Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Moskova, krizi kendi çıkarları için kullanabilir"

CONIAS Risk Intelligence Türkiye uzmanı Magdalena Kirchner: "Moskova, bu krizi kendi çıkarları için kullanmaktan memnuniyet duyabilir" Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nden Bülent Alirıza: "Türkiye ve Rusya, Brunson krizinden çok daha önce yakınlaşmıştı"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Siyasi uzmanlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Türkiye ile ilişkilerinin bozulmasından Rusya'nın karlı çıkacağı ve NATO'nun zayıflayabileceği yönünde görüş bildirdi.

Newsweek dergisinde Türkiye ile ABD arasında son dönemde yaşanan gerginliği ele alan uzmanlar, ABD ile anlaşmazlığa düşmesinin ardından Türkiye'nin yeni müttefik arayışlarına yönelebileceği uyarısında bulundu.

Dergi, uzman değerlendirmeleriyle hazırladığı haberine, "Trump'ın Türkiye ile kavgası, Rusya'nın NATO'yu zayıflatmasına yardımcı oluyor" başlığını kullanmayı tercih etti.

Türkiye'nin, NATO'nun en büyük askeri güçlerinden biri olduğuna işaret edilen haberde, Türkiye'nin aynı zamanda, "ittifakın uyumunu bozmak isteyen Rusya" ile de yakın bir ilişki içinde olduğuna vurgu yapıldı.

Habere göre, Rusya, önemli Türk siyasetçilere yaptırım uygulayan ve Türkiye'den ithal edilen çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük vergilerinin artırılması talimatını veren Washington tarafından açılan boşluğu doldurmaktan gayet memnun görünüyor.

Siyasi anlaşmazlıklarla ilgili risk danışmanlığı yapan CONIAS Risk Intelligence Türkiye uzmanı ve kıdemli analist Magdalena Kirchner, dergiye yaptığı açıklamada, “Rusya ve İran, finansal olarak Türkiye'ye yardımcı olabilecek ekonomik konumda olmasa da Ankara'nın Washington'a karşı izole edilemediğini gösterme stratejisi açısından önemli.” ifadelerini kullandı.

Moskova'nın, bu krizi kendi çıkarları için kullanmaktan memnuniyet duyabileceğini belirten Kirchner, özellikle de iPhone'ları boykot etme çağrılarının, örneğin İncirlik Hava Üssü veya Türkiye'deki diğer ABD-NATO tesisleri ile ilgili askeri iş birliğinin azaltılması taleplerini tırmandırabileceği yorumunu yaptı.

Kirchner, iki ülke arasındaki gerginliğin, yalnızca NATO'nun değil, aynı zamanda Avrupalı müttefiklerin de ittifakın fikir birliğine varması açısından hem ABD'ye hem de Türkiye'ye olan güvenlerini zayıflatabilecek bir stres testi anlamına geldiğini kaydetti.

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi Türkiye Programı Direktörü Bülent Alirıza da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen yıl Trump ile 4, Putin ile 14 kez telefonda görüştüğünü anımsattı.

Alirıza, Türkiye ve Rusya'nın, Brunson krizinden çok daha önce yakınlaştığını belirterek, "Brunson hadisesi belki Türkiye'nin Batı'dan uzaklaşmasını hızlandırabilir." uyarısında bulundu.

Trump ile anlaşmazlığın, ABD ve Türkiye arasında yakın tarihte ortaya çıkan en ciddi çatlak olabileceğini kaydeden Alirıza, “Bu, son 40 yılın tüm krizlerini gölgeleme potansiyeline sahip." ifadesini kullandı.






Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English