Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ortaokul ve lise öğrencilerine "fiziksel aktivite" karnesi

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: "Milli Eğitim Bakanlığımıza sunduğumuz öneriler ve Bilim Kurulu kararı ile fiziksel aktivite karnesi hazırladık. Bu karne öğrencilerimize eğitim ve öğretim yılının başında ve sonunda verilecek" "Uygulamada mekik, şınav, esneklik ölçümü, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu gibi parametreler değerlendirilecek. Fiziksel aktivite karnesi ana karnedeki beden eğitimi ve spor ders notunu etkilemeyecek" Milli Eğitim Bakanı Avcı: "Okullarda Fiziki Hareketlilik Karne Uygulamasının

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakanlığına sundukları öneri ile "fiziksel aktivite karnesi hazırladıklarını ve bu karnenin öğrencilere eğitim ve öğretim yılının sonunda verileceğini" bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen ortaokul ve liselerde "Fiziksel Aktivite Karne Eğitimi ve Fiziksel Aktivite Reçetesi Liderlik Programı" tanıtım toplantısı Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonunda düzenlendi. Toplantıya, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, görüntülü birer mesaj gönderdi.

Müezzinoğlu mesajında, öğretmenlere "Geleceğimizin teminatı çocuklarımız için anne ve babaları kadar önemli bir rol modelsiniz" diye seslendi.


Türkiye'de 12 yaş üstü bireylerin yüzde 71'inin hareketsiz olduğunu, 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58'inin de egzersiz yapmadığını dile getiren Müezzinoğlu, çocukların her gün en az bir saat fiziksel aktivite yapması gerektiğine vurgu yaptı. Müezzinoğlu, mesajında şunları belirtti:

"Gelecek nesillerimize sağlıklı bir gelecek hazırlamak bizlerin elinde. Evlatlarımıza sağlıklı yaşam kültürünü kazandırmak için, Milli Eğitim Bakanlığımıza sunduğumuz öneriler ve Bilim Kurulu kararı ile fiziksel aktivite karnesi hazırladık. Bu karne öğrencilerimize eğitim ve öğretim yılının başında ve sonunda verilecek. Uygulamada mekik, şınav, esneklik ölçümü, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu gibi parametreler değerlendirilecek. Fiziksel aktivite karnesi ana karnedeki beden eğitimi ve spor ders notunu etkilemeyecek. Çocuklara ait bilgiler gizli tutulup her çocuğun kendi ailesiyle paylaşılacak. e-okul veri tabanından velilerin diğer karne notlarına erişimindeki gibi fiziksel uyumluluk karnesine ulaşmaları sağlanacak. Geleceğin Türkiyesine sağlıklı bir nesil kazandırmak için bakanlık olarak yapacağımız çalışmalarda yanımızda yer alacak olmanız bizlere güç veriyor. Bütün çabalarımız çocuklarımızın geleceğe daha mutlu ve güvenli adım atabilmeleri içindir."

- "Fiziki hareketliliğin önemi topluma öğretilmelidir"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da mesajında, fiziki hareketsizliğin, birçok rahatsızlığın en önemli sebebi olduğuna dikkati çekti. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, 2008'te dünyadaki bütün ölümlerin 3 milyon 200 bininin hareketsizlikten kaynaklandığını ifade eden Avcı, şunları aktardı:

"Hareketsizliğin önlenmesi ve fiziki hareketliliğin bir hayat kültürü haline gelmesinde en önemli rol, toplum tarafından örnek görülen öğretmenlerimize ve hekimlerimize düşmektedir. Okul çağından itibaren bu bilinç öğretmenlerimiz tarafından çocuklarımıza aşılanmalı, hekimlerimiz tarafından sağlıklı bir hayat için fiziki hareketliliğin önemi toplumumuza öğretilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığımızın ortak çalışması sonucu hayata geçirilecek 'Okullarda Fiziki Hareketlilik Karne Uygulaması'nın beden eğitimi öğretmenlerinin desteği ile çocuklarımız ve anne babalarının fiziksel aktivitenin önemine dair farkındalığını hızla artıracağına inanıyorum"

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili de konuşmasında, insan hayatının beslenme, eğitim ve fiziksel aktivite ile bir bütün olduğunu dile getirdi. Bilgili, "Bu bütünsel yaşamayı kültürel bir kazanım olarak addediyoruz. Bu proje, Türkiye'nin geleceğini kurgulayan sağlıklı nesiller yetiştirmeyi hedef alan müthiş bir proje. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu projeye bütün gücümüzle sahip çıkacağız" diye konuştu.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan, kanser, şeker hastalığı, kronik solunum yolu hastalıklarının artışının durdurulmasında fiziksel aktivitenin önemine işaret etti.

Meme ve kolon kanserlerinin yüzde 25'inin, kalp damar hastalıklarının da yüzde 30'unun ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğunun hesaplandığını söyleyen Şencan, "Hareketsiz yaşam tarzı obezitenin artmasına neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Okullarda doğru yaşam tarzının kazandırılması ile birçok sorunun önüne geçileceğini ifade eden Şencan, 2 bin 268 okulun "Beslenme Dostu Okul" sertifikası almaya hak kazandığını belirtti.

Şencan, bu okulların 150'sinin Ankara'da olduğunu aktararak, proje kapsamında Beden eğitim ve spor dersi öğretmenlerine "Fiziksel Aktivite Karnesi Eğitim Programı", aile hekimlerine de "Fiziksel Aktivite Liderlik Programı" eğitiminin verileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından "Beslenme Dostu" seçilen okullara sertifikaları verildi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English