Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Muğla 11. Uluslararası Yörük Türkmen Kültür Şenliği

Yörüklerin, at, deve, koyun, eşek ve keçileriyle ovalardan yaylalara göç yolculuğunu canlandırdığı şenlikte, gelin alma ve şeker parlatma töreni de yapıldı

Anadolu Ajansı haberine göre;
MUĞLA (AA) - Muğla Yörük Obaları Derneğince "11.Uluslararası Yörük Türkmen Kültür Şenliği", Düzeyn Yaylası'nda gerçekleştirildi.

Muğla Valiliği, Büyükşehir ve Menteşe belediyeleri desteğiyle düzenlenen, Yörük dernekleri, federasyon ve konfederasyon ile temsilcilerin katıldığı şenlikte, davul-zurna eşliğinde geçit töreni yapıldı.

Şenlikte, Yörük kadın ve erkekleri, yöresel çalgılar eşliğinde bölgelerine has oyunları sergiledi. Muğla ve Ege Bölgesi'nin çeşitli illerinden gelen Yörükler, at, deve, koyun, eşek ve keçileriyle ovalardan yaylalara göç yolculuğunu canlandırdı. Şenlikte gelin alma, şeker parlatma töreni yapıldı.

Şenlik kapsamında yaylanın farklı noktalarına kurulan kıl çadırlarda Yörük kültürü, kullandıkları malzemeler, çalgıları ve yemekleri tanıtıldı.

Şenliğin açılışında konuşan Muğla Valisi Esengül Civelek, Yörük ve Türkmenlerin binlerce yıllık tarihin yapı taşları olduğunu söyledi.

Civelek, Yörük Türkmen geleneğini, göreneğini, kültürünü tanıtmak ve yaşatmak amacıyla yıllardır geleneksel olarak düzenlenen şenlikte bulunmanın sevincini ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Türk tarihinin en önemli ana yaşam şekli Yörük Türkmen kültürünün Türkiye'nin ve Anadolu coğrafyasının vazgeçilmez değerlerinden olduğunu vurgulayan Civelek, şöyle konuştu:

"Yörüklük kadim bir kültürdür. Muğlamız bu kültüre sahiptir ve bu kültürü yaşatmaktadır. Tarihimize, kültürümüze, değerlerimize sahip çıkmak hepimizin görevidir. Geçmişten günümüze sevgiyle, hoşgörüyle, dayanışmaya var olan birlik ve beraberliğimiz tek vatan, tek millet, tek bayrak altında birleşmemiz en büyük gücümüzdür."

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise Yörük kültürünün unutulmaması açısından bu tür şenliklerin önemli olduğunu, şenliğe katılımın da her yıl daha da arttığını bildirdi.

Yörüklerin farklı kültürleri başka yerlere taşıdıklarını, bu nedenle ülkedeki kültürel zenginlikte ciddi katkıları bulunduğunu ifade eden Gürün, "Birlik ve beraberlik içinde olursak bu ülkenin her sorunu çözülür." diye konuştu.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş de Yörüklerin giyimi, kuşamı, yaşantısı ve tavrıyla Türk toplumunda önemli yere sahip olduğunu söyledi.

Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan ise bu yıl 11'incisi düzenlenen şenliğe yaklaşık 20 bin kişinin katıldığını aktardı.

Amaçlarının vatandaşlara Yörük kültürünü en iyi şekilde anlatmak ve kültürlerini yaşatmak olduğunu belirten Akcan, "Yörük kültürü sadece göçmekten ibaret değildir. Yörük kültürü doğasına, atasına, bayrağına sahip çıkan bir kültürdür. Her yıl daha da büyüyen şenliğimizle kültürümüzün gelecek nesillere doğru aktarılması için çalışmaktayız." ifadelerini kulladı.

Şenlik kapsamında yağlı güreşler yapıldı, yöresel sanatçılar konser verdi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English