Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Orhan Erdem: Konya 66 milyar lira ile 7. sırada

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Konya'nın 66 milyar 122 milyon TL gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) ile 7'ncı sırada yer aldığını söyledi.

Orhan Erdem: Konya 66 milyar lira ile 7. sırada
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2015 – 2017 yıllarına ilişkin açıklanan 'İl Bazında Gayrisafi Yurt İçi Hasıla' rakamlarını değerlendiren Erdem, “2004 yılında kişi başı Gayri Safi Yurtiçi Hasılada 36. sırada yer alan Konya, 2010 yılında 41. sıraya kadar gerilemiş, fakat 2012’den itibaren yükselişe geçerek 2017 yılında 32. sırada yer alarak GSYH’de önemli mesafeler kat edilmiştir” dedi. 

TÜİK verilerine göre Konya’nın 2017 yılında 66 milyar TL GSYH değeri ile İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Antalya'nın ardından yedinci sırada olduğunu belirten Erdem, " Dünya ekonomilerindeki daralma devam ederken, Türkiye ekonomisi mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürmektedir. Konya’mız bu mücadelede Türkiye’nin başta tarımına, sanayi üretimine, ihracatına ve büyümesine güçlü destek veren illerin başında gelmektedir. Bunun için sektörlerimizin büyümesi ve gelişmesi memleketimiz ve ülkemiz adına çok kıymetlidir ”dedi.

Erdem, “Tarım sektöründe yüzde 5,8 pay ile 2017 yılında en yüksek paya sahibiz. Aynı zamanda toplam tarım alanlarımızın yüzde 8‘ini Konya elinde bulunduruyor. Bu durum da Konya’yı kaçınılmaz olarak ülkenin tahıl ambarı haline getiriyor. Hükümetimiz döneminde tarıma ve çiftçiye yapılan yardım ve desteklerin en güzel örneğini Konya’da görebiliriz. Bir diğer yandan baklagiller ve endüstriyel bitkiler grubundaki birçok stratejik üründe ve hayvancılıkta da Konya yine ilk sıralarda. Buğday, arpa, şekerpancarı, kuru fasulye, yağlık ayçiçeği gibi birçok ürünün üretiminde ilk sırada; mısır, patates gibi ürünlerde ise ikinci sırayı Konya’mız alıyor. Şekerpancarı üretiminin yüzde 30’unu tek başına gerçekleştiriyor. Bu denli geniş bir ürün deseni ile uyumlu olarak tarım alet ve makinelerinin de yüzde 6’sı Konya’da bulunuyor. Özellikle Türkiye'deki biçerdöverlerin yüzde 12’si burada. Tarım makinelerine yönelik ihtiyaç, bu alanda sanayinin gelişmesi için de önemli bir fırsat sunuyor. Bu nedenledir ki Türkiye’nin tarım makinaları imalatının yüzde 65’ini, ihracatının ise yüzde 45’ini yine tek başına Konya yapıyor. Sektörler itibariyle bakıldığı zaman da Konya genelinde sanayi sektöründe yüzde 2 pay ile 10. sırayı alırken, hizmet sektöründe yüzde 1,8 ile 9. sırada yer almıştır.2017’de elde edilen ve 2018'de de devam eden büyüme rakamları, hükümetimizin uygulamaya koyduğu teşvikler ve desteklerin sektörde karşılığını her zaman gösterdiğini belirten Erdem, Üreten, yatırım yapan, dünya pazarlarına açılan, istihdam sağlayan; ülkesinin büyümesinde katkısı olan tüm tüccar ve sanayicilerimizi tebrik ediyor, ekonomik göstergeleri etkileyen her türlü engellemelere karşın Türkiye 2019 yılında da ekonomisi dünya ekonomisinin üzerinde büyümeye devam eden bir Türkiye olacağına inancımız tamdır" dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English