Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mısırlıların tercihi el yapımı ömürlük mobilyalar

Mısır'da yeni evlenen çiftler sağlamlığı nedeniyle genellikle kayın ağacının kullanıldığı el yapımı mobilyaları tercih ediyor Kayın ağacından yapılan el yapımı mobilyalar seri üretim ve ithal Türk mobilyası ile rekabet etmeye çalışıyor İthal mobilyaya daha çok ülkedeki zengin azınlık rağbet gösteriyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
KAHİRE (AA) – AYDOĞAN KALABALIK - Mısırlıların çoğu yeni ev kurarken kayın ağacının kullanıldığı "ömürlük" dedikleri el yapımı mobilyaları tercih ediyor.

Evlenecek çiftler genelde mobilyalarını, Türkiye'de daha çok pirinci ile anılan Dimyat'ta yaptırıyor. Ancak son dönemde başkent Kahire'nin güneyindeki Feyyum kenti de mobilya yapımında ön plana çıkmaya başladı.

Feyyum'da bu alanda en fazla Ebukese Köyü dikkati çekiyor. Dimyat'a alternatif olmaya başlayan Ebukese Köyündeki mobilya ustaları, aynı zamanda seri üretim ve ithal mobilya ile de rekabet ediyor. Köydeki pek çok sokakta mobilya atölyeleri ve satış alanları bulunuyor.

AA muhabirine konuşan Hüseyin Muabbid isimli mobilya ustası, son 10 yıldır köylerinde bu sektörde çalışan ustaların çoğaldığını, çok sayıda çırak ve kalfanın da işi öğrenmeye başladığını ifade etti.

- Türk mobilyaları estetik, el yapımı mobilyalar ise ömürlük

Dimyat'ın liman şehri olmasından dolayı buradaki atölyelerin ithal ağaç sıkıntısı çekmediğini ve nakliyat için ayrıca bir ödeme yapmadığını anlatan Muabbid, tüm bunlara rağmen mobilya işinde Dimyat ile rekabet etmeye başladıklarını dile getirdi.

Yatak odası, salon, mutfak ve hol gibi evin tüm alanlarında kullanılan mobilyaları Mısır'da en çok tutulan kayın ağacından yaptıklarını belirten Muabbid, Türkiye'den ithal edilen mobilyalarla da rekabet içinde olduklarını aktardı.

"Türk mobilyaları estetik açıdan daha iyi." diyen Mısırlı mobilya ustası, ancak sağlamlık bakımından kayın ağacından yapılan el yapımı göz nuru mobilyaların yerinin ayrı olduğunu vurguladı.

- Kereste fiyatlarındaki ciddi artış

Ahmed Fergali isimli bir diğer mobilya ustası ise son dönemde kereste fiyatlarında yaşanan ciddi artışa işaret etti.

Kayın ağacından kerestenin daha önce metrekaresini 3 bin 700 cüneyhe (205 dolar 5 sent) alırken şimdi 10 bin cüneyh (555 dolar 5 sent) ödediklerini anlatan Fergali, bu artışın kontrplak fiyatlarını da etkilediğini söyledi.

Kontrplağı daha önce 38 cüneyhten (2 dolar 1 sent) aldıklarını kaydeden Fergali, şimdilerde ise 110 cüneyhe (6 dolar 1 sent) kadar yükseldiğini ifade etti.

Fergali, mobilya fiyatlarına ilişkin şunları kaydetti:

"Kayın (Zen) ağacından yapılmış çocuk odaları 555-944 dolar, yatak odaları 888- bin 944 dolar, hol mobilyaları 277- bin 111 dolar, salon takımları 555-2 bin 500 dolar ve yemek odaları ise 944-2 bin 222 dolar arasında değişiyor.”

- İthal mobilyaya zengin azınlık rağbet ediyor

Devlet memuru olduğunu söyleyen Hüseyin Sabri isimli Mısırlı ise ülkede kayın ağacının yetişmediği için kereste fiyatlarının ülke şartlarına göre çok yüksek olduğunu belirterek, bu nedenle halkın büyük bir kesiminin bir defa alıp ömür boyu kullanabilecekleri ürünleri tercih ettiğini ifade etti.

Özellikle salon ve yemek odalarının daha çabuk eskidiğine işaret eden Sabri, kayın ağacından yapılan mobilyaların sağlam olduğunu ve sadece 5-10 yılda bir yenilenen döşemelerle ömür boyu kullanıldığını anlattı.

Son dönemde Türkiye ve bazı Avrupa ülkelerinden ithal edilen mobilyalara ilginin arttığını belirten Sabri, ancak ithal mobilyaya daha çok maddi durumu iyi olan azınlıktaki kesimin rağbet gösterdiğini söyledi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English