Son Dakika Haberler

"Sınav salonlarının büyük bir kısmının kamera ile izlenmesi nedeniyle sınavın yürütülmesi büyük bir titizlikle sağlanmış ve kayıtlar tutulmuştur. Sınavın tamamlanmasından sonraki süreçte bazı kötü niyetli çevrelerce sınavın güvenliği hakkında yaratılmak istenen spekülasyonlar boşa çıkmıştır" "Her cevap kağıdı optik okuyucularda iki kere okunmuş ve kontrol edilmiştir" "Bilgi edinme amaçlı olarak 2015-YGS ve 2014-YGS'de sorulan soruların tamamı, sınava giren adayların cevap kağıdı görüntüleri ve

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - ÖSYM Başkanlığınca, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2015-YGS) salonlarının büyük bir kısmının kamerayla izlenmesi nedeniyle sınavın yürütülmesinin büyük bir titizlikle sağlandığı belirtilerek, "Sınavın tamamlanmasından sonraki süreçte bazı kötü niyetli çevrelerce sınavın güvenliği hakkında yaratılmak istenen spekülasyonlar boşa çıkmıştır" ifadesi kullanıldı.

Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sınav sonuçlarını bekleyen 1 milyon 987 bin 484 aday ve ailelerinin bekleyişini en kısa sürede bitirebilmek amacıyla tüm ÖSYM personelinin büyük bir özveriyle çalışarak sonuçları açıklama aşamasına getirdiği belirtildi.

Yaklaşık 6 ay boyunca, sınavda sorulacak soruların oluşturulmasından, sınav sonrasında sonuçların açıklanmasına kadar geçen sürecin her anının dakika dakika planlandığı, hak ve adalet ölçüsünde, sorunsuz ve büyük bir başarıyla tamamlandığı ve değerlendirme sürecinin sonlandırıldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Her cevap kağıdı optik okuyucularda iki kere okunmuş ve kontrol edilmiştir. Adaylarımız, toplam 171 sınav merkezinde, 7 bin 31 sınav binasında, 109 bin 393 sınav salonunda, 314 bin 816 sınav görevlisinin nezaretinde 160 dakika boyunca bilgilerini cevap kağıtlarına işaretlemişlerdir" ifadesi kullanıldı. 

Sınav sürecinin performansını artırmak üzere ÖSYM tarafından son 4 yılda geliştirilen sistem ve yöntemlerin eksiksiz ve sorunsuz uygulandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sınav merkezlerinde oluşturulan Sınav Koordinasyon Kurulları tüm ilgili kurum ve kuruluşların büyük bir uyum içerisinde çalışmasını sağlamış, bu da sınav güvenliği ve konforuna önemli bir katkı üretmiştir. Adaylarımızın sınav kuralları hakkında bilgilendirilmesi çalışmaları meyvesini vermiş ve adaylarımız ÖSYM sınav uygulama ilkeleriyle büyük bir uyum içerisinde olmuşlardır. Adayların sınav başvurularını zamanında yapmış olmaları sınav sürecinde gecikmelerin önüne geçmiştir."

-"Sınav evrakları her adımda izlendi"

Açıklamada, ÖSYM'nin oluşturduğu sınav koordinasyonunda görevli akademisyen ve öğretmenlerin sınav günü, görevlerini yerine getirme konusunda özverili olmalarının ve sınavın kurallara uygun yürütülmesine büyük destek vermelerinin sürece önemli katkı sağladığı vurgulandı. 

Merkezde, sınav evrakının basım evinden alınarak sınav merkezlerine gönderildiği andan, tekrar ÖSYM'ye dönüşüne kadar her adımın izlendiği ve sınav günü sınav binaları ve salonlarında oluşan sorunlara anında çözümlerin üretildiği bildirilen açıklamada, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Sınav salonlarının büyük bir kısmının kamera ile izlenmesi nedeniyle sınavın yürütülmesi büyük bir titizlikle sağlanmış ve kayıtlar tutulmuştur. Sınavın tamamlanmasından sonraki süreçte bazı kötü niyetli çevrelerce sınavın güvenliği hakkında yaratılmak istenen spekülasyonlar boşa çıkmıştır. ÖSYM'nin tüm birimlerinde oluşturulmuş olan takım ruhu sonuçların çok kısa bir süre içerisinde açıklanması ile bir kez daha kendisini göstermiştir."

Açıklamada, sürecin hızlı yürütülmesine destek veren ÖSYM çalışanlarına, Sınav Koordinasyon Kurulu Başkanları, rektörleri ve diğer üyelerine, sınav koordinatörlerine, ÖSYM temsilcilerine, engelli temsilcilerine, bina sınav sorumlularına, bina yöneticilerine, salon başkanı ve gözetmenlere, engelli salon görevlilerine, nakil ve koruma görevlilerine, kolluk kuvvetlerine ve bu süreçte işbirliği içinde olan tüm kamu kurumlarına desteklerinden dolayı teşekkür edildi.

-"Sonuç belgeleri basılmayacak"

Yargının sınavda sorulmuş sorulara erişim konusunda verdiği yürütmeyi durdurma kararını uygulamaya yönelik ÖSYM Yönetim Kurulunca alınan karar gereği, 2015-YGS'de sorulan soruların alanlar gözetilerek rastgele seçilen yüzde 20'sinin sınav tamamlandıktan hemen sonra hiçbir telif bedeli talep edilmeden, ÖSYM'nin internet sitesinden kamuoyunun ve ilgililerin erişimine açıldığı anımsatıldı.

Ayrıca bilgi edinme amaçlı olarak, 2015-YGS'de ve 2014-YGS'de sorulan soruların tamamının, sınava giren adayların cevap kağıdı görüntüleri ve cevap anahtarlarıyla, sınav sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra ve 10 gün süreyle, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden T.C. kimlik numaraları ve kişisel şifreleriyle erişime açılacağı bildirilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Yüzde 80 oranındaki bu kısma ait telif hakları, bedelli ya da bedelsiz olarak hiçbir kişi veya kuruluşa devredilmeyecek ve bu soruların kişisel ya da toplu her türden paylaşımı yasak olacak, paylaşanlar hakkında 5846 sayılı Kanun kapsamında yasal yollara başvurulacaktır. Sınava giren adayların cevap kağıtları daha sonra erişimlerine açılacaktır. Adaylar, soru kitapçıkları, cevap kağıtları ve cevap anahtarlarına, ÖSYM'nin 'https://ais.osym.gov.tr' internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebileceklerdir."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English