Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Müfettişlik Temel Eğitimi ve Güncelleme Semineri

İçişleri Bakanı Soylu: (2) "15 Temmuz hain darbe girişiminden bugüne kadar darbe teşebbüsü ve FETÖ ile iltisaklı olduğu düşünülen toplam 55 bin 665 tutuklama gerçekleşmiştir. Örgütün şifreli haberleşme programı olan ByLock'un 102 bin 596 kullanıcısı olduğu tespit edilmiştir. Bunların 23 bin 171'ine adli işlem uygulanmıştır. İçişleri Bakanlığı bünyesinde, 14 bin 754 kişi görevden uzaklaştırılmış, 29 bin 261 kişi de ihraç edilmiş, toplam 44 bin kişiye bu konuda gerekli araştırmalar, soruşturmalar

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz hain darbe girişiminden bugüne kadar darbe teşebbüsü ve FETÖ ile iltisaklı olduğu düşünülen toplam 55 bin 665 tutuklama gerçekleştiğini, örgütün şifreli haberleşme programı olan ByLock'un 102 bin 596 kullanıcısı olduğunun tespit edildiğini, bunların 23 bin 171'ine adli işlem uygulandığını, İçişleri Bakanlığı bünyesinde, 14 bin 754 kişinin görevden uzaklaştırıldığını, 29 bin 261 kişinin de ihraç edildiğini söyledi.

Soylu, Polis Eğitim ve Kongre Merkezi'nde (PEKOM) düzenlenen Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Teftiș Kurulu Başkanlığı Müfettişlik Temel Eğitimi ve Güncelleme Semineri'nde yaptığı konuşmada, sadece disiplin soruşturmaları, sadece birtakım diğer soruşturmalar değil esas itibarıyla İçişleri Bakanlığı'nın politikalarına yol verecek değerlendirmeleri, rehberlikleri, yol göstermeleri ortaya koyan bir anlayışı görmenin memnuniyeti içinde olduğunu söyledi.

Memleketin, ülke içindeki birliğini ve kardeşliğini tahkim ettiğini, bölgesindeki coğrafyada önemli bir oyuncu haline geldiğini ifade eden Soylu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Teftiş Kurulu'nun ve polis başmüfettişlerinin birinci öncelikli görevi, FETÖ ile mücadele etmektir. Bunun tam anlamıyla bittiğini söyleyenler yanılmaktadırlar. Bir matruşka gibi açıyorsunuz içinden çıkıyor. 15 Temmuz gecesi olanlar ve bu hadiseyi Türkiye'nin başına getirmeye çalışanlar yargılanıyorlar. Türkiye içinde olanlar gerekli cezayı alıyorlar. Sizin kendi mesleğiniz içinde tanıdıklarınız ve yıllarca FETÖ'nün bayraktarlığını yapanları tanıyorsunuz, teşkilat tanıyor ve gereği yerine getiriliyor. Nam almış, nam salmış ve bu işte bayraktarlık yapanlar kamuoyunda biliniyorlar ve bunlarla ilgili de gereği yapılıyor. Ya sonrası? Bu örgüt, diğer örgütler gibi değildir. Devleti bir hastalık gibi sarmaya çalışmış bir örgüttür. Devletin kendi varlığına saldırmıştır. Bu hastalıklı yapıdan tek bir hücre kalmayana ve temizlendiğinden emin olana kadar bu mücadeleyi sürdürmek zorundayız.

Bakan Soylu, 15 Temmuz darbe girişiminden bakanlığıyla ilgili çalışmalara değinerek, şunları kaydetti:

"15 Temmuz hain darbe girişiminden bugüne kadar darbe teşebbüsü ve FETÖ ile iltisaklı olduğu düşünülen toplam 55 bin 665 tutuklama gerçekleşmiştir. Örgütün şifreli haberleşme programı olan ByLock'un 102 bin 596 kullanıcısı olduğu tespit edilmiştir. Bunların 23 bin 171'ine adli işlem uygulanmıştır. İçişleri Bakanlığı bünyesinde, 14 bin 754 kişi görevden uzaklaştırılmış, 29 bin 261 kişi de ihraç edilmiş, toplam 44 bin kişiye bu konuda gerekli araştırmalar, soruşturmalar ve değerlendirmeler sonucunda gerekli işlemler gerçekleştirilmiştir. Titiz bir çalışma yürütülmektedir, bunun neticesinde göreve iade edilenler de olmaktadır. Bu kapsamda bakanlığımız bünyesinde hakkında işlem yapılan 7 bin 602 kişi de görevine iade edilmiştir. FETÖ soruşturması kapsamında iptal edilen pasaport sayısı 234 bin 419'dur."

- "Adamlar akıllarını bir meczuba kiraya vermişler"

FETÖ yapılanmasında her kademeden insanın olduğunu ifade eden Soylu, "Öyle karmaşık bir yapı gibi bir generali, bir emniyet müdürünü bir çaycının, bir temizlik, bir teşeron elemanının emrine vermiş bir yapıdan bahsediyorum. Adamlar akıllarını bir meczuba kiraya vermişler."dedi.

Bunun hayali bir yapı olmadığını, meselenin bir siyaset meselesi de olmadığını belirten Soylu, karşıda çok ciddi şekilde örgütlenmiş, birden fazla stratejisi olan, önemli bir stratejik akıldan destek alan, başlı başına bir istihbarat ağı olan, silahlı ayağı olan, gelen emir ne kadar vahşice olursa olsun itaat eden geniş bir yapının söz konusu olduğunu vurguladı.

- "Biz senden ticaret, ihracat, Ar-Ge, inovasyon bekliyoruz"

Bakan Soylu, darbe girişiminin ardından devletin kurumsal yapısının ve ülkenin güvenlik güçlerinin zaafiyet göstermediğini söyledi.

Oturdukları yerden, yazdıkları yerden paralar cebine girerken birilerine işlerin çok kolay geldiğini ifade eden Soylu, "Türkiye yüzde 11,1 büyüdü. OHAL'de büyüdü. Bir önceki çeyrekte 5, bir önceki çeyrekte yüzde 5,1 büyüdü. Ben anlamıyorum yıllardan beri. Herkes her işi biliyor ve her işe karışıyor. İş adamı siyaset yapıyor, teoriler üretiyor. İşine bak, biz senden ticaret, ihracat, Ar-Ge, inovasyon bekliyoruz. Türkiye'nin yarınlarında daha büyük adımlar atılmasını, istihdamın artmasını bekliyoruz." dedi.

Soylu, FETÖ'nün tek başına hareket etmediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Biz bu kadar ahmağız sadece bununla uğraşıyoruz öyle mi? FETÖ sadece FETÖ... Arkasında koskoca Amerika yok değil mi? 15 Temmuz'u bir meczup yaptı öyle mi? Bizim de buna inanmamızı istiyorlar. 15 Temmuz'un sabahı eğer bu darbe başarılı olmuş olsaydı, ilk alkışlayanlar ve kabul edenler bugün bize müttefik diye geçinen ülkeler olacaktı. 1960, 1980 darbelerinde Türkiye aynısı ile karşılaştı. 28 Şubat'ta bu ülkeyi lime lime doğrarken, bütün değerlerimizi parça pincik ederken seslerini çıkarmayanlar ve buna seyirci kalanlar aynı ülkeler. Yıllardan beri aynı köteği yemekten yorulmadık mı? Hala Avrupa'ya yaranacaksın. Neyin Avrupası'na yaranacaksın? Yaran da görelim bakalım. Elinle kuş tutsan, her tarafı altınla donatsan bu Avrupa'ya yaranabilmek mümkün değildir. İdeolojik ve siyasi bakıyorlar. Seni güçlü görürse seninle masada oturup doğru konuşabilme kabiliyetine sahip olur. Bu anlaşılamadı hala."

Almanya'da bir tek haberin, Alman devletinin bilgisi dışında yayınlanamadığını ifade eden Soylu, "Hangi demokrasiden bahsediyorsunuz?" dedi.

- "Terörle mücadele bugün tarihindeki en güçlü noktasındadır"

FETÖ'nün polis, yargı, doktor dahil olmak üzere sözde ve mahrem imamlarının bulunduğunu, bunlar sorgulandıkça yeni bilgilerin elde edildiğini, yeni süreçlere ulaşıldığını anlatan Soylu, "Bugüne kadar çok süratli ve hızlı geldik. Ama bundan sonra bu FETÖ mücadelesini tamamlayabilmek ve sonuna erebilmek için iğne ile kuyu kazmak gibi aynı şekilde bu soruşturmaların üzerinden birinden birine, bir olaydan bir olaya sonuca ulaşmak durumundayız." diye konuştu.

Başmüfettişlerin çok önemli olayları değerlendirdiğini, analiz ettiğini ve sonuç ortaya koyduğunu ifade eden Soylu, sözlerine şöyle devam etti:

"Her ortaya koyduğunuz olayda elbette büyük bir ders çıkarılıyor. Müslüman bir sokulduğu yerden bir daha sokulmamalı. Bunu öyle oluşturmalıyız ki teşkilatımızda bu tür olaylarla bir daha karşı karşıya kalmayalım. Bizde bir kural var, işkenceye sıfır tolerans. Bu çok net ve açıktır. Hukuk devletinden kesinlikle ayrılmamalıyız. İhtiyacımız da yok. Büyük bir teşkilatız. İçişleri Bakanlığı bünyesinde silahlı 500 bin kişilik bir teşkilatız. Bu bir ülke için önemli bir kabiliyettir ve önemli bir süreçtir. Bütün bunları iyi bir şekilde koordine etmek hepimizin temel görevi, buradan elde ettiğimiz çıktıları yansıtmak ve iyi uygulama örnekleriyle buluşturmak da temel sorumluluğumuzdur. Elbetteki bu cerahatler temizlendikten sonra kurumlarımız ve toplumumuz birbirine çok daha fazla kenetlenmiş, yaptığımız operasyonlarda başarımız artmıştır. Terörle mücadele bugün tarihindeki en güçlü noktasındadır. FETÖ, PKK, PYD, DHKP/C, DEAŞ ile aynı anda mücadele edilmekte ve etkili sonuçlar alınmaktadır."

- "Hain terör örgütlerinin her biri biriyle ilişkilidir"

Hava kararınca bir vampir gibi ortaya çıkan ve sabah ışıklarıyla defteri dürülen bu hain terör örgütünün tekrar ayaklanmaması için görevin polis başmüfettişlerinde olduğunu dile getiren Soylu, "Bugün yaklaşık 200'ün üzerinde evlatlarımız operasyon yapıyor. Bu hain terör örgütlerinin her biri biriyle ilişkilidir. Dosyaların arasında PKK-FETÖ, PKK-PYD-DEAŞ ilişkileriyle karşılaşmıyor muyuz? Müttefikimiz Amerika, Rakka'da PKK, PYD ile DEAŞ'ı nasıl bir araya getirdi? Nasıl el sıkıştırdı? Nasıl oradan ayırdı hep beraber gördük." diye konuştu.

Türkiye'nin 15 yıldır, birileri gibi kendi ülkesini, bu toprakları güçsüz değil, kendi ülkesini, milletini, topraklarını güçlü gören bir lideri olduğunu ifade eden Soylu, "Bizim yapmamız gereken bu anlayışın altını tahkim etmek ve doldurmaktır. Bizim 2 bin 200 kilometre Elbab'ta, Azez'de, Cerablus'ta ne işimiz var diye söylenebilir. Ama bir lider varsa 'ben ülkeme yönelecek tehditleri, kendi topraklarımda değil tehtidin geldiği yerde engellemek zorundayım' diyorsa biz orada oluruz." dedi.

- "Polise olan güvenin artışı yüzde 30'un üzerinde"

İçişleri Bakanlığı olarak yenilenme dönemi içinde olduklarını anlatan Soylu, özellikle birbirinden farklı birimlerin, alt yapıların, sistemlerin birbiriyle entegrasyonu konusunda ciddi adımlar atıklarını, 5 temel noktada bakanlığı yeniden ele aldıklarını söyledi.

Bakan Soylu, terör sebebiyle 93 belediyeye belediye başkanvekili atadıklarını ve geçen yıl kasım ayında "Devletin valisi, kaymakamını, polisini, askerini nasıl görüyorsunuz?", "Terörle mücadeleyi destekliyor musunuz, desteklemiyor musunuz?" diye bir araştırma yaptıklarını anlattı.

Bu 93 belediye içinde sadece polise olan güvenin artışının yüzde 30'un üzerinde olduğunu aktaran Soylu, bunun önemli bir mesafe alındığının göstergesi olduğunu vurguladı. Soylu, terörle mücadeleyi desteklemede artış oranının da yüzde 28'in üzerinde olduğunu anlattı.

- "Görevimiz dua almak"

Soylu, samimiyet, hakkaniyet ve hasbilikle bir meselenin üzerine gidilmesi halinde, bunu en iyi vatandaşın kendisinin anlayacağının da altını çizdi.

Siirt'in ilçesi Eruh'u örnek gösteren Soylu, bu ilçeye birkaç kez gittiğini belirterek, ilçenin genç kaymakamının bölgede çok önemli çalışmalar yaptığını anlattı. Kaymakamın Eruh'taki çocukların hayatlarını değiştirdiğini vurgulayan Soylu, aynı durumun Ağrı'nın Tutak ilçesinde de yaşandığını dile getirdi.

Tutak'ın genç kaymakamının da bölgede önemli çalışmalara imza attığını belirten Soylu, "Genç bir kaymakam, 60 yıldır hanelerin içerisinde bulunduğu su deposunu belediye başkanlığı vekilliği döneminde değiştiriyor. Çocuklara parklar, spor alanları yapıyor, güzel caddeler oluşturuyor, kadınlara meslekleşme konusunda adım atıyor. Orayı yaşanabilir hale getiriyor. Birçoğunda böyle, bu yapılabilir bir şeydir ve bunu bu teşkilatlar başarıyor." dedi.

Kamu verimliliğini önemsediklerini vurgulayan Soylu, "Bizim görevimiz sadece işimizi yapmak değil, dua almaktır aynı zamanda. 'Allah razı olsun.' ile karşı karşıya kalabilmektir." ifadelerini kullandı.

Ortak politika belgeleri oluşturarak gelecekte görev yapacak yöneticilere de bir yol haritası bırakmayı hedeflediklerini dile getiren Süleyman Soylu, dün Emniyet Genel Müdür Yardımcısı'nın kendisine getirdiği, Ankara'nın ilçelerinin emniyet performanslarını da incelediğini anlattı.

- "Bizi tezgaha getirmeye çalışıyorlar"

Tabloyu görmenin, sadece "kusur bulmak" amacı taşımadığını vurgulayan Soylu, şöyle konuştu:

"Eksiklikleri, aksaklıkları, tolere edilebilecekleri, edilemeyecekleri, acil bir şekilde değiştirilebilecekleri... Hepiniz bu tuşlara basmalısınız. Kimi zaman alarm tuşuna, kimi zaman takdir tuşuna, kimi zaman uygulamanın ilgili tuşuna basmalısınız. Burada sinyal var aman buraya dikkatli olun. Bakın buradan başka bir problem çıkarıyor. Şu gözlerden daha fazla gözler bizi izliyor ve bizi tezgaha getirmeye çalışıyor. Enteresan işler bunlar. Bizim bilgimizin dışında başka ülkeler, bizim ülkemizde at oynatamamalıdır. Bu kadar açık ve nettir. Bu kadar insanın, bu kadar büyük tecrübeyle bu kadar büyük bilgiyle... Neredeyse yaşamadığımız iş kalmamıştır bu ülkede. Çok daha önemli ve güçlü bir geleceği hep beraber oluşturmalıyız."

Teknolojinin de "Olmazsa olmazları" olduğunun altını çizen Soylu, "Server'ları başka ülkede olan teknolojileri kullanırsak, petrole, enerjiye bağımlılığımızı yarın Allah'ın izniyle ortadan kaldıracağız, bu sefer teknolojik bağımlılık olarak onlara bağımlı kalmış olacağız. Onun için kendi milli yazılımlarımızla ve kendi arkadaşlarımızla beraber bunu sağlayabilecek ve bunu sürekli üst düzeye getirebilecek, her yerde kendimizin olmayacağı, kendimizin koşmayacağı, teknolojiyi koşturacağımız bir sistemi sizler önermelisiniz." ifadelerini kullandı.

Özellikle koordinasyon ve entegrasyon noktasında attıkları adımlarla asayiş ve terörle mücadelede önemli veriler elde ettiklerine de değinen Soylu, Türkiye'nin önemli bir yol ayrımında olduğunu bildirdi. Soylu, "Türkiye'yi biraz önce bahsettiğim meselelerle karşı karşıya bırakmak isteyenlere karşı bütün tecrübemizi, bilgimizi, anlayışımızı ortaya koymamız gerektiğini ifade ediyorum." dedi.

Soylu, konuşmasının sonunda şehitleri, gazileri ve uzun süre hizmet verdikten sonra emekli olan teşkilat mensuplarını minnetle andı.

(Bitti)


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English