Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ormanı yok ama mobilyadan milyonlar kazanıyor

Türkiye'nin orman bakımından en fakir illerinin başında gelen Şanlıurfa'da ihraç ürünleri arasında mobilya ilk sırada yer alıyor Başta Irak olmak üzere Ortadoğu ülkelerine mobilya satılan kentten ayda ortalama 10 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştiriliyor ŞUTSO Başkanı Ertekin: "İş adamlarımız ürettikleri ürünlerini Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyor. Hatta bazı iş adamlarımız Irak'a ihraç ettiği ürünlerin pazarlamasını da orada kendileri yapıyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ŞANLIURFA (AA) - MEHMET FATİH ASLAN - Türkiye'nin orman fakiri illerinin başında gelen Şanlıurfa'da ihraç ürünler arasında mobilya ilk sırada yer alıyor.

Bir milyon 940 bin hektarlık alana sahip Şanlıurfa'da, ormanlık alanlar toplam arazinin yüzde birini bile oluşturmuyor. 2013 verilerine göre, kentte yaklaşık 4 bin 400 hektar orman ile 4 bin 500 hektar bozuk ormanlık alan bulunuyor.

Orman varlığı az olan Van, Ağrı, Iğdır ve Aksaray gibi illerin arasında yer alan kentin en fazla ihraç ürününü ise mobilyanın oluşturması dikkati çekiyor.

Firmalar tarafından üretilen mobilyalar, aylık ortalama 10 milyon dolarlık ihracata ulaşıyor. İhracatın büyük kısmı Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine gerçekleşiyor.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte ihraç edilen ürünler arasında orman ürünü ve mobilyaların birinci sırada yer aldığını belirtti.

Bu alandaki başarıda iş adamlarının büyük payının bulunduğunu aktaran Ertekin, orman ürünü ve mobilyaların ihracatında ülkelerin yakınlığının büyük önem taşıdığını kaydetti. Ertekin, "Kentimizde yetişen genç sanayicilerimiz bu sektöre yöneldiler. İş adamlarımız ürettikleri ürünlerini Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyor. Hatta bazı iş adamlarımız Irak'a ihraç ettiği ürünlerin pazarlamasını da orada kendileri yapıyor" dedi.

Mobilya ihracatındaki başarıda bölgenin ihtiyacına yönelik mobilyalar üretilmesinin payının büyük olduğunu ifade eden Ertekin, iş adamlarının ülke ülke gezerek o ülkenin ihtiyacına yönelik çalışma yaptığını kaydetti. Ertekin, şöyle devam etti:

"Geçen yıl mobilya ihracatımız aylık yaklaşık 10 milyon dolar civarında gerçekleşti. İnşallah bu rakamı bu yıl daha fazla yükseklere çıkarmayı amaçlıyoruz. Arkadaşlarımız mevcut pazarlarının yanına Afrika ülkelerine de açılmayı planlıyorlar. İnşallah ileriki dönemlerde hedefimiz bu sektörde 15 milyon dolar ihracat gerçekleştirmek."

- "Ürünlerimizi çok güzel tanıttık"

Orman ürünleri ve mobilya sektöründe kentte en fazla ihracat yapan firmanın İhracat Müdürü Mehmet Yetkin de mobilyanın can damarı durumundaki illerden uzak bir yerde üretim yapmalarına rağmen bu alandaki ihracatta önemli payları bulunduğunu belirtti.

Yatak odası takımı ve mutfak dolabı ürettiklerini anlatan Yetkin, "Yıllık 12 bin yatak odası takımı üretip ihraç ediyoruz. Ayrıca mutfak dolabı da üretiyoruz. Bu yıl farklı ürün grupları üretmeyi de planlıyoruz" dedi.

Ürünlerinin daha çok Ortadoğu ülkelerine hitap ettiğini kaydeden Yetkin, genellikle buralara ihracat yaptıklarını ancak farklı pazarlar arayışında olduklarını kaydetti. Yetkin, farklı pazarlar için Kafkasya ülkelerine yöneldiklerini dile getirdi.

İhraç yaptıkları ülkelere giderek ihtiyaçları konusunda pazar araştırması yaptıklarına dikkati çeken Yetkin, "Gittiğimiz ülkelerde ürettiğimiz yatak odası ve mutfak dolaplarının pazarlanmasıyla ilgili çalışmalar yaptık. Ürünlerimizi çok güzel tanıttık. Fabrikamızda da birçok ülkeye hitap edecek kalitede ve bu ülkelerde insanların zevklerine hitap edebilecek, onlara uyum sağlayan mobilyalar ürettik. Ortadoğu'da çok şey kazandık ve ülkemizi çok güzel temsil ettiğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

- Ham madde başka illerden getiriliyor

Mobilya sektöründe ham maddenin bölgede bulunmadığını için Kastamonu ve Sakarya'dan getirtildiğini aktaran Yetkin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ham maddenin taşınması bizim gibi büyük üretim kapasitesine sahip firmalar için büyük külfet ama biz ham maddeyi kendi araçlarımızla bulunduğu yerden taşıyıp getiriyoruz. Bu bakımdan ham maddenin taşınması sırasındaki giderlerimizi minimize ettik. Bunun yanı sıra yüklü alımlar yapıyoruz ve ödemelerimizi nakit yaptığımız için oldukça uygun fiyata ham maddeyi alıyoruz. Bunların hepsi bize bir avantaj getiriyor. İleriki dönemde maliyetleri daha da azaltmak ve ülkemizdeki orman varlığını korumak amacıyla ham maddeyi ithal etmeyi düşünüyoruz."


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English