Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mevlana Türbesi bahçesindeki inşaatla ilgili karar verildi

Hafriyat çalışmaları sırasında kemik ve mezar kapak taşları bulunması nedeniyle durdurulan Mevlana Müzesi gül bahçesindeki ek bina inşaatı ile ilgili karar verildi. Müze ek binası projesinin uygulanmayacağı açıklandı. Ek bina içerisinde teşhiri düşünülen eserlerin ise Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak Konya Müzesi'nde sergileneceği belirtildi.

Mevlana Türbesi bahçesindeki inşaatla ilgili karar verildi
Konya Valiliği'nden hafriyat çalışmaları sırasında kemik ve mezar kapak taşları bulunması nedeniyle durdurulan Mevlana Türbesi gül bahçesindeki ek bina inşaatı ile ilgili bir açıklama yapıldı. Kültür Varlıkları Koruma Kurulunca yeni çıkan bu tablo karşısında Müze Müdürlüğünden ve üniversitelerden uzman görüşler alınarak yeni bir değerlendirme yapıldığı belirtilen açıklamada, durumun Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bir rapor ile bildirildiği, türbe ek binası projesinin uygulanmayacağı açıklandı.

Ek bina içerisinde teşhiri düşünülen eserlerin ise Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak Konya Müzesi'nde sergileneceği belirtildi.

Konuyla ilgili Konya Valiliği'nden yapılan açıklama şu şekilde:

"T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında, Koruma Amaçlı İmar Plânı kapsamında; “Konya Mevlâna Müzesi Ek Bina Yapımı” amaçlı 18.06.2013 tarihinde protokol imzalanmıştır.
 
Yapılan Protokol çerçevesinde; Müze ek binasının projesi Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ve Bakanlığın uygun görüşü doğrultusunda, ihalesi 2016 yılında Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmiştir.
 
Mevlâna Müzesi Gül Bahçesi içerisindeki inşaat mahallinde öncelikle Mevlâna Müzesi’nin Kuzeyindeki bahçe duvarları kaldırılmış, mevcut tuvaletler yıkılarak (yeni proje de WC’nin yer altında yer alması nedeniyle) yaklaşık 4 metre derinlikte kazı çalışmaları yapılmıştır. İnşaat alanının doğusunda yapılan hafriyat çalışmaları sırasında, yaklaşık 2-2,5 m. derinliğine inildiğinde önce kemik parçaları, daha sonra da mezar kapak taşlarına rastlanır. Kapak taşlarının kaldırılmasıyla, iskeleti bozulmamış İslâmî Mezarlar ile karşılaşılır. Kazı çalışmaları esnasında alanda daha önce öngörülemeyen bir şekilde mezarlara rastlanılmasının ardından, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Müze yetkilileri alanda titiz bir çalışma sürdürdüler. İnşaat mahallinde bu çalışmaları yapan arkeologların 25.04.2017 tarihli raporları istikametinde (herhangi bir mezar taşına rastlanılmamakla birlikte, döneminde bir mezarlık olan bu yere pek çok İslâmî usulde definin yapıldığı kanaati sonrasında) Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca, 28.04.2017 tarihinde alınan karar ile Mevlâna Müzesi Ek Bina inşaatı durdurulmuştur.  
 
Konya Kültür Varlıkları Koruma Kurulunca yeni çıkan bu tablo karşısında Müze Müdürlüğünden ve üniversitelerden uzman görüşler alınarak yeni bir değerlendirme yapılmış ve durum Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bir rapor ile bildirilmiştir.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 02.06.2017 tarihli yazısı ile konu ile ilgili olarak; “… kazı çalışmaları sırasında açığa çıkan mezarların mevcut yerinde korunması ve iş kapsamında Ek Teşhir Binası uygulamasının sonlandırılarak, yalnızca kazı çalışmaları büyük oranda tamamlanmış olan ve herhangi bir bulguya rastlanılmayan alanda WC yapılarının uygulamasının devam etmesi Genel Müdürlüğümüzce uygun değerlendirilmektedir” görüşünü bildirmiştir.

Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 16.06.2017 tarihinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının 02.06.2017 tarihli E.111896 sayılı yazısı doğrultusunda; müze ek binası projesinin uygulanamayacağından hareket ile inşâi uygulamasının sonlandırılmasına, projenin sosyal donatı WC bölümünün (projesinin Bakanlık onayı sonrasında) aynı (eski) yerine uygulanmasının devam edebileceğine (inşa edilmesine) karar verilmiştir.  
 
Mevlâna Müzesi Gül Bahçesinde yapılması öngörülen Müze Ek Binası içerisinde teşhiri düşünülen eserler, Mevlâna Müzesi’nin Güney Doğu istikametinde yer alan Aslanlı Kışla Caddesi (Mevlana Kültür Merkezi yolu) üzerinde, Kültür Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan yeni protokol doğrultusunda yapılacak olan, yeni ‘Konya Müzesi’nin kapsamında sergilenecektir.
 
Başından bu tarafa Kültür Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde iş ve işlemleri sürdüren Konya Büyükşehir Belediyesi, WC projesinin revizyonu sonrasında eski yerinde ve mümkün olan en kısa zamanda tuvalet binası ve Müze Bahçesi’nin yıkılan yan duvarlarının inşaatını tamamlayacaktır. Mezarların bulunduğu alanda bahçe peyzaj çalışmaları yapılırken, yeniden mezar alanı olarak tanzim edilecektir

Kamuoyuna saygıyla duyurulur" 

 

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (3)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • A
    atf
    7 yıl önce

    mevlana meydanı yapacağız diye cam ağaclarını yok ettinizz

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • A
    Abdullah
    7 yıl önce

    yazık yazık hiç başlanmaması gerekirdi.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
  • Y
    Yavuz
    7 yıl önce

    Geç kalan ama doğru bir karar

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English