Son Dakika Haberler

Musul kent merkezinin batı yakasında terör örgütü DEAŞ ve güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar devam ederken doğu yakasında yaşayanlar ise tüm sıkıntılara rağmen ramazan bayramı hazırlığı yapıyor Musullu esnaf Ahmed: "DEAŞ zamanında kot pantolon satamıyordum. Şimdi ise en çok satılanlar arasında dar veya şort tarzındaki kotlar var"

Anadolu Ajansı haberine göre;
MUSUL (AA) - İDRİS OKUDUCU - Irak'ın Musul kent merkezinin batı yakasında terör örgütü DEAŞ ve güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar devam ederken, doğu yakasında yaşayanlar ise tüm sıkıntılara rağmen ramazan bayramı hazırlığı yapıyor.

Kentin batısında 19 Şubat'ta başlatılan askeri operasyon "Eski Şehir" bölgesinin dar sokaklarında devam ediyor. Doğu yakası ise Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin 17 Ekim'de başlatıp yaklaşık 100 gün süren ortak operasyonu sonucu DEAŞ'tan tamamen geri alındı.

Sokak çatışmalarının yol açtığı büyük yıkım ve sıkıntılara rağmen doğu yakasında yaşayan siviller DEAŞ sonrası ilk defa bayram hazırlığı yapıyor.

İsmini hemen yanındaki Nebi Yunus Türbesi'nden alan "Nebi Yunus Çarşısı" doğu yakasının en büyük alışveriş noktası kabul ediliyor. Musullular, aileleriyle birlikte bayram öncesi DEAŞ'ın giyilmesine izin vermediği elbiseler başta olmak üzere gerekli tüm malzemeleri almak için bu çarşıya geliyor. Yürümekte zorluk çekilen çarşıdaki esnaflar da bayram öncesi işlerinin açılmasından memnun.

Çarşıdaki dükkanında yaklaşık 30 yıldır şeker, çikolata ve çerez gibi ürünler satan Vaid Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge DEAŞ kontrolündeyken çoğu zaman dükkanının kapalı olduğunu, satış yaptığı zamanlarda ise şartlar gerektirdiği için ürünlerinin fiyatının çok pahalı olduğunu söyledi.

Doğu yakasının kurtarılmasından sonra Türkiye'den taze ürünlerin piyasaya girmeye başladığını dile getiren Yusuf, "Şimdi durum daha iyi. İnsanların alım gücü çok iyi olmasa da satışlardan memnunuz." diye konuştu.

- "Kot pantolon satamıyordum"

Nebi Yunus Çarşı'nda elbise mağazası işleten Selam Ahmed de bayram öncesi satışlarının çok iyi olduğunu, gençlerin özellikle DEAŞ'ın yasakladığı dar kot pantolonlara büyük ilgi gösterdiğini ifade etti.

Ahmed, "DEAŞ zamanında kot pantolon satamıyordum. Şimdi ise en çok satılanlar arasında dar veya şort tarzındaki kotlar var." dedi.

- "Kadınlar siyah renkli elbiselerden uzak duruyor"

Çarşıda kadın elbisesi satan Rıdvan Mahmud ise DEAŞ döneminde kadınların sadece siyah ve uzun çarşaflar şeklindeki elbiseler giyebildiğini hatırlatarak, şu anda ise tam tersine siyah renkli elbiselere ilginin azaldığını aktardı.

Kadınların elbise seçiminde daha özgür davrandığını kaydeden Mahmud, şöyle konuştu:

"DEAŞ, kadınlara mahkum muamelesi yapıp, onları her şeyden mahrum etmişti. Bin şükür şu anda tam tersi bir durum var ve işler açıldı. Kadınlar rahat bir şekilde çarşıya gelip almak istediklerine bakabiliyorlar. Kadınlar siyah renkli elbiselerden uzak duruyor. Durumun daha da iyi olacağına inanıyorum."

- Musullular Türkiye'den gelen zeytini tercih ediyor

Irak genelinde olduğu gibi Musul'da da bayram yemeklerinin vazgeçilmezi olan zeytin ve turşu en çok tüketilen yiyecekler arasında.

Çarşıda yaklaşık 10 yıldır zeytin ve turşu satan Ahmed Semih, ramazan ayı boyunca işlerinin iyi geçtiğini, şimdi ise müşterilerin bayram için alışverişe geldiğini söyledi.

Tezgahında Irak'ın çeşitli bölgelerinden ve diğer ülkelerden gelen birçok zeytin çeşidi olmasına rağmen Musulluların en çok Türkiye'den gelen zeytini tercih ettiklerini aktardı.

Semih, "Musul daha önce abluka altındaydı. Kent eski günlerine dönmeye çalışıyor. Bayram öncesi herkes kendi imkanlarına göre hazırlık yapıyor." dedi.

- "Hamallık yapıp para kazanıyorum"

Çarşıya kendisi ve kardeşlerine elbise almaya gelen 20 yaşındaki Murtaza Haddad ise ailesinin geçimini hamallık yaparak kazandığını söyledi.

Tüm gün boyunca hamallık yaparsam elime 20 dolar geçiyor diyen Haddad, "Biriktirdiğim parayla çarşıya geldim. Kendime ve kardeşlerime bayram elbisesi alacağım. DEAŞ zamanında çarşıya gelemiyordum çünkü ne param vardı ne de istediğimi satın alabiliyordum." diye konuştu.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English