçimde birden fazla refakatçi bulamayabiliriz. Dolayısıyla böyle bir sıkıntıyla da karşılaşabiliyoruz. O zaman da tanımadığımız biriyle oy kullanmak zorunda kalıyoruz. Ancak bu sefer de 'bizim istediğimiz partiye mi oy kullandırttı' diye düşünmek zorunda kalıyoruz. Umarım bu konuda engelli vatandaşların önünde duran engeller kalkar ve herkes bu hakkını rahatça kullanabilir."

Avukat Selim Altınok da "Bu konuda bireysel bir çalışma dışında, alanda aktif olan derneklerin bir araya gelerek birtakım girişimlerde bulunması gerekiyor. Çok güzel bir seçim yaşayacağız bence. Türkiye'de halk ilk defa cumhurbaşkanını kendi belirleyecek. Onun için ben herkesin oyunu kullanmasını istiyorum. Bizim demokratik bir toplum olduğumuzu düşünüyorum. Bu nedenle de tüm vatandaşlarımızın bu görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini düşünüyorum" görüşünü dile getirdi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English