Son Dakika Haberler

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alem: "(Nil Nehri üzerindeki) Hedasi Barajı da bizim için ölüm kalım meselesi" "Etiyopya kendi doğal kaynaklarını kullanmak ve baraj inşa etmek için hiç kimseden izin almak zorunda değil"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Meles Alem, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin "Mısırlılar için Nil Nehri suları ölüm kalım meselesidir" açıklamasına ilişkin, "Hedasi Barajı da bizim için ölüm kalım meselesi." cevabını verdi.

Alem, başkent Addis Ababa'da basın mensuplarıyla bir araya geldi.

"Etiyopya kendi doğal kaynaklarını kullanmak ve baraj inşa etmek için hiç kimseden izin almak zorunda değil." diyen Alem, yüzde 60'ı tamamlanan baraj için Mısır ve Sudan'la iş birliği yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Alem, Mısır Cumhurbaşkanı'nın sözlerine ilişkin ise "Hedasi Barajı da bizim için ölüm kalım meselesi." ifadelerini kullandı.

- Etiyopya Başbakanı'nın Katar ziyareti

Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn'ın Katar'a yaptığı ziyaret sonrası Etiyopya'nın baraj için Katar'dan para aldığına yönelik Mısır basınında yorumlar yapıldığını belirten Alem, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, Etiyopya'nın barajı kendi kaynaklarıyla inşa ettiğini vurguladı.

Alem, "Bu tür haberler kabul edilemez ve asılsız." diye konuştu.

- "Şirket daha fazla araştırma yapmak istedi"

Üç ülkenin aralarında yaptığı görüşmelere katılan ve Nil Havzası İnisiyatifinde görevli, adını paylaşmak istemeyen bir uzman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç ülke arasındaki görüşmelerin uluslararası danışmanlık şirketinin sunduğu ilk rapor sonrasında tıkandığını belirtti.

Anlaşmaya varılamamasının sebebinin danışmanlık şirketinin daha fazla araştırma yapmak istemesinden kaynaklandığını söyleyen uzman, "Sudan ve Etiyopya ilk başta anlaşmada böyle bir koşul olmadığı için bu teklifi kabul etmedi." dedi.

Uzman, "Danışmanlık şirketi Hedasi Barajı'nın Mısır Deltası üzerindeki tuzluluk oranına yaptığı etkiyi ölçmek istedi ancak bu deltaya tuz madeni normalde Akdeniz'den geliyor. Buradaki değişiklik deniz seviyesinin yükselmesiyle alakalı, Hedasi Barajı'yla ilgilisi yok." ifadesini kullandı.

Uzman, üç ülke liderinin ise aralıkta görüşebileceğini dile getirdi.

- "Su kimsenin mülkü değil"

Mısır, 13 Kasım Pazartesi günü başkent Kahire'de yapılan üçlü toplantının ardından, Hedasi Barajı konusunda Etiyopya ve Sudan'la yapılacak teknik müzakerelerin dondurulduğunu açıklamıştı.

Karar sonrası Sisi, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Hiç kimse Mısır'ın su (Nil Nehri) üzerindeki payına el koyamaz. Mısırlılar için su ölüm kalım meselesidir. Su, kimsenin mülkü değil Allah'ın bir nimetidir." demişti.

Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan birini oluşturan Mavi Nil'in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı'nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda tartışmalar gündeme gelmişti.

Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yürütülen müzakereler sonucu 6 Mart 2015'te Hedasi Barajı ile ilgili "İlkeler Anlaşması" imzalanmıştı.

Mısır, Etiyopya ve Sudan, ayrıca 20 Eylül 2016'da Hedasi Barajı projesinde "hidroelektrik üretim sistemi, modelleme, su kaynakları simülasyonu ile bunların çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri" üzerine incelemeler yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştı.

Tamamlandığında 6 bin megavatlık elektrik üretmesi öngörülen barajın toplam maliyeti yaklaşık 4,8 milyar dolar.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English