Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Mevlana, Konya'nın şehirleşmesine büyük katkıda bulunmuştur"

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Mustafa Sabri Küçükaşçı, "Konya'ya baktığımız zaman devlet adamı, alim veya bir mutasavvıfın etrafında mahalleler oluşmuş. Böylelikle Konya'nın hem şehirleşmesi hem de Türkleşmesi ve İslamlaşması gerçekleşmiş. Mevlana, Konya'nın şehirleşmesine büyük katkıda bulunmuştur." dedi.

“Mevlana, Konya’nın şehirleşmesine büyük katkıda bulunmuştur“
Küçükaşçı, Mevlana'nın 745'inci Vuslat Yıl dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında düzenlenen, "Türbeönü Buluşmaları" programına katıldı.

Burada yaptığı konuşmada şehir ve şehirlerin manevi mimarlarını anlatan Küçükaşçı, İslam'da şehirleşmenin Hazreti Muhammed'den örnek alındığını vurguladı.

Küçükaşçı, İslam tarihinde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde şehircilik anlayışının gelişimine dikkati çekerek, "İslamiyet'te şehirli hayatı yaşamak, Peygamberimizin sünnetine bağlı olmak, bize namaz kılmayı, abdest almayı gerektiriyor. Bu nedenle abdest ihtiyacımızı giderecek müesseseleri de yapmaya çalışmışız. Peygamber Efendimiz bize örnek bir külliye kurdu. Örnek bir şehir kurdu ve ondan sonra bunun her tarafa yayılmasını, bütün dünyaya örnek olmasını istedi." diye konuştu.

- "Fatih'in örnek aldığı şehirlerden birisi de Konya'ydı"

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un şehirleşme uygulamalarını anlatan Küçükaşçı, şöyle konuştu:

"Fatih, 1459'da ulema ve devlet adamlarına talimat vererek, Osmanlı medeniyetinin izlerini İstanbul'da yaşatmak için farklı bölgelerde, mektep, medrese, mescid, cami gibi eserleri yaptırmalarını ve buralarda mahalleler oluşturmalarını istemiş. Osmanlı devletinin yönetim merkezi, padişahların evi olarak kullanılıyor. Fatih Sultan Mehmet, zamanının şartlarına göre Peygamber Efendimize bağlılığını göstermek suretiyle bu anlayışı sürdürdü. Fatih'in İstanbul'u kurarken örnek aldığı şehirlerden birisi de Konya'ydı." 

- Hazreti Mevlana'nın şehirleşmeye katkısı

Küçükaşçı, Konya'nın Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki şehirleşme serüvene değinerek, şunları kaydetti:

"Konya'ya baktığımız zaman devlet adamı, alim veya bir mutasavvıfın etrafında mahalleler oluşmuş. Böylelikle Konya'nın hem şehirleşmesi hem de Türkleşmesi ve İslamlaşması gerçekleşmiş. Mevlana, Konya'nın şehirleşmesine büyük katkıda bulunmuştur. Bu, şehir kültürümüzün oluşmasının temel hareket noktalarından bir tanesi olmuştur. Konya'yı gezdiğinizde ayakta olan Karatay Medresesi ve Sırçalı Medrese gibi Selçuklu eserleri, Moğolların hüküm sürdüğü dönemde yapılmış eserlerdir ve buralar düşman istilası görmemiştir. Mevlana'nın Konya'ya bıraktığı izler arasında, Ateşbazı Veli, Tavus Baba, hepsi birer mahalle oluşturmuş."

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English