Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Milli Kütüphaneden "Kitapları getirin" çağrısı

Milli Kütüphane Başkanı Zülfi Toman, vatandaşlara çağrıda bulunarak, "Elinde Milli Kütüphane damgalı olan ya da dedesinden, atasından kalmış olan kitapları 'ben ne yapacağım' diye düşünenler varsa, Milli Kütüphane'ye bağışlasınlar. Milli Kütüphane onların tasnifini yapar, Milli Kütüphane'de olmayanları da koleksiyonuna kazandırır." dedi.

Milli Kütüphaneden “Kitapları getirin“ çağrısı
Toman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Kütüphane Başkanlığının, depolarda ya da sahaf ve vatandaşların elinde bulunan eski eserlerin yeniden Türk kültürüne kazandırılmasına yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bu konuda yoğun bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Toman, "Şunu rahatlıkla ifade edebilirim, artık Milli Kütüphane, depolarında kayıt dışı materyal bırakmadı. 2014'ten bugüne kayıt dışı olarak depolarımızda tutulan 500 binin üzerinde materyal tasnif edildi ve kayıt altına alındı." ifadelerini kullandı.

Toman, bunun çok ciddi bir rakam olduğuna dikkati çekerek, bu konuda hafta sonu demeden, kıt imkanlarla özveriyle çalışan personel ve idarecilere de teşekkürlerini iletti.

- Yüzde 100 milli "Kaşif" yazılımı oluşturuldu

Toman, Milli Kütüphane Başkanlığı olarak eserlerin kayıt altına alınma çalışmalarında tamamen yerli imkanlarla oluşturulan "Kaşif" yazılımının geliştirildiğini anımsattı.

Daha önce Milli Kütüphanede İsrailli bir firmanın yazılım programının kullanıldığını belirten Toman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İsrailli firmanın söz konusu yazılım programından vazgeçip, bütün kaynak kodları bize ait olan Milli Kütüphanenin özgün bir yazılımını yaptık. 'Kaşif' adında bir Milli Kütüphane yönetim yazılımı yaptık. Şu anda bütün sistemimizi Kaşif yazılımının üzerinden yürütüyoruz. Burada da daha önceki var olan programda bahsettiğim boşlukları da doldurarak, Kaşif'te bunlara müsaade etmeyecek bir kurguyla sistemimizi tam istediğimiz şekilde, çok sağlıklı bir zemine oturttuk. Artık yurt dışına 'bakım ücreti' ya da 'versiyon yükseltme' adı altında yapmış olduğumuz ödemelere de son vermiş olduk. Kendi mühendisimizle ve kendi personelimizin katkılarıyla yapmış olduğumuz analizler sonucunda oluşturduğumuz bir yazılımdan söz ediyorum."

Toman, Türkiye'de bir ilk olan Kaşif yazılımının hali hazırda ihtiyaçlarının yüzde 98'ini karşıladığını ifade etti. Toman, "Program sadece bir derlemeyi yürüten veya katalog bilgilerimizi hizmete sunan bir yazılım değil. Bunun ötesinde dijital ortama atılmış ses kayıtlarını da hizmete sunma özelliğine sahip. Bu dünyadaki birçok yazılım programında olmayan bir özellik." dedi.

- "Milli Kütüphane" damgalı eserler

Zülfi Toman, çeşitli yollarla piyasada bulunan veya insanların evlerinde kütüphanelerinde duran eski eserlerin Milli Kütüphane koleksiyonuna ve Türk kültürüne kazandırılmasına yönelik de yoğun bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

Toman, geçmiş yıllarda "Milli Kütüphane" damgalı eserlerin vatandaşların eline de geçtiğine işaret ederek, "Bu konuyla ilgili kimi vatandaşlar ellerinde bulunan Milli Kütüphane damgalı yayınların bir kısmını tekrar bize bağış olarak geri getirdi. Malum bu bir bilinç meselesi. Yapmış olduğumuz çalışmalarla gerek sahaflarda gerekse farklı kişilerden geri dönüş olarak almış olduğumuz yayınlarımız var. Bir kısmıyla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Bu uzun soluklu bir çalışma." ifadelerini kullandı.

Toman, vatandaşlarda veya sahaflarda tespit ettikleri söz konusu eski eserlerin ağırlıklı olarak Latince ve Osmanlıca eserlerden oluştuğunu, el yazması gibi eserler için böyle bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Milli Kütüphanede artık kayıt dışı bir eserin kalmadığını vurgulayan Toman, yetişmesi durumunda önümüzdeki yıl kütüphanedeki eserlerin güvenliğine ilişkin de yeni uygulamaların gündeme geleceğini bildirdi.

Bu çalışmanın aynı zamanda bir yatırımı da gerektirdiğine ve Kültür ve Turizm Bakanlığının hali hazırda bunun planlamalarını yaptığına işaret eden Toman, inşaatı yapılan ek depo ile koleksiyonların daha sağlıklı bir şekilde korunacağını dile getirdi.

- Vatandaşlara çağrı

Zülfi Toman, evinde bir şekilde ailesinden yadigar kalmış eski eserler veya Milli Kütüphane damgalı kitaplar bulunan vatandaşlara da çağrıda bulunarak, "Benim evimde var olan bir kitabı ancak ben ve evime gelenler ya da çocuklarım kullanır. Milli Kütüphane'de bulunan bir eser ise sadece 80 milyona değil, bütün dünyaya açılıyor. Bütün dünyanın görebildiği bir zeminden bahsediyoruz. Milli Kütüphane böyle bir yer." dedi.

Milli Kütüphaneye dünyanın her yerinden bağlanan kişilerin telif sorunu olmayan eserlere ulaşabildiğini aktaran Toman, eserleri Milli Kütüphaneye iade etmenin vicdani bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Toman, "Elinde Milli Kütüphane damgalı olan ya da dedesinden, atasından kalmış olan kitapları 'ben ne yapacağım' diye düşünenler varsa, Milli Kütüphaneye bağışlasınlar. Milli Kütüphane onların tasnifini yapar, Milli Kütüphanede olmayanları da koleksiyonuna kazandırır. Koleksiyonda olanları ise ayrı bir çalışmayla ihtiyacı olan şehir kütüphanelerine ve farklı kütüphanelere kazandırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Vatandaşların gönderecekleri kitapların hak ettiği yeri bulacağını söyleyen Toman, "Milli Kütüphane damgalıysa vatandaşlardan ricamız, istirhamımız bunun tekrar Milli Kütüphaneye kazandırılması yönünde adım atmaları." şeklinde konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English