Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Nesli tükenen tıbbi aromatik bitkileri köylüler koruyacak

Sivas'ta, yanlış zamanda ve şekilde hasat nedeniyle geleceği tehdit altında olan tıbbi aromatik bitkilerin neslini korumak amacıyla başlatılan proje kapsamında köylüler eğitilecek Proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Uçar: "Bu bitkilerin sabahın erken saatlerinde, güneş tam tepeye çıkmadan toplanması gerekiyor ama böyle yapılmıyor. Köylüler bu bitkileri günün her saatinde toplayabiliyor. Toplandıktan sonra yanlış yöntemlerle kurutuluyor. Direkt güneşte kurutulduğunda bitkilerin etken maddelerinde k

Anadolu Ajansı haberine göre;
SİVAS (AA) - MERVE TOPUZ - Türkiye'deki 9 bine yakın tıbbi aromatik ve endemik bitkinin bin 500'ünün bulunduğu Sivas'ta, yanlış zamanda ve şekilde hasat nedeniyle geleceği tehdit altında olan tıbbi aromatik bitkilerin neslini korumak amacıyla Cumhuriyet Üniversitesince (CÜ) başlatılan proje kapsamında köylülere eğitim verilecek.

CÜ Sivas Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Esra Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıbbi aromatik bitkilerin tıbbi amaçla tüketilen, ilaç sektöründe ve alternatif tıp alanında kullanılan, sağlığa faydalı bitkiler olduğunu söyledi.

Sivas'ın endemik ve tıbbi aromatik bitki açısından zengin olduğunu aktaran Uçar, "Türkiye'de, 9 bine yakın tıbbi aromatik ve endemik bitki çeşidi var. Bunların yaklaşık bin 500'ü Sivas'ta yetişiyor ve 420'si endemik." dedi.

Uçar, tıbbi aromatik bitkilerin doğadan direkt toplandığını belirterek, "Bu bitkilerin kültüre alımı çok az. Bir çoğu doğadan yanlış zamanda toplandığı için tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu bitkilerin sabahın erken saatlerinde, güneş tam tepeye çıkmadan toplanması gerekiyor ama böyle yapılmıyor. Köylüler bu bitkileri günün her saatinde toplayabiliyor. Toplandıktan sonra yanlış yöntemlerle kurutuluyor. Direkt güneşte kurutulduğunda bitkilerin etken maddelerinde kayıplar meydana geliyor." diye konuştu.

Tıbbi aromatik bitkiler üzerine çalıştığını dile getiren Uçar, bu bitkilerin doğru toplanması konusunda "Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kültüre Alınması ve Endüstride Kullanımının Yaygınlaştırılması" adlı proje hazırlayarak Orta Anadolu Kalkınma Ajansına (ORAN) sunduğunu aktardı.

Uçar, projenin 130 bin lira maliyeti olduğunu ve kabul edildiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Sivas tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliği açısından zengin bir il. Bu bitkilerin bir çoğu da sadece bu bölgede yetişiyor. Bu bitkilerin değerlendirilmesi gerektiğini düşünerek bir proje hazırladık. Bitkileri kültüre almak, bitkilerin toplanması, hasadı, kurutulması sırasında yapılan yanlışların giderilmesi üzerine bir çalışma gerçekleştirdik. Tıbbi ve aromatik bitkiler zaman içerisinde tükenme tehdidiyle karşı karşıya çünkü köylüler bunu yanlış zamanda ve şekilde topluyor. Genelde de kökleriyle topluyorlar. Bu bitkiler, tohumlaşıp etrafa tohumunu saçmadan kökten toplandığı zaman bir daha o bitki orada yetişmiyor. Aynı yanlış sürekli yapıldığı sürece o bölgedeki bitki çeşitliliği azalıyor."

Projeyle nesli tükenmekte olan bitkilerin kültüre alınarak devamlılığının sağlanmasını amaçladıklarını dile getiren Uçar, "Bitkilerin toplanmasında, kurutulmasında ve saklanmasında yapılan yanlışların düzeltilmesi için köylülere eğitim verilecek. Eğitimlerde bitkilerin ne zaman ve nasıl toplanması gerektiği, kurutma koşullarıyla ilgili kapsamlı bilgiler verilecek. Bitki toplamayla ilgili belirli materyaller dağıtılacak. Amacımız sağlığa faydalı bu bitkilerin neslinin devamlılığını sağlamak. Eğitimleri de ilkbahar döneminde yapmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sivas'ta sarı kantaron, civan perçemi, aslan pençesi, madımak, kekik gibi bitkilerin sıklıkla ve yanlış yöntemle topladığına dikkati çeken Uçar, zamanla bu bitkilerin neslinin tükenmesiyle karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Uçar, proje kapsamında verilecek eğitimle köylülerin bilinçlendirileceğini ve bu şekilde tıbbi aromatik bitkilerin geleceğini güvence altına almak istediklerini sözlerine ekledi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English